A franciák Kína segítséget kérik

Koronavírus, vírus, Franciaország, kesztyű, korona, fertőzés, járvány, egészségügy, betegség, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, ellenőrzés
A biologist collects a sample from a woman at a COVID-19 screening-drive, in Lisses, south of Paris, on March 23, 2020, on the seventh day of a lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 (novel coronavirus) in France. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A párizsi Charles de Gaulle reptéren szállt le az a teherszállító repülőgép, mellyel több mint ötmillió orvosi maszkot szállítottak Kínából Franciaországba, hogy enyhítsék az egyre súlyosabb hiányt, a szállítmány azonban alig egy hétig fog kitartani - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a francia Munkaügyi Minisztérium közleményére hivatkozva. 
Vágólapra másolva!

Franciaországban egyre nagyobb problémát okoz a védőmaszkok hiánya. A Munkaügyi Minisztérium ezért engedélyezte azoknak az FFP2 típusú, régi maszkoknak a használatát, amelyeknek fél éven belül járt le a szavatossági ideje. Néhány gyorsan elvégzett elemzést követően aztán pár nappal ezután, március 27-én, pénteken sajtóközleményben bejelentette a minisztérium, hogy

kiterjesztették a lejárt maszkok használatának engedélyezését azokra, amelyeknek 24 hónapon belül járt le a szavatossági ideje, továbbá a kormány egyszerűsíti az importált maszkok ellenőrzési eljárásait.

Ám még ez az intézkedés sem elég ahhoz, hogy a vészes maszkhiány megoldódjon, továbbra sincs elég védőmaszk az országban.

Az Air France légitársaság egy Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy elindult egy Boeing 777-es típusú teherszállító repülőgép Sanghajba, hogy onnan egészségügyi felszereléseket hozzon Franciaországba.

A gép vasárnap délután meg is érkezett a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre, fedélzetén öt és fél millió védőmaszkkal,

melyből két és fél milliót egy francia luxuscikkeket gyártó vállalat, a Louis Vuitton Moët Henessy (LVMH) rendelt a francia állam számára.

A most érkezett szállítmány egy öt millió euró értékben rendelt 10 millió maszkra leadott rendelés első részlete. Az elkövetkező napokban több hasonló szállítmány érkezése is várható, mivel a francia egészségügyi miniszter, Oliver Véran bejelentése alapján

Gyártanak ugyan Franciaországban is maszkokat, de keveset. Abból nagy botrány volt, hogy a maszkokat gyártó állami vállalat a teljes készletét eladta március elején Nagy-Britanniának. Azzal indokolták, hogy a britek már korábban leadták a rendelésüket a szállítmányra.