Vágólapra másolva!
Új igazgatót neveztek ki hétfőn a brit belbiztonsági szolgálat (MI5) élére Ken McCallum személyében, ő vezette a szervezet Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök megmérgezésével kapcsolatos válaszintézkedéseit.
Vágólapra másolva!

McCallum huszonöt éve dolgozik az elhárításnál, eleinte elsősorban észak-írországi fenyegetésekkel foglalkozott, később iszlamista terrortámadások megelőzésén, a kiberbiztonsági képességek erősítésén és a 2012-es londoni olimpia biztosításán dolgozott.

- írta közleményében az MI5.

A férfi Andrew Parkert követi az ügynökség élén, aki áprilisban nyugdíjba vonul.

- közölte McCallum.

Az MI5-ot 1909-ben alapították azzal a céllal, hogy vegye fel a harcot a tengeri kikötőkben kíváncsiskodó német kémekkel szemben.

Az ügynökség feladata az Egyesült Királyság nemzetbiztonságát fenyegető veszélyek elhárítása.

2018 márciusában az orosz, majd a brit hírszerzésnek is dolgozó Szergej Szkripal és lánya súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury kórházába. A volt kettős ügynök és lánya hosszas kezelést követően végül felépült, s azóta ismeretlen helyen tartózkodnak.

A brit hatóságok szerint a merényletkísérletet az orosz katonai hírszerzés (GU) két ügynöke követte el a szovjet hadsereg által kifejlesztett, Novicsok nevű méreggel, a moszkvai kormány azonban tagadja, hogy közük lenne az ügyhöz.