Elhalasztják a lengyel kormányküldöttség katyni és szmolenszki megemlékezését

2020.04.03. 12:19

Későbbre halasztják a Mateusz Morawiecki miniszterelnök által vezetett lengyel kormányküldöttség április 10-re tervezett évfordulós megemlékezését az oroszországi Katynban és Szmolenszkben, mivel nem volt egyértelmű az orosz fél hozzáállása a látogatás szervezéséhez - közölte pénteken a lengyel kormányfői hivatal vezetője.

Mateusz Morawiecki február közepén közölte: Oroszországban akar megemlékezni az 1940-es katyni mészárlás, valamint a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa idén áprilisra eső kerek évfordulóiról.

A varsói kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk a lengyel közszolgálati hírtelevízióban mondta el pénteken, hogy az oroszországi megemlékezés elhalasztása mellett döntöttek.

Nem kaptak írásos választ

Szavai szerint a lengyel kormány február elejétől egyeztetett Moszkvával a látogatásról, az orosz hatóságok azonban csütörtök éjfélig nem adtak egyértelmű, írásbeli választ a Varsó által előterjesztett, az út logisztikai feltételeire vonatkozó javaslatokra.

A látogatásnak a lengyel biztonsági eljárásoknak megfelelő lebonyolítása emiatt lehetetlen - szögezte le Dworczyk. Kifejtette: az előkészületek keretében a lengyel munkacsoport már ellátogatott a tervezett megemlékezés helyszíneire, és egyeztettek az orosz féllel, amelytől viszont írásban mindeddig nem kapták meg a szóban tett nyilatkozatok megerősítését.

Az orosz külügyi szóvivő, Maria Zaharova csütörtökön közölte: a látogatás szervezésére vonatkozó lengyel kérelem alapján Moszkva foglalkozik az üggyel, figyelembe véve a koronavírus körüli helyzetet is.

Máig nem zárult le a nyomozás

Korábbi varsói közlemények szerint április 10-én az oroszországi megemlékezésre egy 50 fős lengyel küldöttség ment volna, amelynek Morawiecki mellett tagja lett volna Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, a Szmolenszknél 2010-ben elhunyt Lech Kaczynski lengyel államfő ikertestvére is.

A tíz évvel ezelőtti tragédiában megahlt a 96 fős lengyel küldöttségForrás: MTI/Szergej Csirikov

Az 1940 tavaszán Sztálin parancsára történt katyni mészárlásban több mint 21 ezer lengyel állampolgárt végeztek ki, a vérengzés része volt a lengyel elit megsemmisítését célzó szovjet tervnek, amelynek keretében további 330-340 ezer lengyelt Szibériába deportáltak.

A tíz évvel ezelőtti évfordulón, 2010. április 10-én bekövetkezett szmolenszki légikatasztrófában 96 fős lengyel állami küldöttség halt meg. A katasztrófa körülményeit vizsgáló nyomozás máig nem zárult le.