Közel háromszáz halott Iránban, metilalkohollal akarták gyógyítani magukat

koronavírus, fertőtlenítés, Irán, Teherán, ellenőrzés, forgalom, autó, hőmérés, egészségügyi ellenőrzés, hőmérő, kontroll
TEHRAN, IRAN - MARCH 26: Health officials check body temperatures of drivers and passengers at checkpoints following the launch of travel restrictions to stem the coronavirus (Covid-19) spread in Tehran, Iran on March 26, 2020. (Photo by Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Már korábban is többtucatnyian meghaltak Iránban, mert azt hitték, hogy alkoholfogyasztással gyógyítható vagy megelőzhető a koronavírus-fertőzés, most azonban közel 300 azoknak a száma, akik metilalkohol fogyasztása miatt haltak meg, és több mint ezren megbetegedtek.
Vágólapra másolva!

A perzsa országban az alkoholfogyasztás tilos, így az emberek "kénytelenek" a szeszcsempészekre támaszkodni. Az irániak azért isznak alkoholt, mert

elterjedt egy álhír, hogy ez segíthet a koronavírus okozta fertőzésből való felgyógyulásban.

Egészségügyi ellenőrzés egy ellenőrzőponton Iránban Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/Fatemeh Bahrami

Az irániak gyanakvással tekintenek kormányukra, miközben az álhírek terjednek a közösségi médiában. Dr Knut Erik Hovda oslói klinikai toxikológus szerint a járványügyi helyzet súlyosabb lehet, mint amiről jelentenek.

null

null

Irán egy különösen sújtott ország a koronavírus-járvány szempontjából, az eddigi hivatalos adatok szerint 38 309 ember fertőződött meg, ebből 2640-en meghaltak, 12 391 ember pedig felépült a betegségből.

Az alkoholfogyasztással azonban csak még több ember lesz beteg,

hívja fel a figyelmet Hovda. Az országban még február elején terjedt el az a hamis hír, hogy egy brit tanár és mások is viszkivel és mézzel kúrálják magukat.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A különböző kézfertőtlenítőkkel kapcsolatos üzenetek miatt

sokan tévesen azt hitték, hogy a tömény alkohol elpusztítja a vírust az ember testében.

A metilalkoholnak nincs szaga vagy íze az italban, viszont késleltetett szervi és agykárosodást okoz - írja a Mirror. A tünetek között szerepelhet mellkasi fájdalom, émelygés, nehéz levegővétel, vakság vagy akár kóma is.