Ursula von der Leyen elismerte, hogy Brüsszel hibázott a járvány kezelésében

VON DER LEYEN, Ursula, EU-csúcs
Brüsszel, 2020. február 20. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozójára érkezik Brüsszelben 2020. február 20-án. A csúcstalálkozó résztvevői a 2021 utáni, hétéves uniós költségvetésről tárgyalnak. MTI/EPA/Ian Langsdon
Vágólapra másolva!
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap elismerte, hogy Brüsszel hibázott a koronavírus-járvány kezelésében. A V4NA nemzetközi hírügynökség nemrégen részletesen összefoglalta, hogy az uniós egészségügyi hivatal hetekig nem fogta fel, milyen veszélyes a koronavírus-járvány. Alacsony veszélyről beszélt, tagadta, hogy emberről emberre terjedhet - közben már Olaszországban megjelent az első fertőzött, sőt, Franciaországban meghalt egy 80 éves beteg is.
Vágólapra másolva!

"Igen, ez az igazság: Európát eleinte részben sokkolta a láthatatlan ellenség és a példa nélküli méretű és gyorsaságú válság. A kezdeti hibákra ma is fájó visszagondolni" - fogalmazott Európa elvben vezetője, aki úgy látja, hogy Európa mostanra összefogott. Azt nem részletezte, hogy pontosan miben mulasztott Brüsszel - természetesen pontosan lehet tudni, hogy miben -, viszont leszögezte, hogy a következő költségvetés forrásait intelligens és fenntartható módon kell befektetni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozójára érkezik Brüsszelben 2020. február 20-án. MTI/EPA/Ian Langsdon Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Számos kritika érte az Európai Unió vezérkarát amiatt, hogy a migrációs válság után ismét képtelen volt megoldást találni az újabb komoly kihívásra.

Stella Kyriakides, az EU egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa január legvégén arról beszélt, hogy Kína megfékezte a koronavírus terjedését, így Európában nincs szükség intézkedésekre. "A kínai intézkedések megfékezték (!) a koronavírus-járvány terjedését, ezért Európában egyelőre nincs szükség semmilyen különleges intézkedés meghozatalára" - fogalmazott az Euronewsnak. Februárban pedig kijelentette, hogy szükségtelen az utazási korlátok bevezetése. A WHO szerint ekkor a koronavírussal fertőzöttek száma a Föld 30 államában 80 ezer fő körül volt, Olaszországban ekkor nagyjából 350 fertőzöttet és 10 halottat tartottak számon a vírus okozta megbetegedés következtében.

Az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen is meglehetősen későn fogta fel, mit jelent ez a járvány, így csak március elején jelentette be, hogy az EU tudományos szakértőkből álló csoportot hoz létre az intézkedések összehangolása érdekében. A megkésett szóbeli reakciót sokáig nem követték a tettek: a szakértői csoport végül csak március közepén alakult meg, aminek elnöke von der Leyen lett, a helyettese pedig Stella Kyriakides.

Az Európai Bizottság csak ezután ismerte el, hogy

korábban hibázott, amiért nem vette elég komolyan a járvány terjedése jelentette veszélyeket.

Mára tiszteletben tartja a tagállamok azon döntését, hogy lezárták a határaikat.

Az Európai Unió és a kontinens polgárai között annyira elmérgesedett a viszony, hogy a közösségi oldalakat ellepték az olyan videók, amelyeken olaszok uniós zászlót égetnek Brüsszel miatt.

Szombati nagycikkünkben is foglalkoztunk a témával: ebben összeszedtük mulasztásait és sajátos reakcióját az elkövetett hibákra.