Vizsgálatot indítottak a gyalogos határátkelések miatt

2020.04.01. 20:10

A román hatóságok vizsgálatot indítottak a román-magyar határnál azt követően, hogy megnőtt azon emberek száma, akik gyalogosan lépik át a román-magyar határt - jelentette be szerdán Marcel Vela román belügyminiszter.

Marcel Vela román belügyminiszter szerint az elmúlt órákban jelenséggé terebélyesedett a román-magyar határ gyalogos átlépése, ami önmagában nem számít törvénytelenségnek, de ha szervezett módon történik, akkor a román hatóságok fellépnek ellene. A miniszter szerint ez korábban is előfordult, de csak elvétve, most egyre többen érkeznek autókkal a határig, ahol gyalogosan kelnek át, majd más autókkal folytatják útjukat. A miniszter közölte, hogy a hatóságok keresik annak a módját, hogy autókat küldjenek azok elé, akik gyalog kelnek át a határon, és hatósági járművekben fogják őket továbbszállítani hazáig. A gépkocsiforgalom esetében a hatóságok alapos ellenőrzést folytatnak, a gyalogos átlépéskor viszont ez nem történik meg.

"Azt akarjuk, hogy a rendszerben ne keletkezzen rés, ezt meg fogjuk előzni" - mondta a belügyminiszter. A gyalogosan Romániába belépőket autókba ültetik, és úti céljukig fogják kísérni, hiszen ugyanígy járnak el azokkal is, akik saját kocsijukkal érkeznek a koronavírus-járvány sújtotta országokból.

Románia március 23-án lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt a koronavírus-járvány miatt, a Nyugat-Európából hazatérő románok csak szigorú hatósági ellenőrzés után léphetik át a határt.