Rendőrkapitányságokat és iskolákat is felgyújtanak Párizsban, negyedik napja tart éjszakánként az utcai háború - videó

A picture taken on April 22, 2020 shows the main building of a school that was set on fire the night before in Gennevilliers, in the northern suburbs of Paris, during clashes between French police and residents. - Nine people were arrested overnight betwe
A picture taken on April 22, 2020 shows the main building of a school that was set on fire the night before in Gennevilliers, in the northern suburbs of Paris, during clashes between French police and residents. - Nine people were arrested overnight between April 21 and April 22 in the Paris area where several municipalities have been the scene of urban violence, and a school was partially damaged by a fire in Gennevilliers, according to the authorities. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP) FRANCE-POLICE-ACCIDENT-UNREST
Vágólapra másolva!
Franciaországban a hétvége óta több városban is egymást érik az utcai harcok és a zavargások, a rendőrkapitányságok azt az utasítást adták a rendőröknek, hogy semmilyen kapcsolatba nem kerülhetnek a zavargókkal, ugyanakkor a belügyminiszter azt mondta, hogy nincs olyan kerület, ahol ne lépnének közbe a rendőrök szükség esetén - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Christophe Castaner, az egykori szocialista politikus, jelenlegi belügyminiszter azért érezte szükségét, hogy a Szenátus előtt elmondja ezt a mondatot, mert korábban helyettese olyan jelentést írt, amiből az derült ki: 150 francia migránsnegyedbe be sem mernek menni a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Immár négy napja tartanak az éjszakai utcai harcok Franciaország több pontján, az utóbbi pár napban több tucat városban menetrendszerűen az utcára vonulnak, és törnek-zúznak, gyújtogatnak a bűnözők, majd összecsapnak a kivonuló rendőrökkel, mindezt a kijárási tilalom közepette. A zavargássorozatot egy rendőri intézkedés közben súlyosan megsérült motoros balesete váltotta ki, de azóta már valóságos esti rituálévá vált több városban is országszerte. Nanterre-ben több helyen is autókat gyújtottak fel, és buszmegállókat tettek tönkre. (A motoros üldözése úgy kezdődött, hogy nem állt meg, amikor a rendőrök ellenőrizni akarták, a kijárási tilalom idején.)

A folyamatos zavargások ellenére a rendőrkapitányságok azt az utasítást adták a rendőröknek, hogy a beavatkozás során kerüljenek el mindennemű érintkezést a rendbontókkal annak érdekében, hogy minél kevesebb rendőr sérüljön meg, továbbá felszólították a rendőröket, hogy csak indokolt esetben, észszerűen használják fegyvereiket. Ez a parancs rendkívüli felháborodást váltott ki, a szakszervezetek azonnal tiltakoztak, mondván, hogy ennek értelmében az önvédelemre sem lesz lehetőségük a rendőröknek, pedig arra nagy szükség lenne, mivel egyre több alkalommal fordul elő, hogy felgyújtott szemetesekkel vagy autókkal csapdába csalják a rendőröket, majd rájuk támadnak, tűzijátékkal lövik vagy kövekkel dobálják őket. Olyan felvétel is látható, melyen tisztán látszik és hallatszik, amint egy pirotechnikai eszköz betöri a rendőrök furgonjának hátsó ablakát, majd a járműben robban, felgyújtva azt menet közben.

A Synergie-Officiers rendőrszakszervezet nem elégedett meg a szóbeli tiltakozással, egy sokkoló videóval szemléltette, hogy mi történik abban az esetben, amikor nem a rendőrök lépnek közbe, hanem az utca törvényei szerint rendeznek egy vitát. A felvételen, melyet Bretagne tartomány székhelyén, Rennes-ben készített egy térfigyelő kamera, az látható, amint féltucatnyi sötét ruhás kapucnis fiatal megtámad egy férfit, leteperik a földre, majd addig ütik és rúgják, amíg már nem mozdul. A verés végén az egyik támadó a biztonság kedvéért még egy bukósisakkal is többször ráüt, ezt követően egy társa lefotózza a földön fekvő sérültet, majd dolguk végeztével továbbálltak, sorsára hagyva áldozatukat.

A 20 minutes francia hírportál információi szerint az ilyen típusú leszámolás kifejezetten a kábítószer-kereskedőkre, pontosabban a rivalizáló bandákra jellemző, akik egyre erőszakosabbak és feszültebbek, mivel a kijárási tilalom, a határzár és a fogyó készletek miatt egyre rosszabbul megy a drogpiac. A portál értesülései szerint az áldozat végül túlélte a támadást, súlyos állapotban került kórházba. Christophe Castaner francia belügyminiszter ugyanakkor a Szenátusban tartott beszédében kijelentette, hogy nincs olyan városrész, ahol ne lépnének közbe a rendőrök szükség esetén, a kijárási tilalmat és a köztársaság törvényeit mindenkivel betartatják az ország egész területén.

Mint közismert, a bevándorlónegyedekbe sokszor be sem mernek menni a rendőrök. Castaner szerint most ilyen nem lesz. Ebben azért sokan kételkednek, amellett, hogy számtalan olyan felvételt lehet látni - mutatott ilyet az Origo is - amint a rendőrök egyszerűen elmenekülnek, amikor a bevándorlónegyed lakói petárdákkal, házi rakétákkal lövik őket.

Az LCI hírtelevízió szerint több iskolát és rendőrőrsöt is - részben - felgyújtottak a tüntetők. A Le Figaro megmutatta a Gennevilliers általános iskoláról készült fotót, itt éppen az igazgatói irodába és a tanári szobába dobták be kézigránátot. Az épület egy része leégett. Szintén a Le Figaro számolt be arról, hogy a Champigny-sur-Marne-i rendőrkapitányságot kétszer is megpróbálták bűnözők felgyújtani. Mindez azért érdekes, mert ez még egy viszonylag szelídebb párizsi előváros.

Azon viszont kevesen csodálkoznak, hogy a legrosszabb közbiztonságú migránsnegyedekben, az ismert no-go zónákban minden éjjel gyújtogatnak. Asnieres, Corbeil-Essonnes, Trappes (ide gyakran napközben sem mernek bemenni még a tűzoltók sem, ez a párizsi előváros egyébként a muszlim párhuzamos társadalom egyik legerőszakosabb bázisa), Poissy vagy Montreuil - a legveszélyesebb elővárosok.

De Párizson kívül sem jobb a helyzet, és nemcsak Európa egyik legrosszabb közbiztonságú városára, Marseille-re gondolunk. Tourcoing vagy Roubaix éjszakái is elviselhetetlenek a törvényt betartó állampolgárok számára.

Az utcai háborúkkal elfoglalt rendőrök szinte semmit nem tudnak tenni a kijárási tilalom betartásáért. Egyébként viszonylag kevés embert tudtak letartóztatni a rengeteg gyújtogatás ellenére - Párizsban például csak 31 bűnözőt.