Giuseppe Conte: Nem enyhíthetünk a szigorú óvintézkedéseken

koronavírus, olaszország
Róma, 2020. március 21. Rendőr ellenőrzi az egyik jáművezetőt Rómában 2020. március 21-én. Róma főpolgármestere az új koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedések szigorításaként elrendelte, hogy március 21-től a főváros utcáin közlekedő gépjárműveket és személyeket egyenként ellenőrzzék, milyen indokkal hagyták el lakásukat. Olaszországban megtiltották a parkokba, a közterületnek számító kertekbe való belépést, és az ott végzett szabadidős tevékenységet is. Egyedül a kocogás engedélyezett, de kizárólag a futó személy lakóhelye közelében, és mindenki mástól legalább egy méteres távolságra. MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani
Vágólapra másolva!
A kijárási korlátozás enyhítése az eddig megtett erőfeszítések megsemmisítését jelentené Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerda esti bejelentése szerint. Conte megerősítette az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt eddig bevezetett óvintézkedések meghosszabbítását április 13-ig.
Vágólapra másolva!

Az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az eddigi lépések meghozták az eredményt, mivel a járványgörbe stabilizálódott. Az olasz polgári védelem adatai szerint az utóbbi tíz napban a naponta újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma nem emelkedett számottevően, valamint jelentősen visszaesett a kórházi kezelésre szorulók aránya.

Jelenleg azonban még "nem engedhetjük meg magunknak az óvintézkedések enyhítését, mivel súlyos árat fizetnénk érte" - tette hozzá. Kifejtette, hogy ha most hirtelen semmibe vennék az eddigi erőfeszítéseket, az csak a járványhelyzetet hosszabbítaná meg. A kormányfő emlékeztetett a fáradhatatlanul dolgozó orvosokra és a több mint 13 ezer halottra.

Rendőr ellenőrzi az egyik sofőrt Rómában 2020. március 21-én Forrás: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

Sajnálatát fejezte ki, amiért a korlátozások a húsvéti ünnepek időszakát is érintik.

Úgy vélte, a kijárási korlátozás és a nem létfontosságú termelés leállítása fokozatos feloldásának esetleges dátumáról csakis a fertőzés alakulásának függvényében dönthetnek. Kifejtette, a mostani helyzetben senki nem tudja megígérni, hogy április 14-től enyhíthetnek az óvintézkedéseken. "Akkor fogjuk megtenni, amikor az egészségügyi szakértők ezt jónak találják" - mondta.

A kormányfő a korlátozások fokozatos feloldását "második fázisnak" nevezte, amelyben - tette hozzá - Olaszországnak "meg kell majd tanulnia együtt élni a vírussal". "Harmadik fázisnak" nevezte a - korábban július 31-ig elrendelt - vészhelyzetből való kilépést, és a társadalmi-gazdasági élet újraépítését.

Cunaminak nevezte a járvány következményeit az európai gazdaság számára, melyekre az Európai Unió eddigi eszközei Giuseppe Conte szerint alkalmatlanok.

"Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) alkalmatlan szembeszállni ezzel a vészhelyzettel. Az ESM aszimmetrikus gazdasági sokk kezelésére született, miközben egy korszakváltó cunamit élünk át" - jelentette ki, hozzátéve, hogy szélesebb eszköztárra és európai stratégiára van szükség.

Giuseppe Conte hangsúlyozta, hogy továbbra sem engedélyezett a sport- és edzési tevékenység, valamint a kisgyerekek sétáltatása. Egyenlőre minden marad úgy, ahogyan eddig volt - jelentette ki az olasz kormány vezetője.

A most meghosszabbított óvintézkedéseket, köztük a kijárási korlátozást, a kereskedelem és vendéglátás, valamint a hivatalok leállítását, az észak-olaszországi tartományokban március 8-én, egész Olaszországban március 11-én rendelték el. Ezt megelőzően már bezárták az oktatási és kulturális intézményeket. A nem létfontosságú termelés leállításáról szóló kormányrendeletet március 22-én írta alá Giuseppe Conte.