Norvégiában a fertőzöttek ötöde bevándorló, több nyugat-európai országban nyomkövetőt kapnak a házi karanténban levő betegek

Vágólapra másolva!
Európa a húsvétra készül, de szinte minden országban kijárási korlátozások és tilalmak vannak. Izraelben komoly szigorításokkal igyekeznek elejét venni a vallási eseményeken való tömeges részvételeknek. Sok ország a mobiladatok nyomonkövetésének bevezetését tervezi (Spanyolország, Hollandia, Franciaország). A napokban több országban lehetett olvasni, hogy nagyon nagy hiány tapasztalható egészségügyi védőfelszerelésből (Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország, Németország), ami miatt az egyes szakszervezetek és egyesületek hevesen tiltakoztak. Spanyolországban tovább dagad az idősotthonok körüli botrány. A héten derült, ki, hogy csak Madridban a hivatalos statisztikai adatok többszöröse lehet azoknak az időseknek a száma, akik ilyen intézményekben haltak meg, 800 helyett több mind 4000. A gondozók a hatóságok és a városvezetés tehetetlenségéről, az intézkedések elégtelenségéről, a védőfelszerelések hiányáról számolnak be. A hadsereg 2000 intézményt fertőtlenített két hét alatt, az ellenzék szerint a baloldali spanyol kormány eltitkolja a valós halálozási számokat, amik akár 75%-kal is magasabbak lehetnek. Eközben Európa több országában is sokasodnak azok a hírek, amelyek a bevándorlónegyedekben tapasztalható egyre nehezebb járványügyi helyzetről számolnak be, sokkal több bevándorló esik a járvány áldozatául Norvégiában és Svédországban, a hatóságoknak új módszereket kell kitalálnia a kommunikáció és az intézkedések betartatásának biztosítása érdekében. Az Alapjogok Központ összefoglalója alapján.
Vágólapra másolva!

Németország

  • Angela Merkel arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is a világjárványban élünk. Éppen ezért a szövetségi kormány részéről rossz üzenet lenne, ha már megadna egy időpontot a korlátozások lejártát illetően. A kancellár hozzátette: „Április 19-ig megtettük az intézkedéseinket. Addig semmi sem változik."

Franciaország

  • A kormány kérte, hogy aki tud, segítsen be a mezőgazdasági munkákban, és 200.000 önkéntes jelentkezett is.
  • Megkezdték a klinikai teszteket a gyógyult koronavírusos fertőzöttek vérplazmájának használatára.
  • Majdnem egy évvel a tetőszerkezet leégése után, nagypénteken lesz szertartás a Notre-Dame-ban. Mintegy hét pap fog részt venni a Krisztus haláláról való megemlékezésen, a hívek pedig nézhetik a közvetítést. A szertartás része lesz egy koszorú is, ami megmenekült a lángoktól.
  • Az idősotthonokban megfertőződött betegekhez már nem megy ki a mentő. Nincs elegendő kapacitás sem a mentőknél, sem a kórházi ágyak terén, ezért az időseket be sem viszik. A járvány kezdete óta legalább 3000 fertőzött hunyt el idősotthonban.
  • Mounir Majhoubi képviselő, aki Macron pártjának tagja, benyújtott egy törvényjavaslatot, hogy mobiladatok alapján követhessék egy fertőzött esetében, hogy kivel találkozott az elmúlt két hétben.

Spanyolország

  • Spanyolországban kiugróan magas az egészségügyi dolgozók aránya a koronavírus-fertőzöttek között, összesen 19.400 fő, a megbetegedettek közel 15%-a. A kieső személyzet hiánya tovább nehezíti a kapacitáshiányokkal küzdő egészségügyi szektort. 62 kórház bevonásával ezért 4000 egészségügyi személyzet bevonásával tesztelni fogják a különböző gyógyszerek hatását a vírus megelőzésében, beleértve a hidroxi-klorokin-szulfátot is.

  • Ismét tovább dagad a spanyol idősotthonokkal kapcsolatos botrány. Április 7-én ugyanis Madrid város azt jelentette, hogy 4.260 ember vesztette életét ilyen otthonokban koronavírus miatti tünetekkel, miközben a hivatalos kormányzati beszámoló csak 781-et jelzett. Madridban eddig 5600 fő esetén regisztrálták a koronavírust mint fő halálozási okot, amely szám tehát minimum 3800 fővel kisebb, mint a valós szám. Kérdés, hogy más halálozásoknál mennyiben térhetnek el a valós számok a kormányzati közlésektől, sok helyen széttartóak a protokollok. Az El Páisnak nyilatkozó ápolók szerint kezdettől fogva tisztában volt a kormányzat azzal, hogy ezek az otthonok „haláltelepek lesznek, ahogyan kezdettől fogva eszközhiányosan kellett dolgozniuk. Arcvédők híján otthon varrtak maguknak házimaszkokat. De március 17-én már a közvélemény számára is világos volt, hogy súlyos a helyzet, amikor a montehermosoi öregotthonban 19 idős embert találtak holtan a hatóságok. Ezt követően is mindössze 13 idősotthon felügyeletét vette át Madrid város vezetése, a többi intézményt (Madridban kb. 530-550 ilyen intézmény van) cserben hagyták – nyilatkoztak a gondozók a napilapnak. Az érintettek szerint a probléma kezelése totális csőd volt, megfelelő védőfelszerelést csak egy hete kaptak a dolgozók, akkor kezdték el bevetni a hadsereget és a tűzoltóságot az otthonok fertőtlenítéséhez (összesen 2000-et fertőtlenítettek a spanyol védelmi miniszter egy hétfői interjúja alapján). Az ellenzék eközben felszólította a kormányt, hogy hazudik a valós halálozási adatokról, amit több régióból beérkező adat is igazol. A Vox szerint a koronavírusban elhunytak száma 75%-kal is magasabb lehet.
  • Katalóniában a helyi vezetés leállította két, a spanyol hadsereg által épített katonakórház kivitelezését. Korábban a katalán vezetők határozottan elutasították, hogy a hadsereg segítséget adjon a járvány kezeléséhez, később viszont kérték a hadsereg támogatását az idősotthonok fertőtlenítéséhez.

  • A spanyol kormány a „riadókészültség" meghosszabbítását kéri a parlamenttől április 26-ig. Ez lesz a harmadik hosszabbítás. Mindeközben a szocialista kormány jövő héten egy nemzeti egységpaktum létrehozását kezdeményezte, minden politikai párt, szakszervezet és szociális partner bevonásával a spanyol gazdaság újjáteremtése érdekében. Ezt egy „új Pactos de La Moncloa" (a polgárháborút lezáró és az országot új politikai-társadalmi-gazdasági-szociális alapokra helyező) egyezségként emlegeti a baloldali kormány, amit a jobboldali ellenzék kikér magának.

  • Az ellenzéki pártok hevesen támadják a kormányt, amiért az a riadókészültség alatt szigorúan korlátozta a parlament működését. Megszűntek a bizottsági ülések, a plenáris ülések és a kormányt se köti jelenleg időkeret a képviselői kérdések megválaszolására.

Egyesült Királyság

  • A Facebook által tulajdonolt felületek (Facebook, Instagram, Whatsapp) azonnal törölni fognak minden olyan hírt és posztot mely arról szól, hogy az 5G hálózatok és adótornyok elősegítik a koronavírus terjedését. Erre azért van szükség, mert az Egyesült Királyságban az elmúlt napokban több 5G adótornyot is megtámadtak, miután a közösségi médiában ilyen hírek bukkantak fel.

  • Az Egyesült Királyságban is felmerült, hogy a koronavírus-járvány a feketéket és kisebbségeket sújtja a legsúlyosabban. A BBC cikke szerint a 2011-es népszámláláskor csupán az ország 14%-a vallotta magát feketének vagy más kisebbséghez tartozónak, azonban a kritikus állapotban lévő betegek 35%-a ezekhez a csoportokhoz tartozik. Kamlesh Khunti, a Leicesteri Egyetem professzora szerint ez az adat önmagában még nem elég, további kutatásokra van szükség, hogy mi is okozza ezt az aránytalanságot.

Dánia

  • Mette Frederiksen Dánia miniszterelnöke bejelentette, hogy április 13-tól újra nyitják az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait, valamint május 10-től ismét megnyílnak a felsőbb tagozatok is.

Norvégia

  • Minden századik norvég szomáliai koronavírusos, ez azt jelenti, hogy egy kevesebb mint 29 000-es közösségből 290 ember tesztje pozitív lett. Továbbá az északi ország koronavírus-fertőzöttjeinek több mint 20%-a nem norvégiai születésű, vagyis bevándorló. A cikkből az is kiderül, hogy a fertőzések magas arányához az járulhat hozzá, hogy a migránsok nem tartják be az állam által előírt védőintézkedéseket.

Svédország

  • Stefan Lövfen svéd miniszterelnök arra figyelmeztette országa lakosait, hogy készüljenek fel több ezer halottra a koronavírus-járvány miatt. A baloldali kormányfő az után tette nem mindennapi bejelentését, hogy a kormány komolyabb felhatalmazást kért a parlamenttől a járvány kezelésére és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a svéd vezetés által alkalmazott liberális járványkezelés csődöt mondott, és ez több ezer ember életébe kerül.

Hollandia

  • A környezetért és lakhatásért felelős miniszter ígéretet tett, miután tárgyalt a bankokkal és hitelezőkkel, hogy július 1-ig felfüggesztik a kilakoltatásokat.

  • A holland kormány nem tervezi egyelőre a szigorítások enyhítését, azok április 28-ig érvényben lesznek. Arról, hogy szükséges-e tovább fenntartani a korlátozásokat, április 21-e után fognak dönteni.

  • A holland kormány is tervezi, hogy telefonon keresztül megfigyelik az embereket, hogy a járvány terjedését lassítsák. Az egészségügyi miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy két mobilapplikáció bevezetését fontolják, az egyik Bluetooth kapcsolaton keresztül, GPS-adatok alapján figyelmeztetné a felhasználót, ha útját keresztezhette egy fertőzött, a másik pedig a diagnózist könnyítené meg.

Belgium

  • A belga gazdaság 4 százalékkal csökkenhet, 22.000 ember vesztheti el az állását - állapította meg a Leuveni Katolikus Egyetem kutatóintézete. Az előrejelzés azzal az előfeltevéssel készült, hogy a korlátozások mindössze 4-8 hétig tartanak.
  • Jelenleg még éppen elegendő kórházi ágy van az intenzív ellátásban, de figyelmeztetett az intenzíves orvosok szövetségének elnöke, hogy ez csak amiatt van így, mert az emberek betartják a korlátozásokat. A probléma az, hogy nincsenek felkészülve újabb betegek beáramlására, mivel egy-egy beteg körülbelül 3 hetet tölt a kórházban, tehát akik most bent vannak, még jó darabig bent is lesznek, nem fognak egyhamar felszabadulni kórházi ágyak.

Egyesült Államok

  • Vírushajó: a haditengerészetért felelős miniszter, Thomas Modly, lemondott a USS Theodore Roosevelt körül kialakult botrány kapcsán.

  • Húsvét: a social distancing intézkedések mindenhol életben maradnak. Több államban korlátozták a részvételt a miséken, vagy elrendelték a templomok bezárását, és sok felekezet is óvatosságra buzdít, miközben arra készülnek, hogy az istentiszteleteket online közvetítsék. Azonban ez Amerika, és vannak olyan hitvezetők, akik ragaszkodnak a húsvét hagyományos megtartásához, és ennek érdekében hajlandóak a hatóságokkal is szembe menni.
  • Egészségvédelmi eszközök: a szövetségi védőfelszerelés-tartalékok kimerültek, és az államok mostantól ezen a téren csak magukra számíthatnak. Az államok már napok óta a világpiacon próbálják beszerezni az orvosi eszközöket.

  • Lélegeztetőgép bőségesen áll rendelkezésre, 160.000 van belőlük az országban. Azonban New York államban mégis hiány mutatkozik: 11.000 van, és Andrew Cuomo kormányzó szerint 30.000-re lenne szükség.

Kanada

  • Alberta tartomány konzervatív miniszterelnöke szerint a járvány okozta gazdasági válság akár 25%-os munkanélküliséghez is vezethet. Véleménye szerint a harmincas évek gazdasági világválsága óta nem tapasztalt nehéz helyzetbe kerülhetnek.
  • A bevándorlás ugyan leállt a határzár miatt, de az online bevándorlási kérelmeket továbbra is fogadják és feldolgozzák. A tervek szerint, amint lehet, újra megnyitják az ország határait. Mindeközben fenyegetően növekszik a munkanélküliség.

Oroszország

  • Több mint egymillió szűrést végeztek el Oroszországban. Közel tízezer regisztrált megbetegedés mellett kevesebb mint száz ember halt bele a járványba.

  • Eközben nem emelkedtek meg az influenzára és tüdőgyulladásra vonatkozó statisztikai adatok.
  • Egészségvédelmi eszközök: az elmúlt években jelentősen, különböző kategóriákban 2-10%-kal, csökkent az egészségügyi dolgozók száma. A védőfelszerelések körében minden kategóriában hiány mutatkozik, de elsősorban az orvosi és speciális maszkok terén. Az orosz gyártók április végére ígérik, hogy a gyártás annyira felgyorsul, hogy ki tudják elégíteni a keresletet. Jelenleg vannak olyan korházak, ahol a dolgozók saját maguknak állítják elő a maszkokat. Gyógyszerhiány is tapasztalható. Több gyógyszert is engedélyeztek használatra, de ezek jelentős részét importálni kéne. Viszont bőséges mennyiségben rendelkeznek lélegeztetőgépekkel, közel 50,000 van belőlük az országban.

Ukrajna

  • Csak egy nap alatt 32 egészségügyi dolgozó fertőződött meg Ukrajnában. Összesen több mint száz gyermek betegedett meg, ez a teljes, regisztrált esetek 7,5%-a, és Ukrajnában a világon egyedülálló módon több a nő a fertőzöttek között, mint a férfi.

  • Az Igazságügyi Minisztérium 900 elítélt szabadlábra helyezését javasolja a járványhelyzet miatt.
  • Egészségvédelmi eszközök: mindenből súlyos hiány van. Kesztyűktől kezdve a lélegeztetőgépekig. Az egészségügyi dolgozók, gyakran védőfelszerelés nélkül, akár napi 16 órát dolgoznak.

Izrael

Forrás: Flash90/Copyright (c) Flash 90 2020/Yossi Zamir
  • Április 7-én este 7-kor életbe lépett a kijárási tilalom a Pészah ünnep idejére. Az izraeli utak üresek, miután megtiltották a lakóhely elhagyását. A lezárás április 10. este 6-ig van érvényben. Vasárnaptól kötelező lesz a maszk viselése a nyilvános helyeken, vasárnapig teljesen leáll a tömegközlekedés. Az intézkedés célja, hogy megakadályozza a vírus további terjedését a távolabbi családtagok összejövetele esetén, így ők nem tudnak együtt ünnepelni.
  • Az izraeliek elégedettek Netanjahu járványkezelési intézkedéseivel: a megkérdezettek 68 százaléka mondta, hogy szerinte jól kezeli a helyzetet a miniszterelnök, mindössze 30 százalékuk elégedetlen.

  • Az egészségügyi minisztérium szerint, amint napi néhány tucat új megbetegedés lesz több száz helyett, lazíthatnak a szigorításokon, így 100 méternél nagyobb körben is elhagyhatják majd otthonukat az izraeliek, illetve a munkahelyen az állomány 15 százaléka helyett egyszerre 30 százalék jelen lehet egyszerre.

  • További egy héttel meghosszabbították az emberek mobiladatokon és banki adatokon keresztüli megfigyelésének engedélyét a titkosszolgálat számára. Korábban hasonló technológiát csak a potenciális terroristák megfigyelésénél alkalmaztak.