Egy százfős születésnapi buli szervezőit vették őrizetbe Isztambulban

Isztambul, születésnap
Vágólapra másolva!
Világjárvány ide, szigorú korlátozó intézkedések oda, Isztambulban úgy gondolták néhányan, hogy megtartanak egy születésnapi bulit, melyre végül nagyjából százan mentek el. A rendőrség tizenegy embert vett őrizetbe, köztük a szervezőket, a DJ-t és több résztvevőt is.
Vágólapra másolva!

Az összejövetelt Isztambul Büyükçekmece kerületében tartották, melyről videókat is megosztottak a közösségi médiában. Isztambul tartomány kormányzói hivatala közleményében azt írta, hogy a résztvevők megsértették a fertőző betegségre vonatkozó szabályokat és a közegészségügyi törvényt.

A hatóságok még próbálnak azonosítani más résztvevőket is. A lakást lezárták, hét embert elengedtek, négyüknek viszont bíróság elé kell állnia. Egyikük ügyvédje azt mondta, hogy ez nem kereskedelmi célú, hanem társasági összejövetel volt, az eset azonban így is közfelháborodást váltott ki.

- mondta Abdullah Burak Akça ügyvéd.

A Hürriyet Daily News azt írja, hogy eddig több mint 305 embert bírságoltak meg, akiknek kb. 179 000 török lírát (nagyjából kilencmillió forintot) kell fizetniük a járványügyi helyzet miatt hozott intézkedések megszegéséért. A hatóságok kilenc üzletet hasonló okokból zártak be.

Törökországban a lefrissebb adatok szerint eddig összesen 10 827 ember fertőződött meg koronavírussal. 168 ember meghalt, és nem sokkal kevesebb, 162 felépült a betegségből.

Jelenleg 568 fertőzött van súlyos vagy kritikus állapotban.

A kór terjedésének lassítására a török kormányzat korábban számos szigorú korlátozást léptetett érvénybe.

A 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek nem hagyhatják el otthonaikat,

a nemzetközi repülőjáratokat, valamint a belföldiek túlnyomó részét is leállították, nincsenek sem kulturális, sem sportesemények, zárva tartanak az iskolák, a színházak, a mozik, a bárok, a kávézók és az éttermek, és megtiltották a mecsetekben a tömeges imádkozásokat is.

Az ország 81 tartományából 18-ban eddig összesen 41 különböző települést vagy településrészt vettek karantén alá, köztük egy községet, hat településrészt, 28 falvat és négy tanyát.