Kevesebben haltak meg Olaszországban, mint az elmúlt napokban

2020.04.04. 18:41

Csökkent a koronavírus fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban. Szombaton 681-en haltak meg, ez március 23-a óta a legalacsonyabb szám. Az új fertőzöttek száma 4805, ez kicsivel több, mint az elmúlt napokban. Olaszországban március 21-én tetőzött a járvány, aznap 6557-en betegedtek meg. Február 20. óta most először csökkent az intenzív osztályokon kezeltek száma.

Az olasz sajtó beszámolói szerint az elmúlt napokban a kijárási korlátozások ellenére rengetegen voltak az utcákon az olasz városokban, a húsvétra készülve. Lombardiában holnaptól csak maszkban lehet kilépni a lakásokból. Az elmúlt napon 1238-an gyógyultak meg, és csökkent a kritikus állapotban lévő betegek száma, 4068-ról 3994-re.

Az azonosított aktív fertőzöttek száma jelenleg 88 ezer felett van: 63 százalékuk nem szorul kórházi kezelésre. Négyezernél valamivel kevesebben vannak intenzív osztályon. Franco Locatelli, a Közegészségügyi Hivatal elnöke kiemelte, hogy a járvány kitörése óta ez volt az első alkalom, hogy az intenzíven kezeltek száma az országban csökkent. 

A gyógyultak száma elérte a 20 996-ot.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladta a 124 ezret. Több mint 650 ezer vírustesztet végeztek.

Locatelli hozzátette, hogy a számok továbbra sem engedélyezik az óvintézkedések enyhítését. "Nem úsztunk meg még semmit, a mostani adatok az eddigi kijárási korlátozás eredményei, és továbbra is felelősségteljes magatartást kell követnünk- mondta. Szerinte az óvintézkedéseket megsértők a halottak emlékét sértik meg.

Forrás: AFP/Miguel Medina

Eddoig 80 olasz orvos halt meg, tízezer felett van a megbetegedett egészségügyi dolgozók száma. Az új koronavírus-fertőzésben meghalt Giuseppe Conte miniszterelnök egyik személyi testőre is.

Több mint másfél hónap bezártság után a rendkívüli jó időben egyre több embert látni az olasz utcákon. A belügyminisztérium adatai szerint az országos kijárási korlátozás március 11-i bevezetése óta 4,6 millió ellenőrzést végeztek, és több mint 173 ezer személy ellen indult feljelentés, mivel indokolatlanul tartózkodott az utcán. Az utóbbi két napban 15 ezren sértették meg a kijárási korlátozást. A gócpont Milánóban 38 százalékra emelkedett az otthonukat elhagyók száma. Nápoly sikátorai megteltek utcai árusokkal és vevőkkel. Emilia Romagna tartomány kormányzója rendelettel tiltotta be a szabadban sétálást és a kocogást a tavaszi szünet napjaiban.

Az egészségügyi hatóságok továbbra is hangsúlyozzák, hogy az óvintézkedések április 13-ig tartó meghosszabbítása után sem várható ezek teljes feloldása. A korlátozások fokozatos enyhítéséről majd a számok függvényében döntenek. A Corriere della Sera című napilap értesülései szerint azonban a termelési ágazat jelentős nyomást gyakorol a római kormányra a minél gyorsabb újraindítás érdekében, attól tartva, hogy az olasz gazdaság "pótolhatatlan veszteséget" szenved az európai és nemzetközi versenytársakkal szemben.