Janez Jansa elmondta Tusknak, hogy mire lenne szüksége a kioktatás helyett

Janez Jansa, Donald Tusk, montázs
Vágólapra másolva!
Twitteren üzent Janez Jansa jobboldali szlovén kormányfő Donald Tusknak azzal kapcsolatban, mire lenne valóban szüksége most a tagállamoknak a koronavírus-járvány idején. Jansa Tusk videoüzenetére reagált, amelyben az Európai Néppárt (EPP) lengyel elnöke politikailag veszélyesnek és erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte, ha valaki az új típusú koronavírus-járványt arra használja, hogy rendkívüli állapotot vezessen be országában, hogy így hatékonyan védekezhessen a járvánnyal szemben - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

„Kedves, Donald Tusk! Kérjük, küldjön nekünk és a tőlünk délre fekvő országoknak védőfelszerelést, és lélegeztetőgépekre is nagy szükség lenne. Köszönjük!" - írta a szlovén politikus a közösségi oldalán.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Donald Tusk jelenlegi EPP-elnök, volt Európai Tanács-elnök, egykori lengyel kormányfő szerdán arról beszélt, hogy néhány politikus és néhány társadalom úgy viselkedik, mint egy koronavírus. A szövegkörnyezetből az derül ki, hogy Orbán Viktorra, Donald Trumpra, Jaroslaw Kaczynskire és úgy általánosságban véve a britekre gondolt. Társadalmon nyilvánvalóan a magyar társadalmat is értette.

A Magyar Nemzet értesülései alapján, Tusk gyalázatos stílusú beszéde válaszként értelmezhető Orbán Viktornak egy március 27-i keltezésű levelére, amelyben

a magyar miniszterelnök arra sürgetette az Európai Néppárt tagpártjainak vezetőit, hogy az EPP a válságidőben valóban a vírus jelentette veszélyre összpontosítson.

A konzervatív napilap azt is megírta, hogy Donald Tusk szerdán a néppárti tagoknak küldött levelében szorgalmazta, hogy a válság lecsengése után a Fidesz mellett álló tagpártok mérlegeljék az álláspontjukat.