Donald Trump: Az Egyesült Államok megerősíti a drogkartellek elleni védelmét

Horizontal US President Donald Trump speaks during a press conference on the COVID-19, coronavirus, outbreak flanked by US Vice President Mike Pence at the White House in Washington, DC on March 25, 2020. - The number of novel coronavirus cases in the wor
Donald Trump, a háttérben Mike Pence
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök szerint meg kell előzni, hogy a drogkartellek előnyöket kovácsoljanak maguknak a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetből, és megpróbáljanak hajkókon keresztül még több kábítószert az Egyesült Államokba csempészni, ezért a karibi és a kelet-csendes-óceáni térségben fokozott ellenőrzéseket tartanak. 
Vágólapra másolva!

Donald Trump a koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján közölte: "nem engedhetjük meg, hogy a kábítószer-kereskedők kihasználják a világjárványt, és veszélybe sodorjanak amerikai életeket". Elmondta, hogy 22 országgal összefogva az Egyesült Államok Déli Főparancsnoksága "erősíti a térségben az ellenőrzést", és felgyorsítja a feltételezhetően kábítószert szállító hajók elkobzását. A küldetésben

az amerikai haditengerészet rombolóhajói, a légierő gépei és helikopterei, valamint a parti őrség hajói vesznek részt.

A sajtókonferencián ezúttal jelen volt Mark Esper védelmi miniszter, Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, William Barr igazságügyi és Chad Wolf ügyvezető belbiztonsági miniszter is. Esper újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, nem hozzák nyilvánosságra, hogy a déli főparancsnokság műveletei meddig tartanak. Utalt arra, hogy hatalmuk fenntartása érdekében korrupt politikai szereplők is támaszkodnak a kábítószer-kereskedelemből származó jövedelmekre. Konkrétan megemlítette a venezuelai, szavai szerint "törvénytelen Maduro-rezsimet".

Donald Trump amerikai elnök Forrás: AFP/Mandel Ngan

Milley tábornok megjegyezte, hogy

hírszerzési információk támasztják alá a kábítószer-kereskedő kartellek tevékenységének erősödését.

Kérdésre válaszolva sem kívánt azonban konkrétumokkal szolgálni. Hangsúlyozta viszont, hogy az amerikai hadsereg nem fogja megengedni, hogy a kartellek bejussanak az Egyesült Államokba.
William Barr "nemzetbiztonsági fenyegetésnek" nevezte a kábítószer-kereskedők tevékenységét, és leszögezte, hogy az az Egyesült Államok nem hoz "félintézkedéseket".

Újságírói kérdésekre válaszolva Trump elmondta, hogy

a kormányzat fontolgatja az amerikai belföldi repülőjáratok felfüggesztését

a járvány amerikai gócaiba, így például New Yorkba, New Orleansba vagy Detroitba. Kifejtette, hogy szükség van a farmokon dolgozó bevándorló munkásokra. Ehhez kapcsolódva Chad Wolf elmondta, hogy egy sor olyan megoldáson dolgoznak, amely lehetővé tenné a vízumok kiadását ezeknek a vendégmunkásoknak.

A fedélzetén halottakkal és fertőzöttekkel Florida partjainál várakozó két üdülőhajóról szólva Donald Trump arról tájékoztatta az újságírókat, hogy Kanada és az Egyesült Királyság hazaszállítja majd a saját állampolgárait. A többi utas sorsáról az amerikai elnök azt mondta: "segítenünk kell ezeknek az embereknek, nagy bajban vannak, és ilyenkor nem számít, hogy ki honnan jött". Elképzelhetőnek tartotta, hogy amerikai orvoscsoportot küldenek fel a hajókra.

A sajtókonferenciával egy időben szállt le New York Kennedy repülőterén az az Antonov gép, amely Moszkvából hozott segélyszállítmányt a koronavírus elleni küzdelemhez. A szállítmányban maszkok, valamint egyéb orvosi és védőfelszerelések vannak.