A calais-i migránstáborban is megjelent a koronavírus

Migrants Leave The Jungle Refugee Camp In Calais Asyl 2016 Calais France Humanitarian crisis Refugees camp The jungle dismantling of the jungle eviction life in the Jungle migrants october refugees the dismantlement before the dismantling Asylbewerber Asy
Hundreds of migrants from Sudan, Eretrea, Somalia and East Asia lined up to be processed to receive an identity bracelet in Calais, France, on 25 October 2016. There was a heavy police presence in Calais as this week they are busing Migrants out to areas all over France. The French authorities have said the camp will be dismantled this week. Many of the residents of The Jungle are refusing to leave and are burning furniture and other large items in protest. (Photo by Gail Orenstein/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Pár nap múlva kezdik a francia hatóságok a migránsok kitelepítését a calais-i táborból, ám most két illegális bevándorlónak is pozitív lett a koronavírustesztje, akiket azonnal elkülönítettek a többiektől. A prefektúra közlése alapján mintegy 600-650 migráns van jelenleg Calais-ban. Az ott tartózkodók többsége Angliába szeretne eljutni – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség francia forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A francia hatóságok állandó szélmalomharcot vívnak a Calais-ban újra és újra megjelenő és letáborozó migránsokkal. A tengerparti város még mindig rendkívül népszerű az illegális bevándorlók körében, akik

abban bíznak, hogy innen embercsempészek vagy kamionsofőrök átjuttatják őket Angliába.

A párizsi kormány már többször is megpróbálta felszámolni a dzsungelnek is nevezett tábort, de mindhiába.

Jelenleg is mintegy 600-650 migráns tartózkodik ott.

A hatóságok pár napon belül kezdenének meg egy műveletet, amelynek keretében a migránsokat a koronavírus miatt kiürült szállodákba és sportcsarnokokba szállítják.

Ám

a kitelepítés megkezdése előtt kiderült, hogy két migráns is koronavírusos

- számol be róla a 20 minutes francia hírportál.

A két koronavírussal fertőzött személyt azonnal elkülönítették. Összességében mintegy húsz, direkt erre a célra kialakított helyiség áll rendelkezésre arra az esetre, ha további megbetegedések is lennének.

Franciaországban szinte megállíthatatlan ütemben terjed a koronavírus, épp ezért

a migránstáborok, ahol több száz ember él összezárva, kiemelt egészségügyi kockázatot jelentenek.

Emiatt a hatóságok most arra törekednek, hogy mindet felszámolják. Március végén egy párizsi migránstábort ürítettek ki, a lakókat buszokkal szállították különböző befogadó helyekre, ahol az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières) munkatársai koronavírustesztet végeztek el rajtuk.

Az Auberge des Migrants (Migránsok Menedéke) nevű szervezet még március közepén nyílt levélben fordult a Nord és Pas-de-Calais megyei prefektúrához, valamint Calais és Grande-Synthe polgármesteréhez, melyben azonnali intézkedéseket kért, kihangsúlyozva, hogy a migránsok nem tudnak megfelelően védekezni a vírus ellen, ugyanis szerintük sem szappan, sem víz nem áll rendelkezésükre.

A levél elérte célját, több nyelven is feliratokat tettek ki a migránstáborokban, amelyek felhívják a figyelmet a rendszeres szappanos vízzel történő kézmosásra. Ehhez szappant, valamint vizet is biztosítottak a táborokban.