India elzárta a külvilágtól Ázsia egyik legzsúfoltabb nyomornegyedét

koronavírus,  India
A resident wearing a facemask amid concerns over the spread of the COVID-19 novel coronavirus walks past a graffiti of Buddha wearing facemask, in Mumbai on March 16, 2020. (Photo by INDRANIL MUKHERJEE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az indiai rendőrség pénteken elzárta a külvilágtól Ázsia egyik legzsúfoltabb nyomornegyedének, a Mumbaiban lévő Dharavinak a legnagyobb részét, miután ezen a helyen két ember meghalt koronavírus-fertőzésben, egy harmadik pedig pozitívnak bizonyult.
Vágólapra másolva!

A 220 hektár terültet felölelő, több mint egymillió embernek otthont adó Dharavi nemcsak Mumbai, hanem egész Ázsia legnagyobb nyomornegyede. A világ számára elsősorban a Gettómilliomos (Slumdog Millionaire) című Oscar-díjas angol filmből vált ismertté.

A Covid-19 járvány ebben a körzetben különösen nagy veszélyt jelent a szűk sikátorokban összezsúfolt lakók számára.

A hatóságok itt az után léptettek életbe drasztikus korlátozó intézkedéseket, hogy az utóbbi napokban két ember halt meg, további egy embernél pedig kimutatták a fertőzöttséget. A mumbai városháza szóvivője az AFP-nek elmondta, hogy az új rendelet értelmében a nyomornegyednek a vírusfertőzés által sújtott részét lezárták, oda senki nem léphet be, és senki nem hagyhatja el.

Mumbai március 16-án Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

Az áldozatok közvetlen környezetében élők korábban figyelmen kívül hagyták a hatóságok által kiadott rendeletet, amely március 25-től huszonegy napra otthonmaradást rendelt el a lakosoknak, a nyomornegyed lakói azonban ezúttal az ellenkező végletbe estek.

Valóságos pánik lett úrrá rajtuk,

helyzetüket nehezíti, hogy a népes családok közös illemhelyeket kénytelenek használni, ivóvízhez pedig csak nyilvános helyeken jutnak.

Az 1,3 milliárd lakosú India egész területén gyakorlatilag leállt az élet, miután kilenc nappal ezelőtt lezárták a határokat, szünetel a tömegközlekedés, a boltok is zárva tartanak. A világ többi részéhez viszonyítva ezt az országot eddig még "enyhébben" sújtotta a járvány (2300 igazolt fertőzöttről tudnak, 56-an haltak meg),

azonban a valós adatok bizonyosan sokkal nagyobb mértékű fertőzést mutatnának, ha megfelelő szintű lenne a szűrés.

Narendra Modi miniszterelnök a gyakorlati intézkedéseken túl nem feledkezett meg a kórral szembeni jelképes eszközökről sem. Felhívást intézett az indiaiakhoz, hogy vasárnap este kilenc percre sötétítsék el lakásaikat, álljanak az ablakba vagy utcára néző ajtóikba egy gyertyával, olajlámpával vagy világító mobiltelefonjaikkal, és a fényeket irányítsák a négy világtáj felé. A kormányfő szerint ezzel jeleznék egymásnak az ország lakói, hogy "dacolnak a vírussal". Az AFP szerint ez a szertartás a hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepére, a diválira, vagyis a fények ünnepére emlékeztet.