Megkezdődött Kabulban a fogolycsere az afgán kormány és a tálibok közt

afgán-tálib békemegállapodás aláírása
Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja (b) és Abdul Gáni Baradar molla, az afganisztáni tálib mozgalom társalapítója és főtárgyalója kezet fog, miután aláírták a történelmi jelentőségű békemegállapodást Dohában 2020. február 29-én. A megállapodás remények szerint fontos lépés lesz a 18 éve dúló afganisztáni háború lezárásában.
Vágólapra másolva!
Megkezdődött csütörtökön az afgán kormány és a tálibok közti fogolycsere - közölték afgán biztonsági források.
Vágólapra másolva!

Az afgán elnöki hivatal névtelenséget kérő tisztségviselői azt mondták,

a kabuli kormány egyelőre 100 tálib foglyot enged el, a radikálisok pedig 20, az afgán biztonsági erő korábban foglyul ejtett tagjait adják át.

A tisztségviselők hozzátették, hogy a börtön vezetőségének a kormány átadta a kicserélendő foglyok neveit.

A tervek szerint a későbbiekben összesen 6000 foglyot cserélnek majd ki.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja (b) és Abdul Gáni Baradar molla, az afganisztáni tálib mozgalom társalapítója és főtárgyalója kezet fog, miután aláírták a történelmi jelentőségű békemegállapodást Dohában 2020. február 29-én. A megállapodás remények szerint fontos lépés lesz a 18 éve dúló afganisztáni háború lezárásában. Forrás: MTI/EPA/-

A fogolycserét felügyelő tálib küldöttség kedden érkezett Kabulba, az afgán kormány képviselőivel folytatott közvetlen tárgyalások során pedig az afgán nemzetbiztonsági tanács közlése szerint "felvázolták a technikai kérdéseket".

Ez volt az első alkalom, hogy a hatalomból az Egyesült Államok vezette szövetség által 2001-ben elűzött tálibok hivatalosan találkoztak az afgán kormány képviselőivel Kabulban.

A felek ekkor megegyeztek abban is, hogy a fogolycserét a bagrami katonai támaszponton hajtják végre. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden méltatta a tárgyalásokat.
Az amerikai kormányzat február 29-én a katari fővárosban, Dohában írta alá az afganisztáni megbékélést is célzó megállapodást a tálibok képviselőivel.

A megállapodás egyebek közt előírja a fogolycserét is, a tálibok pedig többször leszögezték, hogy e nélkül nem hajlandóak asztalhoz ülni az afgán kormány képviselőivel.

Az ország több mint 40 százalékát ellenőrzésük alatt tartó tálibok segítséget nyújtanak a beteg, vagy idős foglyok családjának azok hazaszállításában, ám anyagi segítséget nem fognak nekik adni.