Németországban továbbra is lassan terjed a vírus

Hollandia, Amszterdam, koronavírus
Travelers wearing protective face masks walk at Schiphol Airport in Amsterdam, on March 13, 2020, amid an outbreak of COVID-19, the new coronavirus. - The Netherlands no longer allows incoming passenger flights from a number of risk areas due to the corona virus. These are flights from China, including Hong Kong, Iran, South Korea and Italy. (Photo by Olaf KRAAK / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Németországban továbbra is viszonylag lassú ütemben emelkedik az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma, a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma viszont egyre nagyobb mértékben emelkedik. Hollandiában és Belgiumban lassulni látszik a fertőzés.
Vágólapra másolva!

A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délelőtt 71 808 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4923 esettel - 7,3 százalékkal - több az egy nappal korábbi 66 885-nél. Egy nappal korábban hasonló, 7,1 százalékos emelkedést mértek.

A Covid-19 betegségben elhunytak száma ismét több mint 100-zal nőtt, a kedd délelőtt regisztrált 645-ről 775-re emelkedett. Járványügyi szakértők szerint ez annak tulajdonítható, hogy

az idősebb korosztályokban is felütötte a fejét a vírus, míg a járvány első szakaszában főleg fiatalokat fertőzött meg.

Átlátszó papírba csomagolt, vécépapír-guriga formájú sütemények sorakoznak a dortmundi Schürener Backparadies cukrászda pultján 2020. március 31-én. Forrás: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A Robert Koch országos járványügyi intézet adatai szerint a regisztrált fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 47 év, szűk többségük, 52 százalékuk férfi. A fertőzés leggyakoribb tünetei a köhögés és a láz.

A halálos áldozatok átlagéletkora 80 év, a legfiatalabb áldozat 28 éves volt, de neki is volt más, krónikus alapbetegsége.

Intenzív osztályon több mint 1500 beteget ápolnak. A járvány előtt országszerte mintegy 28 ezer férőhely volt az intenzív osztályokon, és kórháztól függően 70 és 80 százalék között volt a foglaltsági arány. Az intenzív ágyak számát időközben 40 ezerre emelték, és átszervezéssel, műtétek halasztásával 55 százalékra csökkentették a foglaltsági arányt.

A koronavírus-járvány így egyelőre nem feszíti túl az ellátórendszer kapacitásait, és

több kórházban Olaszországból és Franciaországból is fogadnak intenzív ellátásra szoruló betegeket.

Emberalakú robot kommunikál a vásárlókkal az Edeka szupermarketlánc egyik üzletében a németországi Lindlarban 2020. március 31-én. Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Hollandiában szerda reggelre a fertőzések száma 845-el nőtt, így összesen 12 595 fertőzöttet tartanak számon az országban. A holland sajtó jelentései szerint

a fertőzések száma azonban folyamatosan csökken a járvány eddigi gócpontjában, az Észak-Brabant tartományban.

Az egészségügyi minisztérium több száz új intenzív ápolási férőhely létesítését ígéri a hét végére, továbbá az ország összes egészségügyi dolgozója számára tesztelést tervez bevezetni.

Az áldozatok száma a napokban átlépte az ezret, eddig 1039 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak az országban.

Utasok az amszterdami repülőtéren Forrás: AFP/Olaf Kraak

Luxemburgban újra felgyorsult a terjedés üteme, ismét 200 körüli az új fertőzések száma a több mint félmillió lakosú országban. A hét elején tapasztalt lassulást Paulette Lenert egészségügyi miniszter azzal magyarázta, hogy az ország négy speciális gondozási központjában hétvégén kevésbé kiterjedt a szűrés, mint a hét folyamán.

A nagyhercegségben a válság kezdete óta 17 511 koronavírustesztet végeztek el. Az országban 2178 fertőzöttet tartanak számon, közülük mintegy háromszáz külföldi. A járvány okozta betegségben meghaltak száma 23.

Belgiumban is lassul a fertőzés

Belgiumban 1189 új fertőzést azonosítottak, a járványban megbetegedettek száma lassan eléri a négyezret. A belga közegészségügyi szolgálat szerdai sajtótájékoztatója szerint

a fertőzés terjedése lassuló tendenciát mutat,

de a szakértők felhívták a figyelmet, hogy a járványellenes erőfeszítések nem lankadhatnak.

- hangoztatta Emmanuel André, a közegészségügyi szolgálat munkatársa.

Belgiumban az elmúlt 24 órában a járvány 123 ember halálát okozta, a halottak száma 828. Kórházban 4995 beteget ápolnak, ebből közülük 1088 intenzív ellátásban részesül. Az intenzív kórházi osztályi ágyak jelenleg több mint fele foglalt.