A kijárási tilalom idején az erdélyiek a legfegyelmezettebbek Romániában

koronavírus románia
Férfi nézi a naplementét lakásának az erkélyéről Bukarestben 2020. április 6-án, a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási
Vágólapra másolva!
A Google a Google Maps, és egyéb applikációin keresztül 131 országban folyamatosan gyűjtötte az adatokat az emberek mozgásáról a koronavírus terjedése óta. Ezekekből kiolvasható az is, hogy Románia lakói mennyire tartják be a kijárási tilalmat. Az adatok szerint az erdélyiek és a bukarestiek a legfegyelmezettebbek, és a Teleorman megyeiek a legóvatlanabbak - számolt be a legfrissebb kimutatásról a Maszol.ro erdélyi hírportál.
Vágólapra másolva!

A Google elsősorban arról gyűjtött adatokat az okostelefonokon keresztül, hogy mennyien keresik fel a kereskedelmi övezeteket, azaz a szupermarketeket, a parkokat, szórakozóhelyeket, a buszállomásokat és a pályaudvarokat, az irodaházakat és egyéb munkaterületeket, mennyire népesek a lakónegyedek sétányai.

Ezekről jelentést tett közzé azzal a szándékkal, hogy segítsék a helyi hatóságok munkáját.

Az első jelentés a február 7. és március 29. közötti adatokat veti össze a január 3. és február 6. közötti mobilitási adatokkal.

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítenek egy bukaresti utcát védőruhás városi alkalmazottak 2020. április 6-án. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Románia esetében megállapítható, hogy jelentősen csökkent az utcai forgalom a viszonyításként alapul vett időszakhoz képest.

Országos átlagban 81 százalékkal kevesebben keresték fel a kereskedelmi, és kikapcsolódási övezeteket.

De 53 százalékkal megcsappant a szupermarketek és a gyógyszertárak látogatottsága is, a parkok, bevásárlóközpontok, és a strandok forgalma pedig 60 százalékkal esett vissza. A tömegközlekedési eszközöket, vonatokat 72 százalékkal kevesebben vették igénybe, és 39 százalékkal vált néptelenebbé az irodaházak és a munkahelyek térsége is, a lakónegyedek utcáin pedig 15 százalékkal csökkent a gyalogosforgalom.

Bukarestben az országos átlaghoz képest jobbak az adatok

A kereskedelmi és kikapcsolódási övezetek 83 százalékkal kevesebb látogatót vonzottak, a szupermarketek és gyógyszertárak 50, a parkok, bevásárlóközpontok, strandok 86 százalékkal kevesebb látogatót vonzottak, a buszokon, vonatokon 74 százalékkal kevesebben utaztak, az irodaházak és a munkahelyek övezetében 45, a lakónegyedek utcáin pedig 18 százalékkal kevesebben fordultak meg.

Férfi nézi a naplementét lakásának az erkélyéről Bukarestben 2020. április 6-án, a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás idején. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Megyék szerint nagyok az eltérések

Megyei lebontásban viszont már viszonylag nagyok az eltérések az egyes közigazgatási egységek között.

A korlátozó előírásokat a leginkább az erdélyi megyék, és Bukarest lakossága tartotta be, a legfegyelmezetlenebbek pedig Teleorman megye lakosai voltak.

A bevásárlóközpontok, parkok, múzeumok látogatottsága leginkább Kolozs, Kovászna, Brassó és Suceava megyében, illetve Bukarestben esett vissza, az országos átlag fölötti arányban, mintegy 85 százalékkal.

Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztens kérdez ki egy érkező betegeket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-án Forrás: MTI/Veres Nándor

Az országos átlag felettiek a Fehér és Szeben megyei adatok is (83-83 százalék).

Viszonylag jól teljesítettek a Kárpátokon túli megyék is. Közülük 85 százalékkal Suceava megye vezet, Iasi megyében 82, Vrancea megyében 81, Bacau és Galac megyében 80-80 százalékkal esett vissza a korábban felsorolt létesítmények látogatottsága.

Teleorman megye lakosai viszont egyszerűen fittyet hánytak a megszorító intézkedésekre, hiszen csupán 56 százalékkal esett vissza bevásárlóközpontok, parkok látogatottsága.

Nem áll sokkal jobban Ialomita megye sem, ahol a csökkenés aránya 62 százalék, Giurgiu megyében pedig 63 százalék.