További szigorítások Szerbiában és Horvátországban

Észak-Macedónia, koronavírus
Szkopje, 2020. február 25. Útlevél-ellenőrzést végez egy arcmaszkot viselő macedón rendőrtiszt Tabanovcéban, a Szerbia és Észak-Macedónia közötti határátkelőhelyen 2020. február 25-én. A macedón kormány szigorította az ellenőrzést a tüdőgyulladást okozó új koronavírus olaszországi terjedése miatt. Olaszországban 228-ra nőtt a fertőzöttek száma, és eddig legkevesebb hét ember halt bele a betegségbe. MTI/EPA/Georgi Licovszki
Vágólapra másolva!
Szerbiában a közvetlen érintkezéssel járó tevékenységet végzők üzleteit zárták be, Montenegróban hiteltörlesztési moratóriumot vezettek be az új típusú koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák kezelésére, míg Bosznia-Hercegovina és Horvátország csütörtökön lezárta húsz közös határátkelőhelyét.
Vágólapra másolva!

Míg korábban csak egyes önkormányzatok tiltották be a fodrász- és kozmetikai szalonok működését, a szerb kormány csütörtöktől

az egész ország területén bezáratta a közvetlen érintkezéssel járó tevékenységet végzők üzleteit.

Bezártak továbbá a kaszinók és a fogadóirodák, tevékenységüket csak az interneten folytathatják. A szerb elnök csütörtök este újabb szigorításokat jelent be. Szerbiában egy nap alatt 900-ról 1060-ra nőtt az új típusú koronavírus-járvány regisztrált fertőzöttjeinek a száma.

Útlevél-ellenőrzést végez egy arcmaszkot viselő macedón rendőrtiszt Tabanovcéban, a Szerbia és Észak-Macedónia közötti határátkelőhelyen Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Bosznia-Hercegovina és Horvátország a járvány megfékezése érdekében csütörtökön lezárta húsz közös határátkelőhelyét. A járvány gazdaságra mért csapása miatt boszniai közgazdászok szerint az ország gazdasága 2020-ban legalább 5, de akár 10 százalékkal is visszaeshet.

Boszniában szerdáról csütörtökre 420-ról 459-re nőtt a fertőzöttek száma. Horvátországban 963 regisztrált fertőzött van, hatan haltak bele a betegségbe.

Halaszthatóvá tették a hitertörlesztést Montenegróban

Észak-Macedóniában, ahol szerdán 329, csütörtökön pedig már 354 igazolt fertőzött volt, egyelőre nem terveznek újabb szigorításokat.

A koszovói lapok visszafogottan foglalkoznak a járvánnyal, inkább a belpolitikai és diplomáciai csatározások kerültek a középpontba csütörtökön. A nyugat-balkáni országra feltehetőleg előrehozott választás vár, és a kapcsolatát is rendeznie kell Szerbiával.

Koszovóban a regisztrált fertőzöttek száma 112-ről 125-re nőtt csütörtökre.

A gazdaságmentő intézkedések között a montenegrói kormány

lehetővé tette a hiteltörlesztések három hónapos halasztását,

amely lehetőséggel számos montenegrói állampolgár élt.

A gazdasági szakemberek szerint ennél azonban sokkal komolyabb lépésekre lesz szükség ahhoz, hogy ne kezdjen mélyrepülésbe a gazdaság, és ne legyenek hatalmas elbocsátások. Montenegróban egy nap alatt 109-ről 123-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Csehország meghosszabbította német és osztrák határszakaszának ellenőrzését

Csehország április 24-ig fenntartja a német és az osztrák határon a koronavírus-járvány miatt március közepén bevezetett ellenőrzéseket. A belső határvédelem húsznapos meghosszabbításáról szerda este döntött a cseh kormány - olvasható az ülésről kiadott közleményben.

A belügyi tárca a határellenőrzésekre 18,1 millió koronát kapott a kormány tartalékalapjából.

A cseh kormány a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatban március 14-én újította fel a német és az osztrák határon az ellenőrzéseket, az úgynevezett schengeni kódex alapján.

Az intézkedés eredetileg öt napra szólt, de később április 4-ig meghosszabbították.

Az ellenőrzések a határátkelők mellett a csehországi repülőterekre is vonatkoznak.

A határellenőrzések felújításáról hozott döntés ugyanakkor a cseh-lengyel és a cseh-szlovák határra nem vonatkozik. Jan Hamácek belügyminiszter már korábban elmondta, hogy ez a két határ cseh oldalról szabad, a jelenlegi ellenőrzéseket a lengyel és a szlovák fél vezette be, de Prágának nincs oka hasonló korlátozások bevezetésére.

A cseh állampolgárok kiutazása külföldre, illetve a külföldiek beutazása Csehországba egyelőre április 12-ig tilos.

Csehországban a csütörtök reggeli hivatalos kimutatás szerint eddig 40 személy halt meg a Covid-19 betegségben, míg 61-en már felgyógyultak a betegségből. A koronavírussal fertőzöttek száma 284-gyel 3604-re nőtt, ami ismét lassulást jelent a napi növekményben.

Andrej Babis cseh kormányfő optimista

Csehországban valószínűleg májusban vagy júniusban visszatérhet az élet a normális medrébe - vélekedett Andrej Babis cseh kormányfő csütörtökön, a Blesk.cz című bulvárportálnak nyilatkozva.

- mondta Babis az interjúban.

Pontosabb előrejelzéseket - jegyezte meg a kormányfő - csak a koronavírus-járvány április végi helyzete alapján lehet majd készíteni, amikorra Csehországban a járvány kicsúcsosodása várható. Szakértői becslések szerint a fertőzöttek száma április végén 10-15 ezer között alakulhat az országban.

- vélekedett a miniszterelnök. Hangsúlyozta azt is, hogy a cseh állam ennek érdekében mindent megtesz, de sok függ az összeurópai helyzettől is. Babis bízik abban, hogy a kisebb boltok húsvét után már kinyithatnak a higiéniai szabályok szigorú betartása mellett.

További korlátozó intézkedéseket a cseh kormány nem tervez, és a kedvezőtlen visszhang következtében lemondott a boltok vasárnapi nyitva tartásának mérlegelt korlátozásáról.

A miniszterelnök azt mondta, hogy ő maga egyelőre nem vetette alá magát tesztelésnek, mert erre nem lát semmi okot.

Csehország a koronavírus-járvány terjedése elleni küzdelemben elsősorban a dél-koreai, szingapúri és a hongkongi tapasztalatokat használja

- jegyezte meg Babis.

A nemzeti színekkel megvilágított, "Megcsináljuk" feliratot vetítik a cseh miniszterelnök hivatalos lakóhelyének, a Kramár Villának a homlokzatára Prágában 2020. április 2-án. Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Tovább folytatódik a fertőzésgyanúsak tömeges tesztelése, a szerdán elvégzett tesztek száma meghaladta az ötezret. Csütörtök reggelig összesen 60 990 laboratóriumi tesztet végeztek el - olvasható az egészségügyi tárca honlapján.

Romániában az igazolt fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi alkalmazott

Romániában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 13 százaléka egészségügyi alkalmazott, a körükben tapasztalt fertőzések miatt pedig sorra kerülnek karanténba kórházi részlegek, megnehezítve az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszer működését.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerda esti jelentése szerint 357 orvos, nővér, ápoló kapta el a fertőzést, csütörtökön pedig a fővárosi Matei Bals járványkórház öt alkalmazottjának vírustesztje bizonyult pozitívnak.

A legsúlyosabb helyzet a kedd óta vesztegzár alá helyezett észak-kelet-romániai Suceaván alakult ki,

ahol a fertőzésgóccá vált megyei kórház 200 dolgozója betegedett meg.

A kritikus helyzetben a kórház nemrég megbízott ideiglenes vezetői is lemondtak, ezért csütörtökön Nelu Tataru egészségügyi miniszter is a helyszínre utazott, Klaus Iohannis államfő pedig távértekezletet hívott össze, hogy megoldást keressenek a válságra.

Csütörtök kora délutánig az előző napi 85-ről 94-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Külföldön csütörtökig 25 koronavírusos román állampolgár halt meg.

Romániában csütörtök kora délutánig 2738-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. A 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma 278-ra emelkedett az előző napi 215-ről, nem sokkal haladva meg az utóbbi hétre jellemző napi 240-es átlagot.

Egy bukaresti utcát fertőtlenítenek védőruhás városi alkalmazottak 2020. március 31-én. Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

Romániában naponta 1500-2000 embert tesztelnek. A diagnosztizált betegek közül 78-at ápolnak intenzív osztályon,

az első fertőzés megjelenése óta pedig 267 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

Csütörtökön tett közzé a GCS először megyei bontást az igazolt fertőzésekről. A legtöbb, 701 fertőzést Suceava megyében tartják számon, amelyet a kétmilliós Bukarest követ 505 fertőzöttel. Több mint száz fertőzöttről tudnak a moldvai Brassó (117), valamint Constanta (111), Arad (110), Neamt (107) és Kolozs (105) megyében.

A karanténrendelkezések megsértéséért csaknem 1300 otthoni elkülönítésre kötelezett embert helyeztek már hatósági karanténba, 50 karanténban lévő embert pedig újabb 14 napos vesztegzár alá vontak. A rendőrök eddig 271 ügyben indítottak bűnvádi eljárást a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések meghiúsítása címén.

A kijárási korlátozások megsértése miatt újabb 7385 embert bírságoltak meg az utóbbi 24 órában. Romániában jelenleg több mint 15 ezer embert tartanak hatósági karanténban, 115 ezret otthoni elkülönítésben.

Az erdélyi Hargita megyében is megjelent a koronavírus

Délután írta meg a Maszol, hogy

az utolsó olyan romániai, erdélyi megyében – Hargita megyében – is megjelent az új típusú koronavírus, ahol idáig még egyetlenegy regisztrált megbetegedést sem volt.

Az erdélyi magyar hírportál információit Hargita megye prefektúrája (kormánybiztosság-szerk.) pár óra múlva megerősítette.

A prefektúra közlése szerint

egy Franciaországból március 23-án hazatért, azóta házi karanténban lévő személy fertőződött meg.

Szerdán vettek tőle mintát, csütörtökön derült ki, hogy a koronavírustesztje pozitív.

A beteget a székelyudvarhelyi városi kórház fertőző betegségek osztályára szállították, jelenleg orvosi felügyelet alatt van.

A Maszol információi szerint

a fertőzött személy egy etédi, roma származású fiatal férfi, akit korábban megbírságoltak az elkülönítésre vonatkozó szabályok be nem tartása miatt.

A fertőzésre azt követően derült fény, hogy szerdán meghalt az édesapja.

Azt még nem tudni, hogy a meghalt idősebb férfin végeztek-e tesztet.

Hargita megye Erdély legmagyarabb része, a lakosság 86 százaléka magyar, a többiek románok és romák.