Donald Trump hat vállalatot kötelezett lélegeztetőgépek gyártására

Koronavírus, vírus, Egyesült Államok, USA, sátor, kórház, maszk, arcmaszk, védőmaszk
Beds are lined up in a tent as volunteers from the International Christian relief organization Samaritan’s Purse set up an Emergency Field Hospital for patients suffering from the coronavirus in Central Park across Fifth Avenue from Mt. Sinai Hospital on March 30, 2020 in New York. (Photo by Bryan R. Smith / AFP)
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök hat vállalatot kötelezett lélegeztetőgépek gyártására a védelmi termelési törvény értelmében.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök csütörtökön délután írta alá az újabb rendeletet, amelynek értelmében kötelezően lélegeztetőgépeket kell gyártania

a General Electric, a Hill-Rom Holdings, a Medtronic, a ResMed, a Philips és a Vyaire Medical cégeknek.

Ezek a vállalatok eddig is gyártottak egészségügyi berendezéseket, köztük lélegeztetőket is.

Trump egyúttal felhatalmazta Alex Azart, az egészségügyi tárca irányítóját, hogy egyeztesse az érintett vállalatokkal a termelésre vonatkozó részleteket, köztük például a gyártáshoz szükséges alapanyagok biztosítását.

Ágyak a New Yorki Central parkban szükség esetére felállított ideiglenes kórházban Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Donald Trump először a múlt héten döntött úgy, hogy alkalmazza az 1955-ben született Védelmi Termelési Törvényt, amely lényegében haditermelési törvény, és rendkívüli körülmények között lehetőséget biztosít széles körű polgári védelemre és mozgósításra, valamint jelentős felhatalmazást ad a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére és ellenőrzésére.

Az elnök múlt pénteken e törvény értelmében utasította a General Motorst lélegeztetőgépek gyártására.
Az Egyesült Államok valamennyi tagállamában hiány van lélegeztetőgépekből és berendezésekből, miközben az országban is terjed a koronavírus-fertőzés.

Sajtóértesülések szerint a Fehér Házban Jared Kushner, az elnök veje és tanácsadója vette át a gyakorlati irányítást az Országos Katasztrófaelhárítási Hivatal (FEMA) hatáskörébe tartozó intézkedések összehangolására. Ez magában foglalja a vírustesztek alkalmazásának felgyorsítását, a szükséges orvosi eszközök gyártásának bővítését és a szükséges eszközök leszállításának megszervezését.

Negatív lett az elnök tesztje

Donald Trump amerikai elnök újabb vírusteszten esett át, az eredmény negatív - közölte csütörtökön este kiadott közleményében a Fehér Ház. A közlemény szerint

az amerikai elnök egészséges.