Donald Trump április végéig meghosszabbította a társadalmi távolságtartás előírásait

President Trump Holds Daily Coronavirus Task Force Briefing In Rose Garden GettyImageRank2 POLITICS GOVERNMENT
Donald Trump a Fehér Ház rózsakertjében tartott sajtótájékoztatón
Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök április végéig meghosszabbította a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat az Egyesült Államokban - ezt Donald Trump maga jelentette be vasárnap este, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban.
Vágólapra másolva!

Elmondta: a munkacsoport egészségügyi és járványtani szakértőivel tanácskozva hozta meg döntését. A szabályzat értelmében az embereknek tartózkodniuk kell a társadalmi érintkezés formáitól, nem vehetnek részt - az egyes tagállamok döntései szerinti létszámú - rendezvényeken, és csakis nagyon indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat.

- hangoztatta Donald Trump. Ezzel lényegében lemondott korábbi elképzeléséről, hogy húsvétra már feloldják a korlátozásokat.

Az egész ország készültségben

"Az egész ország készültségben van" - hangsúlyozta az elnök. Bejelentette, hogy

már folynak a kísérletek a vírusfertőzésen átesettek véréből készített vakcinával,

a malária ellen alkalmazott hidroxi-klorokin készítménnyel pedig már 1100 olyan beteget kezelnek New Yorkban, aki Covid-19-ben szenved. "Nézzük meg, működik-e, hihetetlen eredményeket is hozhat" - mondta a maláriaellenes gyógyszer egyes esetekben bizonyítottan jótékony hatásaira utalva.

Donald Trump a Fehér Ház rózsakertjében tartott sajtótájékoztatón Forrás: AFP/2020 Getty Images/Tasos Katopodis

Légihíd

Az elnök közölte azt is, hogy Légihíd néven a Fehér Ház új programot indított, amelynek célja az egészségügyi berendezések beszerzésének és kiszállításának felgyorsítása. Mint mondta, a program részeként

vasárnap érkezett meg New Yorkba Kínából az első szállítmány,

amelyben orvosi kesztyűk és speciális orvosi maszkok vannak. Ezeket a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség (FEMA) osztja majd szét a három keleti parti tagállam, New York, New Jersey és Connecticut között.

Két hét múlva tetőzhet

Az egészségügyi szakemberek elemzésére támaszkodva Trump kifejtette: a vírus terjedése nem lassul, a járvány az Egyesült Államokban valószínűleg két hét múlva tetőzik. "Június elején az Egyesült Államok már a gyógyulás útján jár majd" - mondta.