Több ezer olasz sérti meg a kijárási tilalmat, köztük fertőzöttek is, Hollandiában tiltott óriásbulit tartottak, Svédország alig védekezik

koronavírus korona vírus Róma üres kihalt Olaszország túrizmustúrista karantén fertőzés betegség ellenőrzés rendőr
A general view shows a deserted road and the Colosseum monument on March 25, 2020 in Rome during the country's lockdown following the COVID-19 new coronavirus pandemic. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben szinte az összes országban fokozatosan vezetik be a lakossági érintkezésekre vonatkozó szigorításokat, addig a baloldali vezetésű Svédország más úton jár, sokak szerint elég veszélyes úton - alig vezetnek be korlátozásokat. Kétezer svéd akadémikus felháborodott levelet írt a kormánynak, hogy vegyék komolyan a járványt, úgy, ahogy az egész világon minden felelős vezető teszi. Belgiumban a fő probléma, hogy kevés a lélegeztetőgép, ezért a sportboltok búvárkészülékeit igyekeznek megfelelően átalakítani. Spanyolországban minden nem létfontosságú gyárat leállítottak, a gazdaság várhatóan 9%-ot zsugorodik idén, miközben a több tízezer idénymunkás hiánya még a mezőgazdaságot is válságba taszíthatja. A rendőri és katonai egységek mindeközben egyre több területen gyakorolnak kontrollt a civil életben, ez alól nem kivétel Spanyolország, Olaszország, Izrael, vagy éppen Oroszország sem. Legyen szó kijárási tilalmak betartatásáról, és állampolgárok okoskövetéséről, logisztikai támogatásról, cégek irányításáról. A járvány megérkezett, az állam pedig visszatért az egész világon. Az Alapjogokért Központ összeállította az elmúlt napok legfontosabb, a járvánnyal kapcsolatos külföldi híreit, ennek alapján foglaljuk össze, hogy védekezik - vagy éppen egyes helyeken nem védekezik - a világ a koronavírus ellen.
Vágólapra másolva!

Németország

  • Szövetségi kormány: A korlátozások visszavonásának ideje még nem látható előre. Mindaddig, amíg a koronavírus terjedése Németországban nem lassul le jelentősen, a szövetségi kormány nem tudja ismertetni a megszokott keretekhez való fokozatos visszatérés ütemtervét.
  • Bajorország a kijárási korlátozásokat a húsvéti ünnepek végéig meghosszabbítja. A járvány miatt március 21. óta hatályos bajorországi kilépési korlátozásokat a húsvéti ünnepek végéig, április 19-ig meghosszabbítják – mondta el Markus Söder (CSU) miniszterelnök. A bevezetett intézkedések hatásosnak bizonyultak - mondta Söder. „A fertőzés görbéje kissé süllyed." Ennek ellenére a néhány politikus által javasolt enyhítési intézkedésekről szóló vita korai. "Nincs ok hamis remények keltésére" - mondta Söder. Jelenleg a fertőzött személyek száma minden 5. napon megduplázódik, az intézkedések bevezetése előtt 2,8 naponként duplázódott.
  • A németek 45 százaléka szerint a szövetségi szintnek van a legfontosabb szerepe a járvány kezelésében. 26 százalék gondolja úgy, hogy a tartományoknak. Csupán 12 százalék nyilatkozott úgy, hogy az Európai Uniónak.
Üres utcák Németországban Forrás: 2020 Getty Images/Maja Hitij

Olaszország

  • A piemonte-i régió egészségügyi ápolóinak szakszervezete azonnali pénzügyi segítséget kér a tartomány vezetőitől az áldatlan bérezési állapotok kezelésére. Több régió már hozott rendkívüli pénzügyi intézkedéseket a szakápolók bérezési helyzetének javítása érdekében, így hálálva meg az egészségügyi személyzet áldozatos munkáját. Már 61 egészségügyben dolgozó halt meg a járvány következtében.
  • Mindeközben óriási problémát okoz, hogy az olaszok egy része nem tartja be a szigorú mozgáskorlátozó intézkedéseket. Szombaton a több mint 200 ezer hatósági ellenőrzésből mintegy 5000 esetben követtek el szabálysértést. 129 esetben a járvánnyal fertőzött személy hagyta el a számára elrendelt kötelező karantént és ment ki a szabadba. A kormány további szigorításokat tervez.
  • Az olasz miniszterelnök, a baloldali Giuseppe Conte szerint amennyiben az EU nem nyújt a tagállamoknak segítséget, az a szélsőségek erősödéséhez fog vezetni.
  • Az északolasz városok krematóriumai nem bírják a megnövekedett számú halottat, ezért sok város vezetője rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe, és a hadsereg segítségével szállítják át a halottakat más városokba.
  • Az Armani olasz ruhaipari cég is átállította a gyártását egészségügyi védőfelszerelésekre, és több millió euróval támogatja a védekezést.
A Colosseum környéke március 25-én, Rómában Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Spanyolország

  • A korlátozó intézkedések miatt a következő két hétben a gazdasági élet nagyjából a 40%-ára esik vissza, egy hónap alatt 50 milliárd euróba fog kerülni a válság okozta kiesés a spanyol gazdaságból, amely várhatóan idén 9%-ot fog zsugorodni, áll több kutatóintézet elemzésében.
  • Több tízezer külföldi idénymunkás hiányzik a spanyol mezőgazdasági területekről is a koronavírus-járvány miatti megszigorított utazási tilalmak miatt, miközben megnövekedett a kereslet az élelmiszerek iránt. Egyes szakértők szerint a gyümölcs- és zöldségtermesztés ágazatban a munkaerő 40%-a hiányzik, és így a mezőgazdaság is súlyos válságba kerülhet. A nyári betakarítási munkáknál tovább súlyosbodhat a helyzet.
  • Spanyolországban minden nem létfontosságú gyár és szolgáltatás leáll április 10-éig a legújabb szigorítások eredményeképpen.
  • Mindeközben a spanyol néppárti ellenzék azt javasolja a szocialista kormánynak, hogy a magyar példához hasonlóan a kisvállalkozókat mentesítsék TB-fizetési kötelezettségük alól (Ezt a magyar kormány már több mint egy hete megtette).
A hiányzó idénymunkások miatt súlyos válságba került a spanyol mezőgazdaság Forrás: Alapjogokért Központ

Lengyelország

  • Egyelőre nem halasztották el a május 10-ére tervezett lengyel elnökválasztást. Ugyanakkor már több induló is felfüggesztette kampányát, közte a legnagyobb ellenzéki pártnak, a Polgári Platformnak (PO) a jelöltje, Małgorzata Kidawa-Błońska is. Andrzej Duda regnáló elnök, a Jog és Igazságosság Pártjának (PIS) jelöltje toronymagasan vezeti a népszerűségi mutatókat.

Egyesült Királyság

  • A Skót Nemzeti Párt felszólította a kormányt, hogy állítsák (pause) le ideiglenesen a Brexit-folyamatot a koronavírus-járvány idejére. A kormányzat válaszul kijelentette, hogy prioritásuk a járvány terjedésének lassítása, de teljes mértékben elkötelezettek a Brexit-tárgyalások mellett, így a tárgyalások ezen a héten folytatódnak.

Franciaország

  • A rendőrségből 250-en fertőzöttek és legalább 10 ezren vannak karanténban, így bevetik a rendőrnek készülő fiatalokat is az intézkedések foganatosítására. 1500 olyan rendőrtanonc állhat szolgálatba, aki már tanulmányai végéhez közeledik.
  • A pénzügyminiszter felszólította az áruházláncokat, hogy francia termékekkel töltsék fel a készleteiket. Van, aki ennek már eleget is tett: a francia Carrefour cég már a gyümölcsök és zöldségek 95%-át innen szerzi be.
  • Péntek este jelentette be a miniszterelnök, hogy a francia kormány döntése szerint április 15-ig meghosszabbítják a kijárási tilalmat.
Rengeteg rendőr fertőződött meg Franciaországban Forrás: Alapjogokért Központ

Belgium

  • Az egyik belga balliberális újság szerint a magyar Országgyűlés zöld utat ad a Fidesznek a teljhatalom megszerzésére. A cikkben a magyarországi, baloldali tanácsadócéget, a Political Capital intézetet idézik forrásként.
  • A koronavírus-járvány idején a szükséges védőeszközök beszerzésével megbízott miniszter engedélyezte az alkoholgyártóknak, hogy kézfertőtlenítőt állítsanak elő és forgalmazzanak. Tekintettel arra, hogy ezekből hiány tapasztalható Belgiumban is, a miniszter azt reméli, hogy a héten ezzel az engedéllyel helyreállhat a kínálat.
  • Egy brüsszeli kórházban búvármaszkokat alakítanak át lélegeztetőkészülékké és védőmaszkokká, hogy így pótolják a hiányzó eszközöket és védőfelszereléseket. A búvárfelszerelést a Decathlon áruházlánctól szerezték be, és 3D nyomtató segítségével alakítják át.
Értékelhetetlen minőségű kínai maszkokat vontak ki a forgalomból Forrás: Alapjogokért Központ

Hollandia

  • Visszahívtak több százezer Kínából rendelt védőmaszkot, mivel nem voltak hatásosak, hibás szűrőjük volt. Az 1,3 millió maszkból 600.000 darabot kellett eddig visszavonni.
  • A holland hatóságoknak többször is intézkedniük kellett a szigorítások megszegése miatt. Hollandiában kettőnél több embernek tilos gyülekeznie, azonban több helyről is házibulikat jelentettek. Az egyik ilyen buli egy rotterdami hotelszobában volt, ahol 24 fő bulizott együtt. A polgármester azonnal bezáratta a szállodát.
  • Értékelhetetlen minőségű kínai maszkokat vontak ki a forgalomból

Dánia

  • A koronavírus elleni védekezést minden ország törvényhozása egyéni módon próbálja kezelni, a dán kormányzat tervei szerint úgy módosította volna a helyi büntető törvénykönyvet, hogy abban súlyosabban minősüljenek a járvánnyal kapcsolatos bűncselekmények (pl.: arcmaszkok lopása), azonban nem várt helyről torpedóznák meg a javaslatot. Mikael Sjöberg, a dán bírák szövetségének elnöke nyílt levelet írt az igazságügyi miniszternek, melyben kéri, hogy vonják vissza a tervezetet, mivel szerinte az politikai lépés, és közvetlenül befolyásolná a bírák ítélkezési gyakorlatát. Sjöberg szerint, ha a járvánnyal kapcsolatos esetekre másfajta büntetési tételek vonatkoznának, azzal felborulna a jogrend és a büntető törvények közti arányosság, és ez aggályos. Továbbá nem érti, miért kell jogszabályi úton befolyásolni, hogy a bírók milyen büntetést szabnak ki az egyes bűncselekmények elkövetőire, hiszen szerinte a bírák maguktól is pontosan tudják, milyen cselekményre mennyi büntetést kell szabniuk.

Svédország

  • Svédországban a lakosság egy része támogatja a baloldali kormányt, hogy a liberális szabadságjogokat fontosabbnak tartja a védekezésnél, és nem vezet be korlátozásokat a személyes jogokban a koronavírus-járvány közepén. Bár az egyetemek és középiskolák már online oktatásra álltak át, az üzletek, kávézók és minden egyéb közösségi hely továbbra is nyitva tart. A legkomolyabb korlátozást az jelenti, hogy hétfőtől a tömegrendezvények létszáma 500 fő helyett 50-re lett korlátozva.
  • Azonban - érthetően - nem mindenki osztja a kormány nyugalmát az ügyben, több mint 2000 akadémikus írta alá azt a nyílt levelet, amit a kormányhoz intéztek azzal a kéréssel, hogy vegye komolyabban a pandémiát, és nyújtson magyarázatot a gyenge intézkedésekre.

Finnország

  • Helsinki vezetése három hónapos bérletidíj-mentességet ad minden, a várostól bérelt üzleti helyiségre. A bérleti díj-mentes időszak április 1-jén kezdődik és júniusig tart, a kedvezményre nem szükséges regisztrálni vagy kérvényt benyújtani, az automatikusan működik. Ezen kívül a város vezetése mentességet biztosít a városban működő összes étteremnek és kávézónak a kültéri bérleti költségek alól (terasz, kerthelyiség).

Egyesült Államok

  • Trump elnök utasítást adott a General Motorsnak, hogy azonnal gyorsítsa fel a lélegeztetőgépek gyártását. Erre a koreai háború idején született Védelmicélú Gyártás Törvény ad lehetőséget az elnöknek. Az elnök szerint a GM eddig pazarolta az időt. A cég bejelentette, hogy áprilistól kezdve minimum 10,000 lélegeztetőgépet fog gyártani havonta.
  • Az Étel- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) jóváhagyta a klorokin nevű, malária ellen kifejlesztett gyógyszer alkalmazását koronavírusos esetek kezelésére. A dolog sajátossága az, hogy a sajtó napokig támadta az elnököt amiatt, mert Trump ezt a szert nevezte meg a COVID-19 egyik lehetséges gyógyszereként.
  • Pennsylvaniában elkülönítésben lévő illegális bevándorlók éhségsztrájkba kezdtek. A kiengedésüket követelik, mivel tartanak attól, hogy a zsúfolt központban, ahol tartják őket, gyorsan terjedhet a koronavírus. Ügyüket egy Movement of Immigration Leaders nevű civil szervezet támogatja.
Amerika harcba veti ipari termelését Forrás: Alapjogokért Központ

Oroszország

  • Oroszországban több mint 343,500 szűrést hajtottak végre.
  • Misusztyin orosz miniszterelnök bejelentette, hogy a kis- és középvállalkozások hat hónapig szüneteltethetik a törlesztőrészlet-fizetéseket. Továbbá a halasztás leteltével az állam a fizetési kötelezettség egyharmadát átvállalja, és kötelezi a bankokat arra, hogy egyharmadot ők is magukra vállaljanak.
  • A kijárási korlátozások betartását egy „intelligens rendszer" segítségével fogják ellenőrizni. A lakosoknak jelenteniük kell a tényleges tartózkodási helyüket, majd a mobiltelefonjukra egy QR-kódot fognak kapni, ami tartalmazza azt az információt, hogy hová mehetnek, és ezt a rendőrség kérésére fel kell mutatniuk.

Ukrajna

  • Tömeges a munkanélküliség Ukrajnában, hivatalos adatok szerint 376 ezer, a valóságban körülbelül 500-700 ezer emberről van szó. Számuk várhatóan növekedni fog. Mindeközben a „szabályozás változására való tekintettel" felfüggesztették a munkanélküli segély kifizetését.

Fehéroroszország

  • A fehérorosz foci nem áll le. Miközben a világon szinte minden sporteseményt lefújtak vagy elhalasztottak, Fehéroroszországban dübörög az első osztály (is), és telt házas meccseket tartanak.

Fehéroroszországban dübörög a foci Forrás: Alapjogokért Központ

Izrael

  • A rendőrség Jeruzsálemben több tucat ultraortodox zsinagógában razziázott, mivel a hívek megszegték a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat. Három embert őrizetbe vettek.
  • Bár a zsidó vallási hagyományok szerint a hamvasztás mint temetkezési forma tiltott, egy vezető ortodox rabbi kijelentette, hogy a jelen helyzet kivételt jelent. Bármely zsidó áldozata a koronavírusnak, ha az állama elrendeli a kötelező hamvasztást a járványban meghaltak számára, úgy tekintendő, mint aki halálában is küzd a vírus terjedése ellen.
  • Alakul az új kormány összetétele, amelyhez Benny Gantz Kék és Fehér koalíciójának kvótáján a Munkáspárt is csatlakozhat. A hírek szerint a Munkáspárt vezetője, Amir Peretz lehet a gazdasági miniszter. Ezzel azonban megszegné választási ígéretét, miszerint nem csatlakoznak egy Netanyahu vezette kormányhoz, ezért párttársai és aktivisták próbálják lebeszélni róla.
Szigorodnak a vallásgyakorlás szabályai a koronavírus miatt Forrás: Alapjogokért Központ

Dél-Korea

  • Moon Jae Elnök a harmadik Rendkívüli Gazdasági Tanács ülésén bejelentette, hogy a kormány az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező háztartások számára 1 millió won (264.000 forint) támogatást kíván juttatni. A törvényjavaslatot a következő héten nyújtják be a költségvetés megváltoztatására. Előreláthatólag a kormány a helyi szervekkel együttműködve fogja folyósítani a támogatásokat úgy, hogy a négy vagy több fős családoknak 1 millió wont, míg az egyedülálló háztartásoknak 400.000 wont (105.600 forint), a két személyből álló családoknak 600.000 wont (158.400 forint) és a három tagú családoknak pedig 800.000 wont (211.200 forint) juttat. Hong Nam-ki pénzügyminiszer szerint több mint 14 millió háztartásnak folyósíthatják majd ezt a típusú támogatást.

Ilyen az ellenzéki válságkezelés

Az Alapjogokért Központ nemzetközi sajtószemléje után érdemes megnézni az alábbi videót, ugyanis elkészült az Alapjogokért Központ legújabb KözpontInfója is. Ennek címe: Ellenzéki válságkezelés: alkalmatlanok és felelőtlenek. Az erről szóló videót tehát alább tekinthetik meg.