Hétszázezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma a világban

koronavírus, fertőtlenítés, Irán, Teherán
TEHRAN, IRAN - MARCH 19: Fire brigade crews wearing protective masks carry out disinfection works due to the coronavirus (COVID-19) outbreak, on March 19, 2020 in Tehran, Iran. The death toll in Iran from the coronavirus outbreak rose to 1284. Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Elérte a 722 435-öt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre. A betegségben eddig 33 997-en haltak meg, és 151 991-en gyógyultak meg - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A vasárnap esti adatsorban 685 623 fertőzött, 32 137 halott és 145 706 gyógyult szerepelt.
Vágólapra másolva!

A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 177 országban és területen mutatták ki.

Fertőtlenítik az utcákat Irán fővárosában Teheránban Forrás: Anadolu Agency via AFP/Fatemeh Bahrami

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Két hete tart a szükségállapot Spanyolországban

Spanyolországban meghaladta a 85 ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, de a járvány terjedésének üteme már napok óta lassul - közölte María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa hétfői madridi online sajtótájékoztatóján.

A szakember hangsúlyozta: szükségállapot és a szigorú lakhelyelhagyási korlátozások bevezetését követő első tíz napban átlagosan 20 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma naponta. Az elmúlt öt napban

a növekedés átlagosan 12 százalékra mérséklődött.

Ez az a folyamat, amelyre a járványügyi szakértők vártak - tette hozzá, és megköszönte az emberek együttműködését a korlátozások betartásában, mert ez a legfőbb eszköz a járvány elleni védekezésben.

Félárbocra eresztették a nemzeti színű zászlót a madridi városháza épületén 2020. március 30-án. Az épületre kifeszített molinón szereplő felirat jelentése: Köszönjük. Kérem, maradjanak otthon. Forrás: MTI/EPA/EFE/Juanjo Martin

Az elmúlt 24 órában mintegy 6300 új fertőzöttet szűrtek ki, köztük például Fernando Simónt, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatóját, aki eddig naponta tájékoztatta a sajtót a járvány alakulásáról.

A koronavírus jelenlétét több mint 12 ezer egészségügyi dolgozónál mutatták ki, akiknek mintegy 90 százaléka otthoni karanténban lábadozik.

Az elhunytak száma egy nap alatt 812-vel emelkedett.

fertőzésbe így már összesen 7340-en haltak bele.

A gyógyultak száma is növekszik, egy nap alatt több mint kétezer embert nyilvánítottak egészségesnek, számuk összesen 16 780.

Az ország kórházaiban eddig 46 617 embert kellett ellátni koronavírus-fertőzés miatt, 3220-at az elmúlt egy nap során. Intenzív osztályokon összesen 5231 embert ápolnak, számuk 324-gyel nőtt vasárnap óta.

María José Sierra hangsúlyozta: több tartomány kórházaiban, például

mivel sok a beteg, ráadásul az itt kezelt páciensek kezelése átlagosan két-három hétig tart. Ezért az intézményekben folyamatosan próbálják bővíteni az intenzív ellátás férőhelyeit.

Továbbra is az ország közepén található madridi autonóm közösségből jelentik a legtöbb fertőzést, eddig több mint 24 ezer esetet igazoltak, az áldozatok száma mintegy 3400.

Spanyolországban két hete szükségállapot van érvényben, amely alapján az oktatási intézmények zárva tartanak és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet. Ez a korlátozás április 11-ig van érvényben.

Hétfőtől leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar. Az április 9-ig tartó korlátozás nem érinti a többi között az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz-, vízellátást, a gyógyszeripart, a telekommunikációt és a médiát sem.

Majdnem nyolcszáz halott egy nap alatt Olaszországban

Olaszországban összesen 97 689 regisztrált fertőzött van, 10 779 halott és 13 030 gyógyult.

Papok mutatnak be szentmisét egy római téren Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője - akinek negatív lett a vírustesztje - elmondta, hogy a lombardiai Cremona intenzív osztályairól

Korábban már Lipcsébe is szállítottak olaszországi betegeket. Közben elkészült a milánói vásártéren tíz nap alatt kialakított járványkórház, amely első fázisban több mint ötven betegnek képes intenzív kezelést nyújtani, de az ágyak száma több mint kétszázra emelhető.

Az olasz kormány a héten jelenti be az országos óvintézkedések határidejének megújítását: előrejelzések szerint legalább újabb tizenöt nappal meghosszabbítják.

Németországba szállítják a betegeket a túlterhelt francia kórházakból

Franciaországban 40 723 a fertőzöttek száma, 2611-en vesztették életüket és 7226-an távozhattak egészségesen a kórházból.

A koronavírus-járvány kezdete óta vasárnap szállították át a legtöbb, mintegy 250 súlyos, de stabil állapotban lévő beteget a túlterhelt kelet-franciaországi kórházakból a déli országrészbe és Németországba.

– Muszáj felszabadítani ágyakat, levegőhöz kell juttatni az intenzív részlegeket.

– mondta Francois Braun, a kelet-franciaországi Metz kórháza sürgősségi osztályának vezetője.

Az országban eddig 220 ezer vállalkozásnak a kijárási korlátozások miatt kényszerszabadságra küldött 2,2 millió alkalmazottja igényelte a kieső fizetésért járó bérpótlékot, amelyet teljes egészében átvállal az állam a március 17-én életbe lépett karantén egyelőre határozatlan ideig tartó idejére.

Károly herceg kikerült a karanténból

Az Egyesült Királyságban 1408-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 22 141-re. A betegségből eddig 151-en gyógyultak fel.

Hétfőn kikerült a karanténból Károly herceg, akinél korábban koronavírust diganosztizáltak. A Clarence House - a walesi herceg londoni rezidenciája - ma, miután konzultált kezelőorvosával, megerősítette, hogy a walesi herceg kikerült a karanténból - jelenttett be Károly szóvivője.

Eközben a brit kormányfői hivatal hétfőn megerősítette a Daily Mail értesülését miszerint Dominic Cummings, a brit miniszterelnök politikai főtanácsadója is karanténba vonult, miután a koronavírus-fertőzés tünetei kezdtek mutatkozni nála a múlt hét végén.

Nagy-Britanniában a repülési, űrkutatási cégekből és Formula 1-es istállókból összeállt konzorcium hétfőn azt jelentette be közleményben, hogy

10 ezer lélegeztetőgépre kapott megrendelést a kormánytól.

Az ország 5000 lélegeztetőgéppel vágott neki a járványnak, jelenleg 8000 ilyen készülék áll rendelkezésre, és további 8000-et rendelt már korábban a kormányzat. Boris Johnson kormányfő, akiről a múlt héten kiderült, hogy ő maga is elkapta a vírust, 30 ezerben határozta meg a szükséges lélegeztetőgépek számát.

Mentőautók állnak a kelet-londoni ExCel konferenciaközpont mellett, ahol egy 4000-ágyas ideiglenes kórházat állítanak fel a koronavírussal fertőzött betegek számára Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

Ezzel párhuzamosan Neil Ferguson, az Imperial College London epidemiológusa a BBC-nek hétfő reggel arról beszélt, hogy úgy véli, lassul a járvány terjedése az országban, a fertőzöttek 30-40 százaléka semmilyen tünetet nem mutat, és valószínűleg a lakosság 2-3 százaléka fertőződött meg, de ezekből az adatokból nem lehet megbízható előrejelzést készíteni.

Arról is beszélt, hogy

napokon belül kész lehet az a teszt, amely a vírust antitestek jelenléte alapján mutatja ki.

Ezt kormányzati forrásból egyelőre se nem cáfolták, se meg nem erősítettek. A kormány naponta 25 ezer tesztelését szeretné lehetővé tenni. Vasárnap még 7000 embert vetettek alá szűrésnek. Az országban már jóval több mint ezer halálos áldozata van a járványnak.

Közben egy nap alatt 180-nal nőtt a járvány halálos áldozatainak száma a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szerint.

A tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában Angliában százötvenkilenc, Walesben tizennégy, Skóciában hat, Észak-Írországban pedig egy emberéletet követelt a járvány.

A halálos áldozatok életkora 32-től 98-ig terjed,

és négyüket leszámítva mindannyiuknak más egészségügyi problémáik is voltak.

Továbbra is lassan növekszik a fertőzöttek száma Németországban

Németországban 62 435 fertőzött mellett 541 a halálos áldozatok száma, és 9211-en gyógyultak meg.

A nyilvántartott németországi fertőzések számának növekedési üteme továbbra is viszonylag lassú, legalábbis a járvány első szakaszához, február végéhez, március elejéhez képest, amikor még kétnaponta duplázódott az esetek száma.

Azonban a vírus okozta betegségben elhunytak száma jelentősen nőtt, 433-ról 541-re emelkedett vasárnap délelőtt óta.

A hatóságok leginkább attól tartanak, hogy terjedni kezd a vírus a leginkább veszélyeztetett csoportok, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők körében.

Ezt nem sikerült megakadályozni egy wolfsburgi bentlakásos otthonban, ahol többnyire demenciában szenvedő időseket ápolnak. A 165 lakó közül a hét végéig több mint 70 fertőződött meg, és 15-en meghaltak, közülük hárman - egy 80, egy 86 és egy 88 éves ápolt - vasárnap.

Fenn kell tartani a korlátozásokat

Az országban továbbra is fenn kell tartani a járvány lassításáért elrendelt korlátozásokat - hangsúlyozta a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn Berlinben. Ugyancsak hétfőn a bajor tartományi kormány bejelentette, hogy a más német tartományoknál korábban bevezetett és szigorúbb intézkedések legalább április 19-ig érvényben maradnak.

A szövetségi kormány szóvivője, Steffen Seibert a tartományi kormányokkal együtt kidolgozott járványlassítási irányelvek alkalmazásáról elmondta, hogy sikerült négy-öt napra emelni a regisztrált fertőzések számának duplázódási idejét, de ez még nem elég. El kell érni, hogy legalább tíz napra emelkedjék a duplázódási idő, és még jobb lenne, ha a tíznapos határértéket is meghaladná.

Csak a vírus terjedésének további fékezésével lehet biztosítani, hogy minden beteg megfelelő ellátást kaphasson.

Ezért a március közepe óta fokozatosan bevezetett, és egy hete megszigorított előírások tapasztalatainak köztes mérlege csak az lehet, hogy

- mondta a szóvivő. Steffen Seibert hozzátette, hogy a hét végén, vagy a jövő hét elején lehet majd pontosan felmérni, hogy mennyire hatásosak az eddigi korlátozások - tette hozzá Steffen Seibert.

Ismertette, hogy Angela Merkel kancellár szerdán újabb tanácskozást tart a tartományi kormányok vezetőivel. Mint mondta, további szigorításokat egyelőre nem terveznek, így a telefonkonferencián nem is új lépésekről tárgyalnak majd, hanem az eddigi folyamatokat értékelik.

Védőruhás ember az öregeket és demenciában szenvedő betegeket ápoló wolfsburgi otthonban 2020. március 30-án. Forrás: MTI/EPA/Jens Schlüter

Németországban március 16-tól fokozatosan minden tartományban bezártak az iskolák, a kulturális és szabadidős intézmények és a legtöbb üzlet. A gazdaság is takaréklángon működik, felfüggesztette a termelést például valamennyi autógyár. Egy héttel később, március 23-án bevezették, hogy csak fontos okból lehet elhagyni az otthonokat, és kettőnél több ember nem tartózkodhat együtt közterületen, kivéve, ha mind ugyanabban a háztartásban élnek. A nem közös háztartásban élőknek legalább másfél méter távolságot kell tartaniuk egymástól. A vendéglők, kifőzdék, menzák működését is korlátozták, csak elvitelre készíthetnek ételt.

A járvánnyal leginkább sújtott tartományok közé tartozó Bajorországban rendre egy-két nappal korábban határozták el a korlátozásokat, és az országos átlagnál szigorúbb intézkedéseket vezettek be.

Elrendelték például, hogy csak közös háztartásban élő emberek tartózkodhatnak együtt közterületen.

Az április 3-án lejáró korlátozásokat meghosszabbítják, egyelőre április 19-ig, az iskolai tavaszi szünet végéig - jelentette be hétfőn Markus Söder tartományi miniszterelnök. Az igazolt fertőzöttek számának alakulását jelző járványgörbe továbbra is meredek, lejtése csak kismértékben enyhült, ezért tovább kell folytatni a küzdelmet az életek megmentéséért - hangsúlyozta.

A tartományban hétfőn meghaladta a 14 ezret a regisztrált fertőzöttek száma, és egy nap alatt több mint 1100-zal emelkedett - tette hozzá a politikus, kiemelve, hogy

"nincs alternatíva" a korlátozó intézkedésekre,

és nélkülük legalább ötezerrel több igazolt fertőzött lenne Bajorországban.

A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint valamennyi tartományt együttvéve átlépte a 60 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma Németországban.

Nem valósult meg a derülátó forgatókönyv Hollandiában

Hollandiában átlépte a tízezret az igazolt fertőzöttek száma, ahol a vasárnap bejelentett több mint 1200 új fertőzés után hétfőre újabb 1111 ember esetében lett pozitív a koronavírusteszt, ezzel jelenleg 10 930 nyilvántartott fertőzött van az országban.

Az elmúlt 24 óra leforgása alatt a vasárnapi számokhoz képest mintegy 40-nel többen, 132-en haltak meg az országban, ezzel 771-re emelkedett a halottak száma. Az új koronavírus okozta betegségből eddig összesen 353 ember gyógyult fel.

A helyi sajtó beszámolója szerint a járvány megfékezésére nemrégiben bevezetett intézkedések hatására

nem torpant meg a vírus terjedése.

Jacco Wallinga, a holland egészségügyi intézet (RIVM) munkatársa azt mondta: a múlt héten vázolt, derülátó forgatókönyv nem valósult meg. Az intézet arra számít, hogy az intenzív osztályokon ápolt jelenlegi valamivel több, mint 1100 beteg száma, akik a szokásos 10 helyett 23 napos ellátásban részesülnek, április közepére elérheti a 2500-at.

Luxemburgban a járvány terjedése folyamatos. A múlt hét folyamán napi száz alatti új fertőzöttről számoltak be az illetékes hatóságok, de pénteken már meghaladta a százat, szombaton 150 fölé emelkedett.

Amíg vasárnap további több mint 200 embernél lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye, addig számuk hétfőn 119 lett több, ezzel a mintegy 620 ezer lakosú országban jelenleg 1950 fertőzöttet tartanak nyilván. A halálos áldozatok száma a pénteki kilencről hétfőre 21-re emelkedett. A betegségből eddig 40-en gyógyultak fel. Az első koronavírussal fertőzött esetet február 29-én jegyezték fel Luxemburgban. A nagyhercegségben

eddig mintegy 14 ezer tesztet végeztek el.

Nem tartják be a korlátozó intézkedéseket Belgiumban

Belgiumban vasárnap lépte át a 10 ezret, a hétfői bejelentés szerint pedig az elmúlt egy nap alatt további 1063 ember esetén mutatták ki a kórokozó jelenlétét. Ezzel jelenleg 11 899 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván.

A közegészségügyért felelős belga hatóság (SPF) hivatalos adatai szerint a vírus miatt bekövetkezett elhalálozások száma az egymást követő hat napban lényegében azonos volt, vasárnap óta 82 halálesetet jelentettek. A járványban így összesen 513-an haltak meg.

Vasárnap óta 535 embert szállítottak kórházba, ezzel több, mint 4524 fertőzött kap kórházi ellátást. Közülük 926 ember intenzív ellátásban részesül, 696-nak pedig lélegeztetőgépre is szüksége van. Azt közölték, hogy

az intenzív osztályokon jelenleg rendelkezésre álló ágyak 53 százalékát használták ki.

A kórházakból ez idáig 1527 ember távozhatott gyógyultan, közülük 168 az elmúlt 24 órában.

Emmanuel André, az SPF munkatársa arról számolt be, hogy a járvány belgiumi megjelenése óta hétfőn észleltek először pozitív jeleket esetleges lassulását illetően, de a korlátozó intézkedéseket sokan nem tartják be, pedig további erőfeszítésekre van szükség, máskülönben a fertőzés terjedésének üteme ismét felgyorsul.

Inteligens karantént tesztelnek Csehországban

Csehországban hétfő reggelre 2837-re emelkedett az új koronavírussal fertőzött személyek száma, és újabb hat ember halt bele a betegségbe, az áldozatok száma így már 17.

Vasárnap 168 új fertőzöttet regisztráltak, ami az utóbbi hat nap legalacsonyabb növekménye. A napi növekedés üteme így tíz százalék alá csökkent - közölte az egészségügyi minisztérium.

Az elhunytak döntő többsége nagyon idős személy volt, aki más krónikus betegségben is szenvedett. A gyógyultak száma változatlanul tizenegy. Laboratóriumi tesztet eddig 43 498 személyen végeztek, vasárnap reggel ez a szám még 40 700 volt.

Csehországban már

három hete szükségállapot van érvényben

és a lakosságnak számos korlátozással kell szembenéznie.

Dél-Morvaországban hétfőn elkezdték az úgynevezett intelligens karantén rendszerének próbaüzemét, a rendszer alkalmazását országos szinten húsvéttól tervezik. Az új rendszer lényege, hogy az újonnan talált fertőzötteknél minél gyorsabban kinyomozzák, kivel találkozott az előző öt napban, hogy ezeket a személyeket szintén tesztelhessék. Ezt

az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján fogják megállapítani.

Hétfőtől ugyanakkor ismét szabad a mozgás azon a 21 észak-morvaországi településen, amelyet a járvány terjedésének lassítása érdekében együttesen helyeztek kéthetes karanténba. A hatóságok szerint már ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Szlovákia minden részén regisztráltak már fertőzöttet

Szlovákiában újabb 22 személynél diagnosztizálták a vírust, és így hétfő délig 336-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség, az egészségügyi tárca adataira hivatkozva.

Az utóbbi napokban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma átlagban húsz körül alakult Szlovákiában, vasárnap 22, szombaton 23 volt. Hétfő délig mintegy 7500 vírustesztet végeztek el.

Az ország minden részén regisztráltak már fertőzötteket,

többségük 30 év körüli, a legfiatalabb fertőzött 2 éves volt, a legidősebbek pedig 70 év körüliek.

Lengyelországban hétfő reggelig 1905-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 188 új esetet regisztráltak, ami 93-mal kevesebb, mint előző nap. Hét új halálesetet jegyeztek, így eddig összesen 26 beteg hunyt el, ketten felgyógyultak.

A lengyel egészségügyi miniszterhelyettes, Janusz Cieszynski hétfő reggel a közszolgálati hírtelevízióban elmondta: annak ellenére, hogy szombaton jelentős növekedést jegyeztek a kimutatott fertőzéseket illetően - ami egy nagyobb, zárt csoportú gócpont megállapításával volt összefüggésben - a fertőzések növekedési mértéke az utóbbi napokban

A hosszabb távú tendenciára azonban csak a következő hetekben derül fény - jegyezte meg Cieszynski.

Kötelező a maszk és a kesztyű Szlovéniában

Szlovéniában egy nap alatt 26-tal, összesen 756-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig tizenegyen haltak meg a járvány következtében.

A kormány újabb szigorításokat vezetett be a koronavírus-járvány terjedésének fékezésére, az országban éjféltől lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. Ales Hojs belügyminiszter szerint erre azért volt szükség, mert az emberek nem tartották be a kijárási korlátozásokat, amelyek március 20-óta vannak érvényben az országban.

- mondta a tárcavezető. Azt kérte az állampolgároktól, vegyék komolyan a járványt, viselkedjen felelősségteljesen, érett nemzetként.

A szlovén kormány továbbá elrendelte a szájmaszkok és a védőkesztyűk kötelező viselését is mindenhol, zárt- és közterületeken egyaránt. Mivel Szlovéniában is hiány van védőfelszerelésből,

a rendelet engedélyezi a "rögtönzött" megoldásokat is, mint a kendő vagy sál használatát.

A lényeg, hogy el kell takarni a száj és az orr környékét - írták.

Horvátországban egy nap alatt 56-tal, összesen 713-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hat halálos áldozata van a járványnak.

Vasárnap 12,5 tonna védőfelszerelés érkezett Sanghajból - közölte a zágrábi kormány hozzátéve, hogy Horvátország további húsz tonna szájmaszkkal, védőruhával és védőszemüveggel rendelkezik.

A közlemény szerint a legújabb szállítmányból - miután azt felosztják az egészségügyi intézmények között - valamennyi kerül ki a szabadforgalomba is, vagyis megvásárolható lesz a gyógyszertárakban.

Akár egymillióan is megfertőződhet az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 142 502 fertőzöttet, 2506 halottat és 4856 gyógyultat tartanak nyilván.

Vasárnap Donald Trump amerikai elnök

április végéig meghosszabbította a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat.

A szabályzat értelmében az embereknek tartózkodniuk kell a társadalmi érintkezés formáitól, nem vehetnek részt - az egyes tagállamok döntései szerinti létszámú - rendezvényeken, és csakis nagyon indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat.

A Samaritan's Purse (A szamaritánus erszénye) protestáns nemzetközi segélyszervezet munkatársai koronavírus-járvány terjedése miatt ideiglenes sürgősségi kórházat alakítanak ki a New York-i Central Parkban 2020. március 29-én. Forrás: MTI/EPA/Bryan R. Smith

Az elnök közölte azt is, hogy Légihíd néven a Fehér Ház új programot indított, amelynek célja az egészségügyi berendezések beszerzésének és kiszállításának felgyorsítása. Mint mondta, a program részeként vasárnap érkezett meg New Yorkba Kínából az első szállítmány, amelyben orvosi kesztyűk és speciális orvosi maszkok vannak.

Anthony Fauci járványtani szakértő, a kormányzati munkacsoport egyik tagja egy vasárnap délelőtti televíziós interjújában azt mondta, hogy "teljes mértékben elképzelhető", hogy az Egyesült Államokban egymilliónál is többen fertőződnek meg az új típusú vírussal, és a halálos áldozatok száma elérheti a kétszázezret.

Hitel nélkül csődbe mehet Ukrajna

Ukrajnában hétfőre egy nap alatt kettővel emelkedett az új koronavírus halálos áldozatainak száma, összesen 11-re, az igazolt fertőzötteké pedig 62 esettel 480-ra. A betegségből eddig hatan gyógyultak fel.

Vasárnap esti üzenetében Volodomir Zelenszkij államfő sürgette a parlamentet, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésre irányuló intézkedések mellett még hétfőn tárgyalja tovább a pénzintézetekről és a termőföldeladási moratórium feloldásáról szóló törvényjavaslatokat is.

Ezek elfogadásától függ ugyanis az, hogy Ukrajna megkapja az előirányzott hiteleket a Nemzetközi Valutalaptól (IMF), a Világbanktól és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD). Zelenszkij szavai szerint legalább

10 milliárd dollárról van szó, ami elengedhetetlen lesz a koronavírus miatt keletkező válság leküzdésére, és amely nélkül az ország akár csődbe is mehet.

A kabinet módosította a 2020-as állami költségvetési prognózisában a munkanélküliség várható alakulását a korábbi 8,4-ról 9,4 százalékra, a GDP alakulását pedig 3,9 százalékos esésre korrigálta az előre jelzett 3,7 százalékos növekedés helyett.

Az Ukrajnába hazatérők elszigetelésére tett javaslatról Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter a Telegram üzenetküldő csatornán azt közölte, hogy erről a kormány vasárnap este már döntést is hozott. Az ukrán parlament ezt várhatóan még a hétfő délutánra meghirdetett rendkívüli plenáris ülésén jogszabályba foglalja.

Vasárnap estig csaknem 144,7 ezer ukrán tért haza külföldről

a külügyminisztérium segítségével az új koronavírus okozta világjárvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések óta, azaz bő két hét alatt - írta hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál a külügyi tárca legfrissebb adataira hivatkozva.

Oroszország lezárta a határait

Az Oroszországban hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint a koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 302-vel nőtt és elérte az 1836 főt. Moszkvában a növekmény 212 fős, itt 1226 fertőzöttet tartanak számon. A halottak száma 9, a gyógyultaké 66. Az egészségügyi minisztérium szerint

32 beteg állapota súlyos.

Az orosz fővárosban és Moszkva megyében bevezetett kijárási korlátozáshoz hasonló intézkedések bevezetését javasolta a többi orosz régió vezetőinek is Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a helyetteseivel folytatott tanácskozáson.

Moszkva és Moszkva megye lakosai számára kötelező házi karantént rendeltek el hétfőtől határozatlan időre. Az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat.

Az orosz főváros és környéke lakóit arra kötelezték, hogy az utcán, az üzletekben, - a taxik kivételével - a tömegközlekedési eszközökön és más nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól.

Vlagyimir Putyin elnök

a március 28-tól április 5-i terjedő időszakra az egész országra kiterjedő kényszerszabadságot rendelt el.

Oroszország, amely a külföldön rekedt állampolgárait hazaszállító repülőgépek kivételével megszüntette a külföldi légi utasszállítást, hétfőtől lezárta szárazföldi határait. Sajtóértesülések szerint a kormány fontolóra vette a belföldi régiók közötti közlekedés korlátozását is.

Vuhanban újraindult a tömegközlekedés

A kínai Vuhanból hétfőn már hatodik napja nem jelentettek egyetlen újabb fertőzöttet sem.

A január 23-án vesztegzár alá helyezett városban

a hét végén újraindulhatott a földalatti- és vasúti közlekedés, valamint egyes buszjáratok is közlekedtek.

A vesztegzár teljes feloldását április 8-ára tűzte ki a helyi kormányzat.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői közlése szerint vasárnap 31 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén, négy újabb haláleset történt. A napi új fertőzöttek száma immár negyedik napja folyamatosan csökken.

Az új esetek közül csupán egy ember fertőződött meg belföldön, míg

a többi 30 beteg külföldről érkezett.

A külföldről behozott fertőzések száma ezzel 723-ra emelkedett. A beutazókra vonatkozó karanténintézkedések és egészségügyi vizsgálatok mellett, a járvány újbóli kialakulásának megelőzésére a pekingi vezetés jelentősen korlátozta a bejövő nemzetközi repülőjáratok számát, valamint a külföldiek belépését az országba. A kínai polgári légiközlekedési hivatal szerint a napi átlagos bejövő utasszám ezen a héten 4000-re csökkenhet a múlt heti 25 ezerről a korlátozások következtében.

A hétfőn jelentett belföldi fertőzésről az északnyugat-kínai Kanszu tartományból adtak hírt, ahol egy Hupej tartományból beutazó embert diagnosztizáltak a vírus okozta betegséggel. Az utas Hupejből az egészségét igazoló kód birtokában kelhetett útra, miután a tartományban feloldották az utazási korlátozásokat.

A kínai szárazföldön azonosított 81 470 fertőzött közül - ez a szám nem tartalmazza a tünetmentes fertőzöttekét, akikről nem elérhető hivatalos adat - hétfőig 75 770 gyógyult már meg, és 3304-en hunytak el. A jelenleg kezelés alatt álló, mintegy 3000 beteg több mint felét - 1726 pácienst - Vuhanban ápolják.

Hongkongban hétfőig összesen 641 fertőzöttet regisztráltak, és négy ember hunyt el a vírus okozta betegségben.

A 7,5 milliós lakosú városban hétfőn három emberre szabtak ki börtönbüntetést - a járvány felbukkanása óta először - a karantén-előírások megszegése miatt. Egy hajléktalan férfit három hónapos szabadságvesztésre ítéltek, amiért a kötelező karantén elkerülésére hamis lakcímet adott meg a hatóságoknak.

Két további férfit 10 napos, illetve 6 hetes börtönbüntetéssel sújtottak, amiért a 14 napos, otthon eltöltendő karantén lejárta előtt megpróbáltak átjutni Kína szárazföldi részére. A városba érkezőknek február 8-a óta kötelező a 14 napos karantén betartása.

Irán egészségügyi terrorral vádolja Washingtont

Iránban 117 újabb halálos áldozata volt az új típusú koronavírus okozta betegségnek, a regisztrált fertőzöttek száma hétfőre pedig elérte a 41 495-öt.

Egy szájmaszkot viselő nő Teherán üres utcáin Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

Kianus Dzsahánpur, az iráni egészségügyi minisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint,

az elmúlt 24 órában 3186 új fertőzöttet regisztráltak.

Az állami média szerint lázongások voltak egy dél-iráni börtönben, a rabok térfigyelő kamerákat és más felszereléseket zúztak szét.

A hatóságok szerint az amerikai szankciók nehezítik a dolgukat a járvány elleni védekezésben. Hétfői Twitter-üzenetében Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is arra kérte a nemzetközi közösséget, hagyja figyelmen kívül az amerikai szankciókat, Washingtont pedig gazdasági és egészségügyi terrorral vádolta meg.

1500 turista hagyhatja el a karantént Jordániában

Izraelben hétfőre 4347-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, ami vasárnaphoz képest 482 új beteget jelent. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a halálos áldozatok száma 15-re nőtt.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök ultraortodox közösségek ügyében eljáró tanácsadója, Rivka Peluch megfertőződött a koronavírussal. A kormányfő legutóbb csütörtökön találkozott vele, és noha a biztonsági óvintézkedéseket betartva értekeztek,

ismét tesztelni fogják Netanjahut.

Az afgán egészségügyi minisztérium hétfőn 22 új fertőzöttet jelentett, így az ázsiai országban ez a szám elérte a 145-öt, hárman belehaltak a betegségbe. Kabulban, valamint három másik nyugat-afganisztáni városban, Herátban, Farah-ban és Zarandzsban szombaton 21 napig tartó kijárási tilalom lépett életbe.

Jordániában hétfőn több ezer turista, köztük 1500 külföldi két hete tartó karanténja jár le, amelyet egy Holt-tenger melletti hotelban töltöttek. A jordániai hatóságok az ország állampolgárait arra szólították fel, hogy otthonaikat további 14 napig ne hagyják el, a külföldiek ügyében pedig kapcsolatba léptek az érintett nagykövetségekkel.

Az arab országban 259 regisztrált fertőzött van, hárman belehaltak a betegségbe,

legalább 18-an pedig meggyógyultak.

Jordánia március 16-án felfüggesztette fel összes külföldi és belföldi járatát, majd a határait is lezárta.

Nem lehet tömegesen imádkozni a török mecsetekben

Törökországban hétfőn két újabb falut és egy tanyát helyeztek karantén alá, így péntek óta Kütahya, Cankiri, Yozgat, Corum, Van, Sivas, Gümüshane és Rize tartományokban összesen legkevesebb 20 kistelepülésen rendeltek el vesztegzárat.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter vasárnap este Twitter-fiókján azt közölte, hogy

áldozatok száma. Az országban az utóbbi napokban jelentősen növelték a napi koronavírus-tesztek számát, eddig több mint 60 ezret végeztek el, ebből csak vasárnap közel 10 ezret. A kór terjedésének fékezésére a török kormányzat korábban számos szigorú korlátozást léptetett érvénybe, egyebek közt megtiltotta a mecsetekben a tömeges imádkozásokat is.

A Palesztin Hatóság területén héttel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, így ez a szám hétfő reggelre elérte a 115-öt. Gasszán Nimr palesztin belügyminiszter azt mondta, az elmúlt órákban több mint 600 tesztet végeztek el, ezek nagyrésze negatív eredményt hozott.

A WAFA palesztin hírügynökség arról számol be, hogy Hebron kormányzója, Dzsibrín Bakri hétfőtől határozatlan időre lezárta a várost.

Bérkiegészítési támogatást kapnak az ausztrál cégek

Ausztráliában eddig nagyjából 4200 pozitív koronavírus-tesztet és a járvánnyal összefüggésben 18 halálesetet jegyeztek fel a hatóságok.

Az kormány 130 milliárd ausztrál dolláros (25 ezer milliárd forint) gazdasági élénkítő csomagot fogadott el annak érdekében, hogy az emberek a koronavírus-járvány ideje alatt is kapjanak fizetést - jelentette be hétfőn Scott Morrison ausztrál miniszterelnök újságírók előtt.

Az intézkedés értelmében az ausztrál vállalatok a következő hat hónapban kéthetente minden alkalmazottjuk után 1500 dolláros (300 ezer forint) bérkiegészítési támogatást fognak kapni, hogy a járvány alatt is tudják fizetni a béreket, még akkor is, ha alkalmazottaik nem tudnak ténylegesen dolgozni.

A kormány számítása szerint

6 millió ausztrálnak lesz szüksége erre a támogatásra a következő hónapokban.

A kifizetéseket az állam május első hetében kezdi meg, de március 30-i dátummal visszamenőlegesen is folyósítják az összeget.

Szigorúan betartatják a kijárási tilalmat Dél-Koreában

Bár Dél-Koreában hétfőre

enyhén csökkenő tendenciát mutatott az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma,

Szöulban és környékén egyre több csoportos fertőzésre bukkannak, és külföldről is egyre többen hurcolják be újra a betegséget.

Az országban összesen 9661 fertőzésről tudnak, több mint 5200 ember azóta meggyógyult, és jelenleg nagyjából 4200-an szorulnak orvosi kezelésre. Tizennyolc napja az új esetek száma minden nap száz körül mozog. Dél-Koreában eddig 158-an haltak bele a betegségbe.

Dél-koreai környezetvédők a koronavírus tüskéit formázó maszkban hívják fel a figyelmet a koronavírus-járvány idején elvárt higiénés óvintézkedések kötelező és rendszeres megtételére Szöul belvárosában 2020. március 30-án. Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Az egészségügyi hatóságok továbbra is "zéró toleranciával" lépnek fel azokkal szemben, akik megszegik a járvány terjedésének megállítása érdekében bevezetett korlátozó intézkedéseket, és

jogi eljárást indítanak azok ellen,

akik nem tartják be a kijárási tilalmat.

Szerdától kötelezően kéthetes karanténba kell vonulnia a Dél-Koreába érkező külföldieknek, függetlenül attól, hogy milyen állampolgárságúak és honnan érkeznek. Azt, aki ennek a rendelkezésnek ellenszegül, a hatóságok azonnali hatállyal kitoloncolhatják az országból.

Összeroppanhat az egészügyi rendszer Indiában

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Indiában eddig 1071 koronavírusos esetet észleltek, és 29-en haltak meg a fertőzés következtében.

Ezek a számok alacsonyak az Egyesült Államok, Olaszország vagy Kína adataihoz képest, de Indiában várhatóan csak hetek múlva fog tetőzni a járvány. Félő, hogy az esetek hirtelen megugrása összeroppanthatja India gyenge lábakon álló egészségügyi rendszerét.

Az országban nem tervezik, hogy meghosszabbítják majd a járvány miatt három hétre elrendelt kijárási korlátozásokat. Narendra Modi kormányfő múlt héten arra szólította fel országának 1,3 milliárd lakosát, hogy maradjon otthon április 15-ig, viszont a rendelkezés miatt szegények milliói kerültek lehetetlen helyzetbe.

Sokan nem tudnak ennivalót vásárolni,

a munka nélkül maradt vendégmunkások pedig esetenként több száz kilométert kénytelenek gyalogolni, hogy hazatérhessenek, ráadásul a nagyvárosokból széthurcolhatják a fertőzést.

Nem biztos, hogy hosszabbítják a korlátozásokat a Fülöp-szigeteken

Japánban hétfőre 1896-ra emelkedett a fertőzöttek és 67-re a halálesetek száma. A megbetegedések jelentős részét Tokióban észlelték. A japán fővárosban a múlt hét végén felkérték a lakosokat, hogy maradjanak otthonaikban, és a Tokió környéki településen élőket is arra figyelmeztették, hogy ne tegyenek hétvégi kirándulást Tokióba.

A Fülöp-szigeteken 1418 koronavírusos esetről tudnak, és 71 ember halt bele a fertőzésbe.

Az ország a hatóságai még bizonytalanok abban, hogy meg kell-e hosszabbítani az egy hónapra meghirdetett kijárási korlátozásokat, amelyek a lakosság mintegy felét érintik. Bár Luzon szigetén már harmadik hete van érvényben kijárási korlátozás,

az észlelt fertőzések és megbetegedések jelenlegi száma nem tükrözi még a járvány valós helyzetét.

Arról csak további tesztek elvégzése után kaphatnak pontos képet, és majd ennek tükrében döntenek a korlátozások további szigorításáról vagy esetleges lazításáról - mondta el az egészségügyi miniszter.

Afrikában ötezer körüli az igazolt fertőzöttek száma

Az afrikai betegségmegelőző központ adatai szerint 46 országban 4760 igazolt fertőzöttet és 146 halálesetet tartottak nyilván. Az elmúlt 24 órában 146-tal nőtt az igazolt fertőzöttek és tízzel a halálesetek száma Afrikában.

A legfertőzöttebb a Dél-afrikai Köztársaság,

itt összesen 1280 embert diagnosztizáltak, a SARS-CoV-2 vírus halálos áldozatainak száma kettő, de a tényleges adatok a teszthiány és a feldolgozások késlekedése miatt feltehetően ennél magasabb.

A Covid-19 nevű járványt az ország valutája is megsínylette: a rand történelmi mélységbe zuhant hétfőn a johannesburgi devizapiacon, 17,87 randért adtak egy dollárt. A dél-afrikai deviza értéke az elmúlt hónapban 17 százalékot esett.

A járvány által leginkább érintett országok Dél-Afrika után Egyiptom 609 igazolt fertőzöttel, Algéria 551-gyel és Marokkó 479-cel.

Zimbabwéban és Leshotóban hétfőn háromhetes karantén kezdődött, az intézkedések betartására a rendőrség és a katonaság felügyel.

A legnépesebb afrikai országban, Nigériában hétfőn az ország kereskedelmi központjában - s egyben Afrika legnagyobb országában - Lagosban, illetve a fővárosban, Abujában rendelnek el karantént. Muhammadu Buhari elnök elrendelte "minden mozgás" beszüntetését és az élelmiszerboltok és benzinkutak kivételével valamennyi üzlet bezárását a 14 napra tervezett karantén idejére.

Nigériában hétfőn 111 igazolt fertőzöttet és egy halálesetet tartottak nyilván. Etiópia bejelentette hétfőn a 23. igazolt fertőzést, a mali hatóságok öt újabb fertőzöttről számoltak be, így Maliban összesen 25 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus.

Szenegálban hétfőn 20 újabb megbetegedéssel 162 volt az igazolt fertőzöttek száma, 73 esetben külföldön fertőzödtek meg. Két beteg állapota válságos, 27-en meggyógyultak az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint. Macky Sall államfő a múlt hétfőn rendelt el országos szükségállapotot, megtiltották a gyülekezést, és április 17-ig leállítottak valamennyi nemzetközi légijáratot.

Elefántcsontparton vasárnap jelentették az első halottat, hivatalosan 165 a fertőzöttek száma, és az eredetileg tervezett csütörtök helyett már hétfőn hatályba lépett az ötmilliós gazdasági főváros, Abidjan és az ország többi részének karanténba helyezése.

Patrice Talon benini elnök kijelentette, hogy

országának a gazdag országoktól eltérően nincs módja a lakosságát karanténba helyezni,

így a nagyvárosi gócok körül állítanak fel egészségügyi kordont.