Minden szomszédos országból érkezőtől igazolást kérnek az osztrák határon

2020.04.10. 06:34

A Csehországból és Szlovákiából beutazókra is kiterjeszti Ausztria a koronavírus-járvány miatti egészségügyi ellenőrzést a határátlépéskor - derül ki abból a rendeletből, amelyet Rudolf Anschober egészségügyi miniszter adott ki péntekre virradó éjjel.

A mostantól minden szomszédos országra vonatkozó intézkedés értelmében a beutazóknak orvosi igazolást kell felmutatniuk arról, hogy nem fertőzöttek a koronavírus-járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal. Az osztrák állampolgárok, az ausztriai lakóhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezők ennek hiányában is beléphetnek az országba, de 14 napos házi karanténnak kell alávetniük magukat.

Továbbra is megengedett a megállás nélküli átutazás Ausztrián, valamint a teherszállítás céljából történő belépés.

Egy másik rendelkezés értelmében hasonló egészségügyi ellenőrzés - orvosi igazolás felmutatása vagy 15 napi házi karantén - vonatkozik kevés kivétellel azokra is, akik légi úton érkeznek Ausztriába.
Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön arra figyelmeztette az ország lakosságát, hogy húsvétkor is be kell tartani a koronavírus-járvány megfékezését célzó óvintézkedéseket. Hangsúlyozta, hogy a helyzet továbbra is veszélyes, ugyanakkor mindenkinek lehetősége van arra, hogy a magatartásával életeket mentsen.

A koronavírus-járvány miatt vesztegzár alá vont síüdülőhely, Saalbach Hinterglemm határában őrködnek rendőrök az ausztriai Salzburg tartományban 2020. április 3-án. A járvány terjedée fékezésének érdekében kijárási korlátozás van érvényben Ausztriában.Forrás: MTI/AP/Kerstin Joensson

Ausztriában csütörtökig 13 206-an fertőződtek meg koronavírussal. Szerdáról csütörtökre a kórházban kezelt betegek száma 10-zel, 1086 főre csökkent, ugyanakkor egy hét alatt csaknem megduplázódva 296-ra emelkedett a betegség következtében meghalt emberek száma.