Japánban pénzsegéllyel segítik a háztartásokat

koronavírus japán
Védőmaszkot viselő férfiak Tokióban 2020. április 1-én. Japán 49 országra adott ki utazási figyelmeztetést, köztük az Egyesült Államokra, Kanadára, Nagy-Britanniára, Kínára és Dél-Koreára, de még nem hirdettek veszélyhelyzetet.
Vágólapra másolva!
A japán kormány anyagi juttatással segíti a koronavírus-járvány miatt bajba került háztartásokat, az indiai kormányfő pedig gyertyás szolidaritási akció kezdeményezett.
Vágólapra másolva!

Abe Sindzó japán miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy

a kormány 300 ezer jen (több mint 900 ezer forint) készpénzzel segíti azokat a háztartásokat, amelyeknek bevételkiesük van a koronavírus miatt.

Szakértők szerint a szigetország 58 millió háztartásából 10 millió jogosult a juttatásra. A kormány nem szabott felső jövedelmi határt az adómentes támogatás igénybe vételéhez, mert a kérelmek ellenőrzése úgy nagyon sokáig tartana. Helyette új módszerekkel fogja ellenőrizni a jogosultságot.

Japánban 2617 a fertőzöttek és 63 a halálos áldozatok száma.

Védőmaszkot viselő férfiak Tokióban 2020. április 1-én. Japán 49 országra adott ki utazási figyelmeztetést, köztük az Egyesült Államokra, Kanadára, Nagy-Britanniára, Kínára és Dél-Koreára, de még nem hirdettek veszélyhelyzetet. Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Narendra Modi indiai miniszterelnök gyertyás szolidaritási akciót kezdeményezett egy közösségi oldalra feltett videóüzenetében. Modi arra kérte az ország 1,3 milliárd lakosát, hogy mutassák meg India kollektív erejét azzal, hogy

vasárnap este 9 órakor lekapcsolják a lámpát otthonukban, és gyertyával, zseblámpával, vagy mobiltelefonnal világítva 9 percre kiállnak az ajtóba vagy az erkélyre.

A kormányfő arra szeretné felhívni az indiaiak figyelmét, hogy a karantén alatt sincsenek egyedül.

Indiai rendőrök koronavírust formázó sisakban motorozva hívják fel az emberek figyelmét a vírus terjedésének veszélyére az indiai Hiderábádban 2020. április 2-án. Forrás: MTI/AP/Mahesh Kumar A

Az országban eddig 2567 fertőzöttje és 72 halálos áldozata van a koronavírusnak.


Az Új-Zélandon rekedt mintegy 100 ezer turista megkezdte a hazautazást a rájuk vonatkozó korlátozások enyhítése után pénteken. A turistáknak csütörtökön engedélyezték a belföldi járatok igénybe vételét abból a célból, hogy elhagyják az országot. Tisztségviselők szerint körülbelül 37 ezren jelezték az illetékes nagykövetségeknek, hogy hazatérnének.

Az országban 868 fertőzöttről, és egy halálesetről tudni.

Dél-koreában az oktatási minisztérium jövő csütörtökre halasztotta az iskolaév kezdetét az általános és középiskolákban a koronavírus miatt. Az oktatás digitális formában veszi kezdetét.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az óvodák mikor nyithatnak újra.

A szöuli igazságügyi minisztérium pénteken bejelentette, hogy elfogadott egy rendeletet, amely korlátozza a külföldiek tevékenységét. A szigorítás azokra a külföldi állampolgárokra vonatkozik, akik szerda óta léptek be az országba. A tilalmak megszegőit akár három év börtönbüntetéssel és 20 millió von pénzbírsággal is sújthatják. A lépésre azért volt szükség, mert voltak olyan fertőzött külföldiek, akik nem vonultak karanténba, és maszk nélkül utaztak az országban. A szöuli kormány arra kötelezte a külföldről érkezőket, hogy két hétig ne hagyják el otthonukat.

A szabály megszegőit kitoloncolják.

Dél-koreai környezetvédők a koronavírus tüskéit formázó maszkban hívják fel a figyelmet a koronavírus-járvány idejént elvárt higiénés óvintézkedések kötelező és rendszeres megtételére Szöul belvárosában 2020. március 30-án. Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Dél-Koreában péntekre 10 062-re nőtt a fertőzöttek, 174-re pedig a halálos áldozatok száma.

Malajziában önkéntesek 3D-s nyomtatott maszkokkal, és élelemmel segítenek a koronavírus ellen frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak. Védőeszközökből a délkelet-ázsiai országban is nagy a hiány.

Maszkon kívül kesztyűt, védőruházatot, szemüveget és cipővédőt is készítenek 3D-s nyomtatással.

A Malajzia déli részén található Jemeri lakosságának fele egy közeli erdőben keresett menedéket a koronavírus elől, miután a múlt héten a bennszülöttek körében is megjelent a kórokozó.

A helyiek távozásuk előtt farönkökkel eltorlaszolták falujuk bejáratát.

A bennszülöttek - akik körülbelül 200 ezren vannak - a legszegényebb és legsérülékenyebb csoportok közé tartoznak Malajziában. Több szervezet és a kormány is próbál élelmet eljuttatni a külvilágtól elzárkózni igyekvő bennszülöttekhez.

Malajziában eddig 3116 fertőzöttről és 50 halálos áldozatról tudni.

Az egészségügyi dolgozók közül legalább 80-an fertőződtek meg az új koronavírussal.