Közel háromezren haltak meg a koronavírus miatt New York államban

2020.04.03. 21:16

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója pénteken a szokásos napi sajtótájékoztatóján azt mondta, az új típusú koronavírus okozta a Covid-19 betegség eddig csaknem háromezer életet követelt New York államban.

A kormányzó azt mondta, a csütörtök volt eddig a legszomorúbb nap, mert az általa irányított államban egyetlen nap alatt 562 ember halt bele a betegségbe. New York államban ezzel csaknem háromezer főre emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma. A diagnosztizált fertőzések száma több mint 102 ezer.

Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

Andrew Cuomo elmondta, hogy még több halálos áldozatra számít, részben a vírus rendkívül gyors terjedése miatt, részben pedig azért, mert nincs elegendő lélegeztetőgép és kórházi ágy.

A kórházak ma már gyakorlatilag egyetlen nagy intenzív osztállyá alakultak

- mondta.

További segítséget kért, és nemcsak a szövetségi kormánytól, hanem a többi amerikai tagállamtól is.

Mindannyian amerikaiak vagyunk, függetlenül attól, hogy New Yorkban, vagy Kaliforniában élünk

– mondta.

Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

A The Wall Street Journal című lap értesülései szerint a Trump-kormányzat a járvány elleni küzdelemre létrehozott alapból várhatóan kifizeti - majd közvetlenül a kórházaknak - azoknak a koronavírusos betegeknek a kezelési költségeit, akiknek nincs egészségbiztosításuk.

Szintén lapértesülések szerint a kormányzat arra készül, hogy előírja a maszkok viselését.

Deborah Birx, járványügyi szakértő, a kormányzati munkacsoport egyik tagja egy televíziós interjúban pénteken azt mondta, a járvány kitörésekor maguk az orvosok és a járványtani szakértők sem voltak tisztában azzal, hogy milyen veszélyesen fertőző az új típusú koronavírus. Utalt arra, hogy a vírus a fertőzöttség első napjaiban a legveszélyesebb, mert a megfertőződött embernek nincsenek tünetei, de fertőz.

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint pénteken - washingtoni idő szerint délelőtt - több mint 245 ezer regisztrált fertőzöttje és több mint 6000 halálos áldozata volt a Covid-19 nevű, a vírus okozta tüdőgyulladásos betegségnek.