Döntött az uniós bizottság: újabb hat hónapig lehet gyűjteni az aláírásokat

Marosvásárhely, 2019. március 10. Résztvevők Székelyföld területi autonómiájáért tartott marosvásárhelyi tüntetésen a székely szabadság napján, 2019. március 10-én. MTI/Boda L. Gergely
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerdán javasolta, hogy a jelenleg is zajló európai polgári kezdeményezések határidejét hat hónappal tolják ki – erről Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője – az uniós polgári kezdeményezések európai parlamenti jelentéstevője – számolt be Twitter-oldalán, kijelentve: méltányos és igazságos döntés született.
Vágólapra másolva!

Eszerint a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezése is minden bizonnyal megkapja a kért, plusz féléves időt a további aláírásgyűjtésre. A bizottsági javaslatot követően az uniós Tanács és az Európai Parlament is dönt az ügyről, ám szinte borítékolhatónak tűnik, hogy ezen intézményekben is méltányosan határoznak - írta a Magyar Nemzet.

A nemzeti régiók megmaradása érdekében indított kezdeményezés határideje május hetedike volt, ám a kora tavasszal kirobbant járvány ellehetetlenítette a hatékony aláírásgyűjtést.

Mind az SZNT, mind pedig Vincze Loránt még márciusban a brüsszeli bizottsághoz fordultak, a rendkívüli helyzetre való tekintettel kérve a határidők kitolását.

Tovább lehet gyűjteni az aláírásokat a székely régió érdekében is Forrás: MTI/Boda L. Gergely

Az uniós jogalkotás befolyásolását célzó európai polgári kezdeményezések során a kezdőnaptól számított egy év alatt legalább egymillió támogató nyilatkozatot kell összegyűjteni az Európai Unió negyedében, tehát hét tagországban. (Ezen belül az egyes államokban is megszabott küszöbértékek vannak.)

A székelyek az egymilliós kritérium tekintetében sikert értek el, ugyanakkor a területi küszöbök megugrását a járványhelyzet miatt a hosszabbításban érnék el. Egyelőre Magyarországon, Romániában és Szlovákiában teljesült az EU-s szabályokban lefektetett limit.

Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke korábban azt mondta: ha nyáron folytathatják a gyűjtést, akkor alapos elemzés után, több szempontot figyelembe véve választják ki azt az öt-hat országot, amelyet célba vesznek. Vincze Loránt pedig arról beszélt:

Varga Judit: Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése

A szervezők mellett Varga Judit is az Európai Bizottsághoz fordult, és kérte az aláírásgyűjtési időszak meghosszabbítását tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt a tagállamok által elrendelt utazási és kijárási korlátozások rendkívül megnehezítették az aláírásgyűjtést – írta a Facebookon a magyar igazságügyi miniszter.

– hívta fel a figyelmet az igazságügyi miniszter az ügy támogatásának jelentőségére.