Az Európa Tanács szerint szabadon kellene engedni az illegális migránsokat

2020.04.05. 17:32

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic felszólította az általa képviselt szervezet tagállamait, hogy a befogadó központokban lévő illegális migránsokat engedjék szabadon, mivel zárt helyeken jobban terjed az új típusú koronavírus. Mijatovic szerint a szabadjára bocsátott migránsokról a nemzetállami adófizetőknek kellene gondoskodniuk.

Az InfoMigrants és az ANSA olasz hírügynökség információi szerint a héten Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa arra szólította fel az ET 47 tagállamát, hogy engedjék szabadon azokat a befogadó központokban elhelyezett migránsokat, akiknek elutasították a menedékkérelmüket, vagy eleve be sem nyújtottak ilyen jellegű státus iránti kérelmet.

Dunja Mijatovic illegális migránsok körében, a boszniai Bihac városában, 2019. december 3-án.Forrás: AFP/-

Magyarán, a védelemre nem jogosult illegális migránsok szabadon bocsájtása mellett foglalt állást az Európa Tanács emberi jogi biztosa.Álláspontját Dunja Mijatovic azzal indokolja, hogy zárt helyeken, így például a migránsközpontban sokkal jobban terjednek a fertőző betegségek, többek között az új típusú koronavírus is.

Az emberi jogi biztos szerint eddig Belgium, Spanyolország, Hollandia és az Egyesült Királyság jelentette be, hogy szabadon fogja engedni a befogadó központokban őrzött illegális migránsokat.

Normális esetben a menedékstátusra nem jogosult migránsokat ki szokták toloncolni, de a világjárvány miatt ez most nem lehetséges.Mijatovic szerint ezért a nemzetállamok kötelesek rá, hogy az elengedett migránsoknak lakhatást és alapvető közszolgáltatásokat biztosítsanak, külön kiemelve az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, tekintettel a koronavírusra. 

Az Európa Tanács munkatársa olyan migránsokat is szabadon engedne, akikről semmit sem lehet tudni, mert nem rendelkeznek papírokkal, az azonosításuk így lehetetlenné válna.

Ezen illegális bevándorlók között bizonyára vannak olyanok is, akik a társadalom számára káros, bűnözői életmódot folytatnának, arról nem is beszélve, hogy jelentős részük már beteg lehet, részben azért, mert elkaphatta a vírust a táborban, vagy eleve nagyon fertőzött országból, például Iránból, vagy Iránon keresztül Pakisztánból, esetleg Afganisztánból érkezett.