Nem akarja meghosszabbítani a szükségállapotot Lettország

koronavírus lettország
Védőmaszkot viselő utasok egy buszon Rigában 2020. május 12-én. A lett kormány elrendelte, hogy május 12-től kezdve csak kendővel, sállal vagy maszkkal az arcot eltakarva lehet felszállni a tömegközlekedési eszközökre.
Vágólapra másolva!
Lettország nem tervezi meghosszabbítani a koronavírus-járvány miatt bevezetett, június 9-ig hatályban lévő szükségállapotot - közölte Krisjanis Karins lett miniszterelnök szerdán.
Vágólapra másolva!

– Célunk megszüntetni a szükségállapotot, és átlépni egy új normalitás állapotába, amelyben együtt élünk a Covid-19-cel – fogalmazott a kormányfő a lett állami televízió műsorában.

Védőmaszkot viselő utasok egy buszon Rigában Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Mint mondta, a rigai kormány ehhez áttekinti a jelenlegi szabályozást. Karins szerint a kabinet a szükségállapot feloldását követően is egy külön törvény alapján ideiglenesen megtartana bizonyos rendkívüli jogosultságokat, hogy haladéktalanul reagálhasson a járványügyi helyzet esetleges váratlan rosszabbodására. Hozzátette:

továbbra is érvényben maradnak a fokozott egészségügyi óvintézkedések és a távolságtartásra vonatkozó szabályok.

A csaknem kétmillió lakosú Lettországban 1016 az igazolt fertőzöttek és 21 a kór halálos áldozatainak száma. Eddig 694-en gyógyultak meg.

Le kell mondani a nyári tömegrendezvényekről

Saulius Skvernelis litván miniszterelnök a nap folyamán Facebook-oldalán ismertette azt a kormányzati javaslatot, amelynek értelmében - a további lazítások keretében - első lépésben június 1-jétől

engedélyeznék a legfeljebb 300 fős tömegrendezvények nyílt téri megtartását.

A felvetést még a kabinetnek jóvá kell hagynia.

A litván kormányfő közölte azt is, hogy az elképzelések szerint június 16-tól a legfeljebb 500 fős, július 1-jétől a legfeljebb 700 fős, július 16-tól pedig a legfeljebb 900 fős rendezvényeket engedélyeznék. Hozzátette: zárt téri rendezvények esetében június 1-jétől száz főben, augusztus 16-tól 350 főben maximálnák a résztvevők számát.

Skvernelis hangsúlyozta, hogy az egészségügyi és távolságtartási szabályok betartása továbbra is követelmény. A hagyományos nyári - több ezer látogatót vonzó - tömegrendezvényekről azonban az idén le kell mondani - fűzte hozzá.

A 2,8 millió lakosú Litvániában március 16-án vezettek be karantént. Az országban

eddig 1577 fertőzöttet jelentettek,

akik közül 60-an meghaltak a kórban, és 1049-en meggyógyultak.

Európa első utazási buborékja

A harmadik balti államban, az 1,3 millió lakosú Észtországban 1794 az azonosított fertőzöttek száma, a járvány 64 ember életét követelte.

Határellenőrök ellenőriznek járműveket a litván-lett határátkelőnél, a litvániai Salociai közelében2020. május 15-én. Ezen a napon Lettország, Észtország és Litvánia megnyitották határaikat egymás állampolgárai előtt Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Az egymáshoz szoros gazdasági szállakkal fűződő Észtország, Lettország és Litvánia

pénteken megnyitotta a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt közös határait,

létrehozva ezzel Európa első utazási "buborékját".