Szigorított a koronavírus-járvány miatti intézkedéseken Ausztria

Bécs, 2020. március 18. Az új koronavírus járványa miatt kialakított ideiglenes szükségkórház a Bécsi Vásár területén 2020. március 17-én. MTI/EPA/Georg Hochmuth
Vágólapra másolva!
Még nem múlt el a koronavírus gyors terjedésének veszélye, ezért további szigorításokra van szükség Ausztriában - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár egy bécsi sajtótájékoztatón hétfőn, ahol a járvánnyal kapcsolatos újabb óvintézkedéseket ismertette.
Vágólapra másolva!

Sebastian Kurz azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy tisztában van azzal, hogy sokan azt akarják hallani, hogy enyhítik az eddigi intézkedéseket. „A valóság azonban az, hogy ez egy maratonfutás” – mondta Kurz. Az eddigi intézkedéseket jónak tartja, úgy látja, azok működnek, de meg kell azokat erősíteni, hogy megakadályozzák a vírusfertőzés robbanásszerű terjedését.

Jobban fogják védeni a veszélyeztetett korban lévőket,

az időseket. A kormány biztosítja, hogy ne kelljen bemenniük a munkahelyükre, csak otthonról dolgozhatnak. A hatóságok a korábbinál szigorúbban ellenőrzik majd a korlátozások betartását. Döntöttek arról is, hogy

kötelezővé teszik a szupermarketekben az arcmaszkok viselését.

A maszkokat a bejáratnál fogják kiosztani a vásárlóknak - tette hozzá.

A kancellár kiemelte, hogy a maszkok nem a viselőket védik, hanem mindenki mást, például a köhögéstől vagy a tüsszentéstől. Azt is hangsúlyozta, hogy

a maszk viselése nem helyettesíti azt, hogy az emberek tartsák egymás közt a távolságot.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pedig bejelentette, hogy

bezárják a hoteleket is.

Sebastian Kurz beszélt arról is, hogy az élet csak akkor lehet olyan, mint régen, ha sikerül a fertőzést leküzdeni, ezért kérte az embereket, hogy tartsák be az intézkedéseket.

Sebastian Kurz osztrák kancellár újabb óvintézkedéseket jelent be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan tartott sajtóértekezletén a bécsi kancellárián 2020. március 30-án Forrás: MTI/EPA/Pool/Roland Schlager

A kancellár a hétvégén a bécsi egyetem szakértőcsoportjával is egyeztetett, a kutatók leszögezték: semmi ok arra, hogy a kormány enyhítsen a korlátozásokon.

A járvány terjedésének fő tényezője az úgynevezett R0 replikációs faktor,

amely arról ad információt, hogy egy koronavírussal fertőzött személy átlagosan hány további embert tud megfertőzni. Ha a replikációs faktor egynél magasabb, akkor a fertőzés tovább terjedhet, ebben az esetben pedig tízezrek eshetnének áldozatul a járványnak, az osztrák egészségügyi rendszer pedig legkésőbb április közepén összeomlana.

Az új koronavírus járványa miatt kialakított ideiglenes szükségkórház a Bécsi Vásár területén 2020. március 17-én Forrás: MTI/EPA/APA pool/Georg Hochmuth / Pool

Kurz kifejtette azt is, hogy minél hamarabb csökken a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke, a kormány annál korábban tud enyhíteni a korlátozásokon,

-szögezte le. Arról is beszélt, hogy jelenleg egy felmérés folyik, szúrópróbaszerűen kétezer emberen végzik el a koronavírus-tesztet.

Arra kíváncsiak ugyanis, hány százalékuk fertőződhetett meg koronavírussal, illetve esett át a betegségen, anélkül, hogy tudott volna róla.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter a tervezett szigorítások részleteiről beszélt. Kifejtette, hogy a védelemre szoruló csoportok, így az idősek és az alapbetegségben szenvedők fokozott figyelmet kapnak; közülük például a munkavállalók számára kötelezővé teszik az otthoni munkavégzést, vagy egy időre felmentést kapnak a munkavégzés alól.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az előírások betartására is jobban odafigyelnek majd. Az üzletekben például feliratok, a padlón pedig jelzések hívják fel a figyelmet

a kötelező, legalább egy méteres távolság betartására.

Anschober bejelentette azt is, hogy a szállodákat bezárják, a kórházakban pedig tovább szigorítják a látogatást, az egészségügyi dolgozók pedig több védőfelszerelést kapnak.

Karl Nehammer belügyminiszter bejelentette, hogy a hétvégén a rendőrök 2.046 szabálysértésről tettek bejelentést. Arról is beszélt: jelenleg százegy rendőr fertőzött koronavírussal, egyharmaduk Tirolban, egyharmaduk pedig Alsó-Ausztriában van. Karanténban 933 rendőr tartózkodik, ők olyan területeken teljesítetek szolgálatot, ahol nagy eséllyel megfertőződhettek koronavírussal.

Az osztrák egészségügyi minisztérium adatai szerint 9200 embernél mutatták ki eddig a koronavírust Ausztriában, és 108 ember halt meg.