Leköpik a rendőröket, ötezer olajfát vágtak ki gyökerestől migránsok Leszbosz szigetén

2020.04.07. 14:27

Nem elég, hogy afgán migránsbandák csaptak össze egymással az elmúlt napokban, vagy más országokhoz hasonlóan Görögországban is kigúnyolják és leköpik a rendőröket az afrikai illegális bevándorlók a koronavírus-járvány közepette. A Greek City Times arról számol be, hogy a hírhedt Moria táborból való migránsok a görög kulturális örökség részét képező és a gazdaság számára komoly hasznot hozó olajfákat is tönkreteszik.

Görögországot évek óta sújtja az illegális bevándorlás, a koronavírus-járvány pedig nyilvánvalóan egy újabb megpróbáltatás az ország számára, habár a hivatalos adatok alapján nagyságrendekkel jobb helyzetben van az ország, mint Európa nyugati fele.

Azonban a Nyugat-Európában egyre gyakoribbá váló életveszélyes és aljas szokás Görögországban is fennáll, vagyis hogy illegális bevándorlók leköpik a rendőröket. És most újabb problémával kell szembenéznie a görögöknek, ugyanis ötezer olajfát vágtak ki gyökerestül a migránsok a görögországi Leszbosz szigetén.  Az olajfák nagyjából 65-80 év alatt érik el a stabil hozamot, ami azt jelenti, hogy a pusztítás egy óriási csapás a helyi gazdaság számára. 

Az éves olajbogyóexport mintegy 700 millió amerikai dollárt tesz ki a görög gazdaságban. 

null

null

Ráadásul a gyümölcs szerves része a görög történelemnek, a kulturális örökségnek és az identitásnak is. Görögország a bronzkor óta termel és exportál olajbogyót és olívaolajat, így az elmúlt 4000 évben a görög gazdaság lényeges részét alkotja.

null

null

A görögöknél az olajágnak szimbolikus jelentősége is van, már az ókori olimpiai játékok alkalmával is koronaként használták, de megjelenik a klasszikus athéni érméken is, valamint a mai napig használják esküvői fejdíszként is. Az ókori görögök Pallasz Athéné, a bölcsesség istennőjének ajándékaként tekintettek az olajfára.

null

null

Mivel évtizedek alatt lesz csak termékeny az olajfa, valószínűleg másra fognak átállni a gazdálkodók a túlélés érdekében, főleg ebben a nehéz gazdasági helyzetben.

null

null

Az olajfák megsemmisítése támadás volt a görög kulturális örökség és identitás ellen is - hangsúlyozza a szerző.

A Moria migránstáborról már az Origo is számos alkalommal irt, több tízezer migráns vesztegel ott hónapok, évek óta, miközben jelentősen megnőtt a szigeten a különböző erőszakos bűncselekmények és gyilkosságok száma.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK