A külföldre ment venezuelaiak hazamennek a koronavírus miatt

Venezuela Gold Rush gramm golden sand mine mineros callao bolivar Oro
5969238 03.08.2019 Miners work at a gold mill in the town of El Callao, some 650 km south east of capital Caracas, Venezuela. The Gold Rush revived in southern Venezuela due to two factors: the economic crisis facing the country since 2015 and the government's commitment to mining as nation whose revenues on 90 percent depends on hydrocarbon sales faces the fall in oil production. Magda Gibelli / Sputnik
Vágólapra másolva!
A mély gazdasági és politikai válság elől külföldre menekült venezuelaiak kezdenek visszatérni hazájukba a koronavírus-járvány miatt - számolt be róla Dominika Arseniuk, a Norvég Menekült Tanács nevű szervezet kolumbiai országigazgatója.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt napokban és hetekben sokan döntöttek a hazatérés mellett, és azt gondolom, hogy még többen fogják követni a példájukat" - mondta Arseniuk a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

A visszatérők Ecuadorból, Peruból vagy Panamából érkeznek, de mindenekelőtt a szomszédos Kolumbiából,

amely az elmúlt években hivatalosan 1,8 millió venezuelait fogadott be.
A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozások még nehezebbé tették a kolumbiai és más dél-amerikai országokban tartózkodó venezuelaiak életét.

Aranybányászok El Callao városában, a venezuelai Caracas fővárostól mintegy 650 km-re Forrás: Sputnik/Magda Gibelli

Sokan nem rendelkeznek papírokkal, ezért az elsők között veszítik el a napszámosként végzett munkájukat. A pénzhiány miatt pedig gyorsan hajléktalanná válnak. "

Azt mondják, hogy Venezuelában legalább nem kell semmilyen bérleti díjat fizetniük" - emelte ki Arseniuk.

Az egykor az olajjövedelmekből meggazdagodott

Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli át,

miközben elkeseredett hatalmi harc folyik Nicolás Maduro szocialista elnök és ellenzéke között. Krízisbe került az ország egészségügyi rendszere is: komoly gyógyszerhiány alakult ki, és nincs utánpótlás gyógyászati eszközökből.

Az ENSZ szerdán 90 tonnányi egészségügyi felszerelést juttatott el Venezuelának, hogy segítse a koronavírus-járvány elleni küzdelmet a latin-amerikai államban. Maduro szerdán azt mondta, hogy az országban eddig 167 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, és sajtójelentések szerint 9-en haltak meg a kórban.