85 halott van Romániában, három új esetet jelentettek

Az új koronavírus járványa megfékezésének érdekében egy bukaresti utcát fertőtlenítenek védőruhás városi alkalmazottak 2020. március 31-én.
Az új koronavírus járványa megfékezésének érdekében egy bukaresti utcát fertőtlenítenek védőruhás városi alkalmazottak 2020. március 31-én.
Vágólapra másolva!
Újabb 3 halálesetről tájékoztatott szerda délelőtt a bukaresti Stratégiai Kommunikációs Csoport. Mindannyian más betegségben is szenvedtek. így 85-re emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma az országban - számolt be a Maszol.ro erdélyi hírportál. Közben a román államfő bejelentette, hogy drasztikusan megemelik a kijárási korlátozás megszegéséért járó bírságot.
Vágólapra másolva!

A koronavírus 85. romániai áldozata egy 63 éves bukaresti nő, aki

dialízisen volt, veseproblémákkal és magas vérnyomással küszködött, valamint egyéb krónikus betegségekben is szenvedett.

23-án került a bukaresti Matei Bals Járványtani Intézet intenzív osztályára, 24-én igazolták nála a koronavírus fertőzést, és április 1-én délelőtt halt meg.

Az új koronavírus járványa megfékezésének érdekében egy bukaresti utcát fertőtlenítenek védőruhás városi alkalmazottak 2020. március 31-én Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

Meghalt egy 54 éves bukaresti nő is, aki végstádiumú rákbeteg volt.

Március 29-én késő este jelentkezett a Bukaresti Egyetemi Kórház sürgősségi osztályán. A koronavírus-fertőzést március 30-án igazolták nála.

Nem élte túl a koronavírus-fertőzést egy 85 éves, Temes megyei férfi sem. Első tesztje negatív lett március 25-én, ám miután a temesvári katonai kórházban ápolt beteg állapota rosszabbodott, az intenzív osztályra került, majd a második koronavírus-tesztje március 27-én már pozitív lett. A Victor Babes járványkórházba szállították, március 31-én halt meg.

Cukorbeteg volt, magas vérnyomásban, szívbetegségben, veseelégtelensében és Alzheimer-kórban is szenvedett.

Fertőtlenítés Bukarest egyik sugárútján. Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

Március 16-tól 30 napra szükségállapotot rendelt el a koronavírus terjedése miatt Klaus Johannis, román államfő, később pedig teljes kijárási tilalmat is bevezettek.

Romániában többszörösére emelték a kijárási korlátozás megszegéséért járó bírságot

Többszörösére emelték Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások megsértéséért kiszabható bírságot, amelynek

magánszemélyek esetében a minimális összege az eddigi 100 lejről (7500 forint) 2000 lejre (150 ezer forint) emelkedett

- közölte szerdán a bukaresti Stratégiai Kommunikációs Csoport (CGS).

Bukarest utcáin fertőtlenítenek védőruhás városi alkalmazottak 2020. március 31-én. Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

A bírság felső határát 5000 lejről (375 000 forint) 20 ezer lejre (1 500 000 forint) növelték.


Ami a vállalatokat illeti, a rendkívüli állapot katonai rendeleteinek megsértéséért kiszabható bírságok az eddigi ezer helyett tízezer lejnél kezdődnek majd, és akár a 70 ezer lejt (5 250 000 forint) is elérhetik.

A sürgősségi kormányrendelettel bevezetett,

csütörtöktől hatályos szigorítást azzal indokolták, hogy a rendvédelmi hatóságok tapasztalatai szerint az emberek nem tartják be a kijárási korlátozásokat Romániában.

Bezárt bevásárlóközpont előtt sétál el egy szájmaszkot viselő nő Bukarestben 2020. március 29-én. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az utóbbi 24 órában emiatt újabb csaknem hétezer szabálysértőt bírságoltak meg átlagosan 1600 lejre (120 ezer forint).

A karanténrendelkezések megsértéséért több mint ötszáz, otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban lévő embert büntettek meg. A karanténrendelkezések és kijárási korlátozások betartásának szükségességére figyelmeztetett szerdai sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis államfő is, miután Ludovic Orban miniszterelnökkel, a védelmi és belügyminiszterrel a koronavírus-válság miatt bevezetett rendészeti intézkedések érvényesítésének tapasztalatait mérték fel.

- nyilatkozta Klaus Iohannis román államfő, aki szerint a rendkívüli állapot bevezetése óta a hatóságok 870 ezer ellenőrzést hajtottak végre, amelynek nyomán 78 ezer esetben szabtak ki bírságot a karanténrendelkezések, vagy kijárási korlátozások megsértése miatt.

Romániában múlt szerdától kezdődően csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen.

Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást, vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.

Szájmaszkot viselő rendőr ellenőrzi egy járművezető okmányait a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás idején, Bukarestben 2020. március 29-én. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Szerda kora délutánig az előző napi 69-ről 85-re emelkedett a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) napi jelentésében szereplő halálos áldozatok száma.

Külföldön keddig 24 koronavírusos román állampolgár halt meg.

Romániában szerda kora délutánig 2460-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. A 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma 215-re mérséklődött az előző napi 300-ról. Az igazolt fertőzöttek közül 57-et intenzív osztályon ápolnak, 34 beteg állapota súlyos.

Ugyanakkor eddig már 252 beteget nyilvánítottak gyógyultnak az országban.

Nő a fertőzöttek száma Szlovákiában

Újabb 37 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját Szlovákiában, és így szerda délig elérte a 400-at a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján Igor Matovic szlovák miniszterelnök.

Szlovákiában az utóbbi időszakban

az újonnan regisztrált fertőzöttek száma gyorsuló ütemben emelkedik,

a múlt héten átlagban napi kevesebb mint húsz, vasárnap és hétfőn már egyaránt 22, kedden pedig már 27 volt.

Ez vélhetően összefügg azzal is, hogy péntektől megemelték a naponta elvégzett vírustesztek számát, a keddi adatok nyilvánosságra hozatala óta újabb 877 tesztet végeztek el, ami több mint a duplája a korábbi napi átlagnak. Eddig összesen 9077 vírustesztet végeztek el Szlovákiában, ezek közül 8697 bizonyult negatívnak.

Eddig már az ország minden területén regisztráltak fertőzötteket, de a legtöbben Pozsonyban vannak, átlagéletkoruk 30 év körül mozog, a legfiatalabb 2 éves a legidősebb egy 87 éves nő volt. A szerdán diagnosztizált fertőzöttek között ismét van egy gyerek, ezúttal egy ötéves kisfiú. A kórnak Szlovákiában egyelőre nincs ismert halálos áldozata, eddig 3 személy felgyógyulását erősítették meg.

Más források szerint egy polgármester lehet a koronavírus első áldozata.