Gyors ütemben csökken a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma Olaszországban

Olaszország, koronavírus
Torino, 2020. április 19. Járókelők egy torinói utcán 2020. április 19-én, a koronavírus-járvány idején. A több mint 60 millió lakosú Olaszországban 175 925-re nőtt a koronavírusos fertőzéssel regisztráltak száma és 23 227-re a halálos áldozatoké. MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco
Vágólapra másolva!
Egymást követő második nap háromszáz alatt volt a koronavírus-járvány áldozatainak a száma Olaszországban - közölte pénteken este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt több mint hatszázzal csökkent.
Vágólapra másolva!

A halottak száma pénteken 269 volt, a csütörtöki 285 után. Március 14-én jelentettek utoljára ilyen kevés halottat, az eddigi halálos áldozatok száma 28 236.

Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt 608-cal csökkent, 100 943-ra, míg a gyógyultaké meghaladta a 78 ezret.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a SARS-CoV-2 vírus eddig 207 428 embert fertőzött meg Olaszországban.

A járvány gócpontjában, Lombardiában egy nap alatt 737 új fertőzöttet azonosítottak a csütörtöki 598 után.

Védőöltézéket viselő egészségügyi dolgozó a római Casal Palocco negyed kórházának koronavírussal fertőzött betegeket ápoló intenzív osztályán. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

A tartományban az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladja a 76 ezret. Ugyanitt 88-an haltak meg az egy nappal ezelőtti 93 után. A régióban február 20. óta több mint 13 ezren veszítették életüket a Covid-19 járványban.

Az adatok szerint az április 22-29. közötti héten az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 80 százalékát öt tartományban, az északi Lombardia, Piemonte, Emilia Romagna, Veneto és Liguria területén regisztrálták.

A május 4-től újrainduló olaszországi termelés elsősorban ezeket az iparosodott tartományokat érinti: a munkába álló mintegy 4,5 millió dolgozó nagy része a gócpontokban mozog majd.

A május elsejei ünnepnapon rendkívüli ellenőrzés alatt voltak a városok: a Rómából kivezető összes utat a rendőrség állta el, Milánóban a nagyobb sétálóutakat ellenőrizték, Ravennában drónokkal figyelték a területet a kijárási korlátozás betartatásához.

Az olaszok nem sértették meg tömegesen az óvintézkedéseket annál is inkább, mivel hétfőtől már elhagyhatják szűkebb lakókörzetüket, igaz továbbra is igazolniuk kell mozgásukat.

Az olaszok nem sértették meg tömegesen az óvintézkedéseket. Forrás: AFP/Andreas Solaro

A május elsejei jóidőben egyedül a tengerparti városok sétányai teltek meg sétálókkal és futókkal.

Giuseppe Conte közösségi oldalán közölte, hogy

a járványgörbe kedvező alakulása esetén egyes tartományokban gyorsabban enyhíthetnék a korlátozásokat,

már május 18-án újraindítva a kereskedelmet. A déli Calabria ezt megelőzve már pénteken engedélyezte a presszók, éttermek megnyitását, de egyelőre kevés vendéglátóhely csatlakozott.

Emilia Romagna kormányzója hétfőtől engedélyezte a helyi labdarúgó csapatok - a Parma, a Sassuolo, a Bologna, valamint a Spal - edzését, amit a kormány csak május 18-tól tett lehetővé.