Szemeteszsákokból készített védőruhában dolgozik több orvos is Angliában

COVID19 COVID19 Italy coronavirus emrgency cvd-19 korona vírus koronavírus fertőzés betegség járvány Olaszország Padova piac élelmiszer bevásárlás maszk rendőr
With the new Prime Ministerial Decree issued by Prime Minister Giuseppe Conte and implemented by the Governor of Veneto Luca Zaia, the market in Piazza delle Erbe and Piazza della frutta in Padua has been closed on April 4, 2020 in Padova, Italy. Access to the covered market under the Palazzo della Ragione hall is now manned and controlled by civil protection volunteers and urban police who distribute masks and gloves free of charge to those who want to access the market to do their shopping. (Photo by Roberto Silvino/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Nagyon sok országban (Olaszország, Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Norvégia, USA) olvasni beszámolót arról, hogy hiányoznak a maszkok, a védőfelszerelések. Nagy-Britanniában különösen súlyos a helyzet, van, ahol szemeteszsákokat használnak védőruha helyett, a kórházakban leállították a „nem sürgős" műtéteket, az olaszországihoz hasonló protokollt adtak ki a betegek „szelektálása" kapcsán túlterheltség esetére, és krónikus az orvosok és ápolók hiánya. Portugália után a baloldal Franciaországban is azért kampányol, hogy állampolgárságot adjanak az illegális bevándorlóknak, ezzel biztosítva a megfelelő egészségügyi ellátásukat. Eközben Svédország szabadon engedi azokat az illegális bevándorlókat, akik ellen kiutasítási végzés van, mert amúgy is nehéz lenne most ezt megtenni. Az Alapjogokért Központ koronavírussal kapcsolatos politikai összefoglalójából mutatunk részleteket.
Vágólapra másolva!

Németország

A járvány kezelésére a Bundeswehrnek jelenleg 15 000 katonája van, akik 12–72 órán belül bevethetőek. Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) honvédelmi miniszter ugyan felkészítette a Bundeswehrt egy hosszú válsághelyzetre, azonban a szervezet komoly hiányokkal küzd a védőeszközök terén, különösen hiányoznak a szakemberek számára készült védőmaszkok.

A Die Welt szerint Németországban – mint ahogyan más országokban sem – nem áll rendelkezésre elegendő tesztkapacitás ahhoz, hogy nagyobb tömegekben tudjanak tesztelni.

Egy friss mérés először hozta az SPD-t a Zöldek előtt. A szocdemek 17%-on, a Zöldek 16%-on állnak jelenleg. Ez tovább erősíti azt az értelmezést, hogy a kormánypártok tudnak leginkább plusz támogatottságot szerezni a jelenlegi helyzetben. A CDU és a CSU továbbra is az élen, egy százalékponttal többet kapott, mint legutóbb, jelenleg 37%-on áll. A többi párt támogatottsága változatlan: AfD (9%), Linke (8%), FDP (6%).

Svájc

A járványhelyzet ellenére a svájci tanév nem hosszabbodik meg. A jelenlegi tanév teljesnek számít a tanulók számára – döntöttek a kantonok közösen.

Számos svájci nagyvárosban törölték el a parkolási díjakat bizonyos foglalkozások vagy a teljes lakosság és az oda látogatók esetében, illetve bizonyos helyeken (pl. parkolóházakban) jelentősen csökkentették azokat.

Svájcban társadalmi vita van kibontakozóban azzal kapcsolatban, hogy mi az a pont, amikor már vissza kell térni a rendes kerékvágásba a gazdasági érdekek miatt. Látható az egészségügyi érdekek és az üzleti érdek közötti ütközés.

Franciaország

A baloldali és Macron-párti képviselők követelik a kormánytól, hogy portugál mintára kapjanak állampolgárságot a Franciaországban élő illegális migránsok a veszélyhelyzet idejére. Azt kérik, hogy ugyanolyan hozzáférésük lehessen az egészségügyi ellátáshoz és a pénzügyi segítséghez, mint a francia állampolgároknak.

Eddig 359.000 esetben kellett bírságot kiszabni a kijárási korlátozások megszegése miatt. A francia belügyminiszter szerint a tilalmat nem egyszerre, mindenkire vonatkozóan fogják feloldani.

Négymillió munkavállaló van jelenleg „részleges munkanélküliségben", ez azt jelenti, hogy ötből egy személy, jelentette ki a munkaügyi miniszter.

Spanyolország

A spanyol kormány olyan mobilapplikáció kifejlesztésén dolgozik, amely az állampolgárok mozgását és tartózkodási helyét követné figyelemmel.

A spanyol védelmi miniszter, Margarita Robles szerint rendezni kell az idősotthonok helyzetét. Az intézetek egy részét a hadsereg vette át a járvány alatt, több mint 2000 otthont fertőtlenítettek, számos ügyben indultak büntetőeljárások. Az El Páís napilap szerint már legalább 3600-an haltak meg (április 3-i állapot) a koronavírus miatt, és további több ezer fertőzött van spanyol idősotthonokban.

Olaszország

Olaszországban a patikák 43%-ában nem kapható maszk. A 122 gyógyszertáron elvégzett felmérés alapján Rómában 4 patikából háromban nem volt kapható a védőfelszerelés, de hasonlóan hiányzik a patikák polcairól a termék Palermóban (70%), Bolognában (50%) vagy éppen Milánóban (43%). Volt, hogy míg Milánóban a legegyszerűbb maszkért 50 eurócentet, addig Nápolyban 6 euró 50 centet kértek.

Egyesült Királyság

Kiszivárgott iratok szerint a koronavírus-járvány miatt veszélyeztetett bevándorlókat magánzárkákban helyezhetik el a befogadóközpontok a járvány idejére.

Egyre nagyobb felháborodást vált ki a brit egészségügyi szolgálat (NHS) munkatársaiból, hogy a brit vezetés képtelen még számukra is biztosítani a szükséges koronavírusteszteket. Angliában és Walesben a járvány kitörése óta 3500 NHS dolgozót teszteltek az új típusú koronavírusra, miközben a szervezet csak Angliában 1 200 000 embert foglalkoztat.

A brit rendőrségnek és ügyészségnek azt „tanácsolták", hogy csak a feltétlen sürgős esetekben járjanak el, és a koronavírussal érintett bűncselekményeket priorizálják, olyan esetekkel szemben is, melyeket normál esetben elzárással, vagy komolyabb jogkövetkezménnyel illettek volna.

Majdnem 1 000 000 ember igényelte az „Universal Credit" nevű segélyszolgáltatást az elmúlt két hétben Ez óriási emelkedés, tekintve, hogy korábban ez csupán 100 000 körül volt átlagosan.

A Brit Orvosi Szövetség által kiadott legfrissebb etikai útmutató szerint egyes koronavírus-betegektől meg lehet vonni a kezelést, és azt más, olyan betegeknek adni, „akiknek nagyobb az esélyük a túlélésre".

Közel 400 otthonápolással foglalkozó cég jelezte a brit kormányzatnak, hogy nincs elegendő és megfelelő védőfelszerelésük feladatuk biztonságos ellátásához. Ez az Egyesült Királyságban tevékenykedő otthonápolással foglalkozó vállalkozások 80%-a, negyedük pedig arról tájékozatott, hogy már ki is fogytak, vagy kevesebb mint egy hétre elegendő maszkjuk áll rendelkezésre.

A BBC riportja szerint leállítottak minden „nem sürgősnek" ítélt orvosi beavatkozást és kezelést, például a rákkezeléseket. Ezenkívül kritikus hiány alakult ki kórházi személyzetből, fekvőbeteg ágyakból, lélegeztetőgépekből, alapvető antibiotikumokból és védőfelszerelésből. Több kórházban szemeteszsákokat lyukasztanak ki az orvosok és kötik egymásra, hogy azok némi „védelmet" nyújtsanak a fertőzés ellen.

Hollandia

Hollandiában is eszközhiány tapasztalható, nincs elegendő maszk és fertőtlenítőszer, ezért megkezdték a maszkok újrahasznosítását. Az FFP2 maszkokat 121 fokon gőzölik 15 percig.

Belgium

Vallónia a Kínával való jó kapcsolatának köszönhetően 19 millió arcmaszkot tud beszerezni, ebből 16 millió sebészi maszk és 3 millió speciális FFP2 maszkot.

Számos bank jelentette be, hogy egyelőre nem tart igényt a 2019-es évben elért osztalékára a koronavírus-járvány miatt. Bár nem ajánlják fel a pénzt a betegség elleni védekezésre, mint azt a Magyar Nemzeti Bank tette, de csak pár hónappal később térnek majd rá a kérdésre. A Belfius Bank, ami 100 százalékban a belga állam tulajdona, pedig már kifizetett 100 millió eurónyi osztalékot, de a többiről lemond.

A Delhaize áruházlánc a vásárlás teljes összegéből elenged 5 százalékot, „szolidaritási kedvezményként".

Dánia

A dán parlament törvényt fogadott el a koronavírussal kapcsolatos álhírek terjesztőivel szembeni fellépésről. A jogszabály szerint azok, akik olyan információkat terjesztenek a vírusról vagy a járványhelyzetről, amiket a hatóságok hamisnak ítéltek, vagy olyan készítményeket hirdetnek, reklámoznak, melyek segíthetik a betegséggel küzdőket, de ezeknek nincs hivatalosan elismert gyógyhatása, azokat pénzbüntetéssel és akár 8 hónapig terjedő börtönbüntetéssel lehet sújtani. Ezenkívül a kormány felhatalmazást kapott minden ilyen információt terjesztő weboldal azonnali lekapcsolására.

Norvégia

A norvég igazságügyi minisztérium megszervezi a menedékkérők és bevándorlók biztonságos elhelyezését barakkokban és sátrakban arra az esetre, ha a járvány súlyosbodna.

Az olajárban bekövetkezett csökkenés, a norvég korona gyengülése és a járvány hatására radikálisan emelkedik a munkanélküliség.

Az egészségügyi dolgozók szaklapja által végzett kutatás szerint az ápolók 90%-a komolyan aggódik, hogy kórházi betegeket fog megfertőzni a koronavírussal, a megfelelő védőfelszerelések hiánya miatt.

Svédország

A Stockholm-i Egyetem matematika professzora, Tom Britton arra figyelmeztet, hogy már több mint egymillió koronavírus-fertőzött lehet az országban a baloldali svéd kormány katasztrofális intézkedései miatt. A professzor számításai szerint a hivatalos 5466 megbetegedés helyett, a valós szám már több mint egymillió lehet, és április végére a svéd lakosság fele elkaphatja a fertőzést.

Svédországban a kormány alig védekezik a koronavírus ellen Forrás: AFP/Fredrik Sandberg



A svéd hatóságok elkezdték szabadon bocsájtani a hatályos kitoloncolási végzéssel rendelkező illegális migránsokat, mivel hazaszállításuk „közel lehetetlenné" vált a koronavírus miatt. A svéd törvények szerint, ha a kiutasított személyeket nem lehet észszerű határidőn belül kitoloncolni az országból, akkor szabadon kell őket engedni. Ezt már meg is kezdték a hatóságok két illegális migránsokat tömörítő táborban.

A svéd kormány jogkörének kiszélesítését próbálja elérni a parlamentben, hogy meghozhassa ugyanazokat az intézkedéseket, mint minden más európai ország. A tervezet a legszélesebb körű végrehajtó hatalmat adná a svéd kormánynak a II. világháború óta.

Finnország

Az ország legnagyobb munkanélküli segély alapja (YTK) arra figyelmezteti a kormányt, hogy Finnország kiterjedt jóléti állama képtelen lesz lépést tartani a koronavírus gazdasági hatásaival. Eddig több mint 300 000 finn veszítette el az állását a járvány kezdete óta, azonban a YTK további százezrekkel tervez a következő hónapokban.

Egyesült Államok

A Planned Parenthood gyűjtést szervezett annak érdekében, hogy védőfelszerelést vegyenek abortuszokat végző alkalmazottaik és a partner abortuszklinikák számára.

A Demokrata Párt vezetése felvetette az előválasztások idő előtti lezárását és a jelölőgyűlés törlését a politikai naptárból. (A jelöltek között Biden 1217 - 914 arányban vezet).

A nemzetközi maszkhelyzet fokozódik. Több európai régió és önkormányzat vezetése vádolja az USA-t azzal, hogy már lekötött védőfelszerelés-megrendeléseiket halássza el előlük az utolsó pillanatban. Miután egy Kínából Németországba tartó szállítmányt az amerikaiak Bangkokban lefoglaltak, a német főváros önkormányzata „modern kalózkodásnak" nevezete az eljárást.

A 30%-ot is meghaladhatja a munkanélküliség aránya az USA-ban, és a GDP a felére csökkenhet. A drámai figyelmeztetés a FED (amerikai központi bank) St. Louis-i részlegének elnökétől származik. James Bullard további gazdaságélénkítő lépéseket vár.

Oroszország

Putyin ismét televíziós beszéddel fordult az országhoz. A munkanélküli napokat egész áprilisra meghosszabbította.

Oroszországban szigorították a rémhírterjesztésért kiszabható büntetéseket. A legenyhébb tétel is egymillió Ft fölötti büntetéssel jár, és a legsúlyosabb esetekben, ha valaki életét veszti a rémhír miatt, 5 éves börtönbüntetés is kiszabható.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kesztyűjét segít levenni egy szakember, miután az államfő meglátogatta azokat a pácienseket, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával megfigyelés alatt tartanak egy moszkvai kórházban 2020. március 24-én. Forrás: MTI/EPA/Szputnyik pool/Alekszej Druzsinyin

Az amerikai külügy szerint ők fizettek az orosz egészségügyi szállítmányért. Az oroszok szerint ez segély volt.

20-30%-kal eshetnek az újépítésű ingatlanárak Oroszországban, és a kivitelezők 200 mrd rubel (kb. ezermilliárd Ft) bevételtől eshetnek el a járvány gazdasági hatásai miatt. Akár 4 évig is eltarthat, amíg az ingatlanpiac visszatér a megszokott kerékvágásba.

Ukrajna

Ukrajna a jelen állapot szerint csak őszig lesz képes fizetni az egészségügyi dolgozók fizetéseit. A válság kezdetekor megígérte, hogy háromszorosára emeli a bérüket, – hogy arra ösztönözze őket, hogy vállalják a munkát a nehéz körülmények között is. De így az ukrán büdzsé csak őszig lesz képes finanszírozni az egészségügyet.

Ausztrália

Több mint 1200 orvos írta alá azt a petíciót, melyben követelik, hogy engedjék szabadon azokat az illegális bevándorlókat, menedékkérőket, akiket befogadóközpontokban, táborokban és hotelekben tartanak. A Guardian információi szerint az orvosok és jogvédő csoportok hetek óta tárgyalnak a kormánnyal a témáról, azonban most hozták nyilvánosságra törekvéseiket, mivel az ausztrál kormány elutasította.