Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását egy kínai városban

2,800 stray cats saved from meat market China Chinese Hubei Wuhan animal cat feline save HORIZONTAL
A stray cat is pictured in a cage on a truck, which was stopped by animal welfare volunteers on its way to Nanning of Guangxi Zhuang autonomous region, in Wuhan city, central Chinas Hubei province, 15 January 2014. A truck with 2,800 stray cats heading for Nanning city was stopped and the felines were saved by animal welfare volunteers in Wuhan city, central Chinas Hubei province on Wednesday (15 January 2014). The truck driver was taken by police for further investigation for having a fake quarantine license for the cats. The cats were sent to restaurants in Nanning city, capital city of south Chinas Guangxi Zhuang Autonomous Region, for their meat. The head of Small Animal Welfare Protection Association of Wuhan said the association was unable to take all the cats on the truck but will think of other ways to properly place them.
Vágólapra másolva!
Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben, miután az új koronavírus megjelenését követően a kínai kormányzat a vadhúsok fogyasztására és kereskedelmére is tilalmat vezetett be.
Vágólapra másolva!

A 12,5 millió lakosú, az ország technológiai központjaként ismert város kormányzata csütörtökön hivatalos internetes oldalán tett közzé közleményt a döntésről, miszerint

május 1-étől tilos lesz minden, az ország háztáji állatokat felsoroló listáján nem szereplő, tudományos célra, vagy bemutatásra használt vagy háziállatként tartott állat húsának fogyasztása.

A közlemény azt írja, hogy

a háziállatként tartott macska és kutya a többi állatnál szorosabb kapcsolatot épített ki az emberrel,

fogyasztásuk ezért számos fejlett országban, valamint Hongkongban és Tajvanon is tilos, amint azt a modern emberi civilizáció megköveteli.

Ketrecben lévő macska egy Vuhanba tartó teherautón - Illusztráció Forrás: Imaginechina via AFP/Chen liang - Imaginechina/Chen Liang

A kormányzat közleményében a továbbra is fogyasztható állatok között a marhát, a sertést, a birkát, a szamarat, a nyulat, valamint a baromfit, illetve a galambot és a fürjet sorolja fel.

A tiltás alól kivételt jelentenek továbbá a vízi állatok, köztük a teknős és a béka is.

Az élelmiszerként nem hasznosítható állatok fogyasztásra történő szaporítása, tartása, kereskedelme, reklámozása, illetve az ilyen célra használt helyszín biztosítása mind törvénybe ütközik - hangsúlyozták.

Szakértők szerint az új koronavírus állatról terjedhetett át emberre, és bár a legtöbben a denevért tartják a vírus eredeti gazdatestének,

arról egyelőre nincsen egységes elképzelés, hogy mi lehetett a köztes hordozó.

A legkorábban azonosított betegek közül sokan a közép-kínai Vuhanban található hal- és húspiacon fertőződtek meg, ahol egyebek mellett denevéreket és kígyókat is árultak. A kínai központi vezetés február végén betiltotta a vadhúsok fogyasztását és kereskedelmét.