Csehországban átlépte a háromezret az új koronavírussal fertőzöttek száma

koronavírus Lengyelországban
A koronavírus-járvány miatt védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak fertőtlenítést végeznek a lengyel parlamenti alsóháznak, a szejmnek otthont adó épületben, Varsóban 2020. március 31-én.
Vágólapra másolva!
Lengyelországban több mint 2000 beteg van már. A kedden közzétett csehországi adatok a járvány lassulására utalnak. Szlovénia a járvány elleni küzdelem jegyében azt kérte külföldön élő és dolgozó állampolgáraitól, hogy ne utazzanak haza a húsvéti ünnepekre.
Vágólapra másolva!

Lengyelországban a koronavírus-fertőzés lehetősége miatt házi karanténba helyezettek száma jelenleg több mint 106 ezer.

A koronavírus-járvány miatt védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak fertőtlenítést végeznek a lengyel parlamenti alsóháznak, a Szejmnek otthont adó épületben Varsóban 2020. március 31-én. Forrás: MTI/EPA-PAP/Wojciech Olkusnik

Kedd reggelig 2132-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 227 új esetet regisztráltak, ami 39 esettel több az előző napi növekménynél.

Öt új halálesetet jegyeztek, így eddig összesen 31 beteg halt meg.

Az elérhető adatok szerint eddig tizenketten gyógyultak fel Lengyelországban.

Csehországban átlépte a háromezret az új koronavírussal fertőzöttek száma.

Az új fertőzések napi növekedése ugyanakkor az utóbbi időben lelassult, és tíz százalék alá csökkent.

Az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent hivatalos kimutatás szerint kedd reggelre 3002-re nőtt a fertőzöttek száma, ami 165-tel magasabb a hétfő reggeli adatnál.

A járványban eddig 24 személy halt meg,

döntően nagyon idős emberek, akik különféle krónikus betegségekben szenvedtek, és a koronavírus végzetessé vált számukra. A COVID-19 betegségből kigyógyultak száma hétfőn este 25 volt Csehországban.

Laboratóriumi tesztet eddig összesen 48 811 személyen végeztek, hétfő reggel ez a szám még 43 498 volt.

A tesztek száma az utóbbi időben napi 4-5 ezerre emelkedett. Roman Prymula az országos válságstáb elnöke korábban azt mondta, hogy szeretnék a tesztek számát napi tízezerre emelni.

- mondta Prymula a cseh közszolgálati televízióban.

Védőmaszkot viselő rendőr járőrözik a prágai Károly hídon 2020. március 25-én, miután a cseh kormány kijárási korlátozásokat rendelt el a Covid-19 járvány megfékezése érdekében. Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A prágai kormány hétfőn este úgy döntött, hogy a válságstáb új elnöke Jan Hamácek belügyminiszter lesz. Prymula pedig, aki járványügyi szakorvos, ezentúl az úgynevezett intelligens karantén rendszer országos bevezetésével foglalkozó munkacsoportot fogja irányítani. A fertőzési láncolatok minél gyorsabb feltárását célzó rendszer kipróbálását hétfőn kezdték meg Dél-Morvaországban, és bevezetésétől azt várják, hogy jelentősen mérsékelni lehet majd Csehországban a gazdasági és közéletet korlátozó járványügyi intézkedéseket.

Szlovákiában újabb 27 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját.

- mondta pozsonyi sajtótájékoztatóján Igor Matovic miniszterelnök.
Az országban az elmúlt napokban nem sokkal húsz felett volt az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma.

A hétfőn diagnosztizált fertőzöttek egyharmada idősebb 60 évesnél.

Védőmaszkot viselő nő Pozsony belvárosában 2020. 03.30-án. Forrás: AFP/Joe Klamar

Hétfő délig közel 8200 vírustesztet végeztek el Szlovákiában, ezek közül 7857 bizonyult negatívnak.

Horvátországban egy nap alatt 77-tel, összesen

867-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hat halálos áldozata van a járványnak.

Az országban már korábban bezárták az iskolákat és az óvodákat, részleges boltzárat vezettek be, leállították a tömegközlekedés, valamint lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. A válságstáb keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a korlátozások akár június elejéig is eltarthatnak.

Szlovéniában Anze Logar külügyminiszter azt kérte a külföldön élő és dolgozó szlovénoktól, hogy ne utazzanak haza a húsvéti ünnepekre, hogy elkerüljék a torlódásokat, és az egyéb problémákat a határokon.

- mondta a tárcavezető hozzátéve, hogy tartsák be annak az országnak a járvány megfékezésére hozott intézkedéseit, amelyben éppen tartózkodnak.

Szlovén egészségügyi szakemberek lázt mérnek a szlovén-olasz határon 2020. március 12-én. Forrás: AFP/Jure Makovec

A miniszter sajtótájékoztatóján jelezte, hogy az elmúlt időszakban ezer szlovén állampolgár térhetett haza, ebből 360-an olyan országokból, amelyeket súlyosan érint a koronavírus-járvány.
A kormány a kimentett állampolgárokat egy múlt pénteki rendelet szerint nem engedi többé otthoni karanténba vonulni, hanem közös, hatósági karantént rendel el számukra. Közülük azóta többről is beigazolódott, hogy fertőződtek az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2).

Szlovéniában egy nap alatt 46-tal, összesen 802-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig tizenketten haltak meg a járvány következtében.

A kórházi ellátásra szorulók száma megkétszereződött az elmúlt egy héten, azok száma pedig, akiket intenzív osztályon ápolnak, öt nap alatt a duplájára nőtt.