A Momentum román testvérpártja jobban felfogja a veszélyhelyzetet, mint Donáth Annáék

Merkel recives Premier of Romania 07.01.2016 berlin Organe - Macht Politik Bundespolitik Dacian Ciolo??m EU Europa Europ??ische Union POLITICS federal politics Dacian Ciolo nurphoto DIPLOMACY GERMANY ROMANIA MERKEL CIOLOS Premier of Romania SQUARE FORMAT
The Premier of Romania Dacian Ciolos gives a statement to the media prior to talks with the German Chancellor at 07.01.2016 at the Chancellery in Berlin, Germany. The two leaders are meeting for conversations about the bilateral relations and european Topics. (Photo by Markus Heine/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Miközben a magyarországi balliberális párt, a Momentum Mozgalom a koronavírus okozta világjárványt is a magyar kormány elleni hecckampányra használja fel és a koronavírus-törvény kapcsán a nemzeti egység megbontásán dolgozik, ezzel a magatartással szöges ellentétben a román macronista testvérpártjuk, a PLUS vezetője, Dacian Cioloş volt miniszterelnök, jelenlegi Renew Europe (Újítsuk meg Európát) EP-frakcióvezető totális politikai fegyverszünetet jelentett be, hangsúlyozva, hogy ameddig tart a veszélyhelyzet, addig a pártjának a politikusai nem fogják támadni sem a kormányt, sem a többi ellenzéki pártot, sőt felajánlják a szolgálataikat a román kormányzati szerveknek.
Vágólapra másolva!

A szélsőjobboldali múltú, a magyarellenességtől sem visszariadó Dacian Cioloş volt román miniszterelnök, a Momentumot is magában foglaló, balliberális Renew Europe európai parlamenti frakcióvezetője, leendő kormányfőjelölt kedden videoüzenetben fordult a PLUS nevű centrista, neoliberális pártja tagjaihoz és szimpatizánsaihoz – írja a G4Media román hírportál.

Cioloş közölte, hogy

Szerinte Románia a második világháború óta nem szembesült ilyen komoly gondokkal.

Majd bejelentette, hogy a Momentum román testvérpártjának, a PLUS-nak a vezetőségével való tanácskozás után arra jutottak, hogy

Cioloş ezt követően kifejezte, hogy támogatni fogják a román szerveket, a kormányt, az államfőt és a helyhatóságokat a járvány okozta válsághelyzet leküzdése érdekében.

A videoüzenet végén – a teljes nemzeti egység jegyében –

felajánlotta a saját és a pártja 20 ezer tagjának a szolgálatait a bukaresti kormány részére,

azért, hogy minél hamarabb túl legyenek a nehezén.

Dacian Cioloş szerint az önzetlen segítségnyújtásukért cserébe semmit sem várnak, csak azt szeretnék, hogy elkerüljék a nagyobb társadalmi-szociális tragédiákat.

A PLUS párt a legújabb közvélemény-kutatások alapján 6,5 százalékon áll, nem tagja a román parlamentnek, de a vele szövetségben álló, jobboldali fordulatot végrehajtott USR – amely szintén a Momentum testvérpártja – igen.

Az Európai Parlamentben viszont jelen vannak, négy képviselővel.

A román politikus egyáltalán nem fogalmazott meg kritikákat, noha a civil társadalom képviselőinek és az egészségügyben dolgozóknak a véleménye alapján Bukarest nagyon rosszul kezeli a helyzetet, igaz, a kezdeti hezitáláshoz egy súlyos kormányválság is hozzájárult.

Ennek ellenére

teljes nemzeti egység alakult ki Romániában a válságkezelés területén, a legfőbb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) is megszavazta a nemzeti liberálispárti (PNL), jobboldali második Orban-kormányt,

sőt az RMDSZ is, noha a Ludovic Orban vezette előző kormány egyetlenegy erdélyi magyaroknak tett ígéretét sem tartotta be.

Döntését az RMDSZ is a járvány miatti rendkívüli körülményekkel indokolta.

A PLUS-szal szöges ellentétben

a magyarországi Momentum Mozgalom azonban nem hajlandó beállni a budapesti kormány mögé, és határozottan elutasítja a nemzeti egységet.

A járvány ellenére aktívan kampányol a magyar kormány ellen, elsősorban a koronavírus-törvény ürügyén.

A teljesség igénye nélkül,

főleg Brüsszelben és Strasbourgban agitálnak Magyarország ellen,

de például online tüntetésen is részt vettek, természetesen a veszélyhelyzetnek a járvány végéig tartó meghosszabbítása ellen tiltakozva.

Furcsa, hogy nem vesz példát a Momentum a román testvérpártjuktól, hiszen ha az RMDSZ és a Fidesz támadásáról van szó, akkor szorgosan követik strasbourgi főnökük, Dacian Cioloş útmutatásait.