381-en haltak meg egy nap alatt az Egyesült Királyságban

JOHNSON, Boris
London, 2020. március 24. Néptelen a londoni City, a brit főváros pénzügyi negyede 2020. március 24-én. Boris Johnson brit miniszterelnök előző nap elrendelte, hogy Nagy-Britanniában a lakosság mostantól csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésekor léphet az utcára az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében. MTI/EPA/Neill Hall
Vágólapra másolva!
Az eddigi legnagyobb mértékben, az elmúlt 24 órában 381-gyel nőtt az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak regisztrált száma az Egyesült Királyságban - közölte kedden a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS).
Vágólapra másolva!

A londoni tájékoztatás szerint a nagyjából 27 százalékos emelkedést részben az okozta, hogy több tucatnyi, kórházakon kívüli halálesetet is felvettek a hivatalos statisztikába, amelyek eddig nem szerepeltek abban.

Összesen 1 789 halottat regisztráltak az országban, az igazolt fertőzöttek száma pedig 25 150.

Néptelen a londoni City, a brit főváros pénzügyi negyede 2020. március 24-én Forrás: MTI/EPA/Neill Hall

A hatóságok eddig mintegy 143 ezer embert teszteltek le, az elmúlt héten naponta körülbelül 7500-at.

Sajtótájékoztatóján Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda vezetője elmondta, vannak jelei annak, hogy a társadalmi távolságtartást elősegítő intézkedések nyomán lassulni kezdett a járvány terjedése. Kiemelte azonban, hogy "abszolút" nincs még itt az ideje a korlátozások enyhítésének. Ezzel párhuzamosan mielőbb fel kell gyorsítani a vírustesztek végzését.

Stephen Powis, az NHS angliai orvosigazgatója pedig arról számolt be, hogy a következő egy-két hét "kritikus fontosságú" lesz.

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter eközben bejelentette, hogy

eltörölték az importvámokat bizonyos egészségügyi felszerelések, egyebek mellett a lélegeztetőgépek, a tesztkészletek és a védőöltözetek esetében.

Nagy-Britanniában a hatóságok tízezer lélegeztetőgépet rendeltek egy, például a Fordot, az Airbust, a Dysont, valamint a McLarent tömörítő konzorciumtól. Az első ezer darabos szállítmány már a héten meg fog érkezni.