Svédországban teljes káosz jellemzi a koronavírus elleni fellépést

Svédország, kórház, koronavírus, COVID-19
A tent for testing and receiving potential coronavirus COVID-19 patients is pictured at Karolisnka Hospital in Solna, Sweden, on March 31, 2020. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Svédországban kevés az aktív (gyógyító) fekvőbetegágy, kevesebb mint egyharmada a magyar kapacitásnak. Ez vonatkozik az intenzív osztályokra, a lélegeztetőgépek számára is. Az európai listák végén vagyunk - minderről egy Stockholmban élő magyar orvos beszélt. Szólt arról is, hogy a svéd kormány Európában párját ritkítóan alacsony képzettségű, sok esetben az egyes miniszterek iskolai végzettsége nem is ad kellő tudásalapot az általuk betöltött tisztségre, és az a benyomása az embernek, mintha nem látnák át a mostani helyzetet.
Vágólapra másolva!

Stockholmban még a fertőzöttel kapcsolatba került egészségügyi dolgozóknál sem végeznek laboratóriumi vizsgálatot, csak akkor, ha nehezen pótolható kulcsszereplőről van szó - minderről Szakos Attila, Svédországban élő orvos beszélt a Válasz Online-nak. Elmondta, az egészségügyiek legnagyobb félelme most az, hogy

kifogyhatnak a megfelelő személyi védőfelszerelésből, és ki lesznek téve a fertőzés kockázatának.

A közvetlen környezetemből is van olyan kolléga, aki lélegeztetőgépen van - tette hozzá.

Sokkal rosszabb a svéd helyzet, mint a magyar

Szakos szólt arról is, hogy Svédországban kevés az aktív (gyógyító) fekvőbetegágy, kevesebb mint egyharmada a magyar kapacitásnak. Ez vonatkozik az intenzív osztályokra, a lélegeztetőgépek számára is. Az európai listák végén vagyunk - tette hozzá. Önkéntes alapon reaktiválják a frissen nyugdíjba vonult egészségügyieket, amivel nem mindenki ért egyet - mondta.

Szakos elmondta, nem ültek a készleteken, nincsenek tartalékaik.

Svédországban elképesztő döntéseket hoznak a járvánnyal kapcsolatban Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Emlékeztetett arra is, hogy a Anders Tegnell, a svéd Közegészségügyi Hatóság vezetője feltételezéseket megalapozott tényekként tálal.

Alulképzett a svéd kormány, nem látják át a helyzetet

Az orvos azt is elmondta, hogy nem a svéd emberek választották ezt, senkit sem kérdeztek meg arról, akarnak-e a világtól eltérő gyakorlatot folytatni.

Csak szerdától tiltják meg például az idősotthonokban a látogatást. Közben pedig azzal érvelnek, hogy azokban az országokban sincs a karanténnak hatása, ahol elrendelték, így itt sem lenne - tette hozzá.

Mintha azt szeretnék, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon, járvány se legyen, a gazdaság is működjön - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy "hétfőn a televízióban például virológus és matematikus mutogatta a járványügyi görbéket, és nagyon elégedettek voltak az értékekkel. A pénteki adat tényleg jól nézett ki, azt lehetett hinni, hogy a svéd halálozási görbe még a németnél is jobb lesz. Azután megugrottak a számok, a hírek pedig arról szólnak, hogy három orvos és két nővér fekszik az intenzíven Stockholmban." A kérdésre, hogy nem hisz a svéd modellben, azt mondta, "az azt megalapozó halálozási számokban nem hiszek. Nem gondolom, hogy ezekre bármit lehet alapozni."

Szakos szerint nincs, nem is lehet kész infrastruktúra egy akkora kihívásra, mint a mostani.

"Svédországban egyáltalán nem vesznek mintát a halottaktól, tehát ha korábban életében nem vizsgálták meg, akkor a haláleset rejtve marad" - mondta. "Magyarországon kedvezőbb a helyzet, a halottakat leszűrik a vírusra."

Szakos azt is elmondta, hogy