Vuhanban kezd visszatérni az élet a régi kerékvágásba

2020.04.06. 17:06

Szembetűnően emelkedett a panaszmentes, új koronavírussal fertőzöttek napi esetszáma Kínában vasárnap, de hétfőre újra mérséklődött. Közben az ország nagy részén az élet kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba.

A COVID-19-cel diagnosztizált napi esetek száma továbbra is mérsékelt maradt Kína szárazföldi részén. Vasárnap azonban 78 újabb, tünetmentes fertőzöttet azonosítottak, ami szembetűnő emelkedést jelent az egy nappal korábbi 47-hez képest. Ugyanezen a napon 114 újabb felgyógyult pácienst regisztráltak.

Hétfőre a szám újra mérséklődött, 39 új esetről számolt be a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Közülük csak egy ember fertőződött meg külföldön.

A napi panaszmentes esetek közel fele került ki a járvány kínai gócaként ismert, közép-kínai Hupej tartományból, ahol március végén kezdték el feloldani a két hónappal korábban bevezetett vesztegzárat. A vasárnap azonosított egyetlen belföldön megfertőződött beteg pedig, bár a dél-kínai Sencsenben diagnosztizálták, oda Hupejből utazott.

Védőmaszkot viselő nő halad el egy koronavírus elleni harcot ábrázoló kormányplakát előtt a délkelet-kínai Kuangcsouban 2020. április 6-ánForrás: MTI/EPA/Alex Plavevski

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Vuhanban, a tartomány székhelyén, ahonnan az új koronavírus tavaly év végén elindult, az aszimptomatikus esetek növekvő száma miatt 45 lakónegyed "járványmentes" státuszát vonták vissza. A járványmentes státusszal rendelkező lakónegyedekben élők naponta két órára hagyhatják el otthonaikat. 

A kínai szárazföldről összesen 81 708 koronavírusos betegről adtak hírt vasárnap éjfélig, közülük 3331-en haltak meg, és több mint 77 ezren gyógyultak meg. A hivatalos adatok szerint jelenleg csaknem 1300 páciens áll kezelés alatt.