Az olasz miniszterelnök még februárban is azzal nyugtatgatta Lombardia kormányzóját, hogy nem fenyeget tömeges járvány

koronavírus olaszországba
A rendőrség egyik vízágyújával fertőtlenítik az utcákat Genovában 2020. március 29-én hajnalban. A járművet a koronavírus-járvány elleni küzdelem hatékonyság érdekében alakították át a hatóságok.
Vágólapra másolva!
Nem fenyeget tömeges járvány - ezzel nyugtatta Lombardia kormányzóját még februárban is az olasz baloldali miniszterelnök. Giuseppe Conte még azt is hozzátette, hogy az olasz orvosi rendszer "túl jól fel van ehhez készítve". Ehhez képest az olaszországi koronavírus helyzet mostanra olyan súlyossá vált, hogy a bergamoi után péntektől április végéig bezár a nagy milánói krematórium is, mert olyan sok a halott a járvány miatt, erről ír a V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

A La Repubblica alapján a Voiceofeurope számolt be arról, hogy Lombardia tartomány kormányzója Attilio Fontana elárulta, hogy ő már február 3-án azt javasolta a kormánynak, hogy szűrjék meg a Kínából érkezett, főként vendégmunkásokat. Matteo Salvini párttársa elmondta, hogy a javaslatát elutasították, sőt, többen rasszizmussal is megvádolták és azt mondták neki, hogy a tömeges tesztelés elrendelése csak rontaná az ország hírnevét. Maga

Giuseppe Conte miniszterelnök pedig arról biztosította őt, természetesen minden alap nélkül, hogy az országot nem fenyegeti tömeges járvány, ráadásul szerinte az olasz orvosi rendszer "ehhez kifejezetten jól fel van készítve".

Ehhez képest a járvány kezdete óta Olaszországban haltak meg a legtöbben koronavírusban, máig csaknem 14 ezren. Emlékezetes, hogy az észak-olaszországi Bergamoban már március 18-án megtelt halottakkal a krematórium, ezért katonai teherautókkal szállították el a holttesteket az ottani kórházból a szomszédos városokba.

A rendőrség egyik vízágyújával fertőtlenítik az utcákat Genovában 2020. március 29-én hajnalban Forrás: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

A helyzet azóta sem sokat javult.

Április végéig bezárják a nagy milánói krematóriumot is

(Crematorio di Lambrate) – jelent meg a hír a milánói városi tanács honlapján, mert már az sem bírja ellátni feladatát. Ott a várakozási idő több mint 20 napra nőtt, ez viszont "higiéniai-egészségügyi problémákat" vet fel, emiatt hozták meg a mostani döntést.

Olaszországban a jelenlegi adatok szerint valamivel több, mint 115 ezer fertőzöttet tartanak nyilván hivatalosan.

Ennél csak Spanyolországban és az Egyesült Államokban van több koronavírusos beteg. A legtöbb halálozást azonban Olaszországban regisztrálták.

Az Il Giornale mai számában Claudio Cencelli, Nembro polgármestere azt állította, hogy a városában március 25-ig 158 halálesetet regisztráltak, de ennél szerinte sokkal többen halhattak meg a koronavírus-fertőzés miatt. Valamennyien rendkívül idős emberek - Olaszországban egy felmérés szerint a meghalt emberek átlagéletkora 80,5 év.

Forrás: AFP/Carlo Hermann

Az egyes adatok közötti eltérésére az egyik másik így válaszolt: "Ezek a halálesetek idős és törékeny emberekkel történnek meg, akik otthon vagy lakóépületekben halnak meg anélkül, hogy kórházba kerülnének és az orvosok megbizonyosodnának arról, hogy valóban a COVID-19-cel fertőzöttek-e".

Mint többször megírtuk, mind az Európai Unió egészségügyi hivatalának, mind a baloldali olasz kormány hibájából, Olaszországban példátlanul későn hozták meg az első védekezési intézkedéseket. Míg Magyarországon az első regisztrált beteg után már a 7. napon veszélyhelyzetet hirdettek, Olaszországban 37 napot vártak az első érdemi korlátozó döntésekre.