Koronavírus: A cseh kormány meghosszabbította a vesztegzárat

koronavírus, Csehország, Prága
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - MARCH 16: A woman wears a mask as a precaution against coronavirus (COVID-19) on medieval Charles Bridge after Czech government declared a nationwide quarantine due to the novel coronavirus outbreak in Prague, Czech Republic on March 16, 2020. Prime Minister Andrej Babis said in a press conference held after an extraordinary cabinet meeting that the quarantine will be imposed across the country until March 24 to prevent the spread of the virus. The Czech Republic declared a state of emergency on March 12 to prevent the virus from spreading. Lukas Kabon / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A cseh kormány hétfőn április 11-ig meghosszabbította az országos vesztegzárat - közölte Andrej Babis miniszterelnök a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg március 16-án életbe lépett kijárási korlátozásokat legutóbb a múlt héten hosszabbította meg a kabinet április elsejéig.

A kormány intézkedése jelentősen korlátozza az állampolgárok szabad mozgását. A rendelet szerint az emberek nem hagyhatják el lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak. További kivételt képez a közeli személyekről való gondoskodás is. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrzik.

További korlátozások, hogy a közterületen kötelező az orr és a száj eltakarása, s legfeljebb két személy lehet együtt, kivéve, ha családtagokról van szó. Engedélyezve van a kinti séta is, de nem szabad csoportosulni.

Egy nő a Károly hídon, Prágában. Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Lukas Kabon

Szintén április 11-ig maradnak érvényben a további korlátozások is: egyebek között zárva vannak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltokat, patikákat és néhány hasonló szolgáltatást, s gyakorlatilag leállt a kulturális és a sportélet is.

Csehországban március 12-től harmincnapos szükségállapot van érvényben, amely rendkívüli felhatalmazásokat adott a kormánynak és a hatóságoknak. A kormánykoalícióban egységes a vélemény, hogy a szükségállapotot meg kell hosszabbítani. Az ellenzéki pártok nem ellenzik. Ez azonban most már nem a kormány, hanem a képviselőház jogköre, amely az előzetes információk szerint április 7-én tűzi napirendre a témát. Szinte biztosra lehet venni, hogy a szükségállapotot meg fogják hosszabbítani.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő este megjelent kimutatás szerint Csehországban az új koronavírussal fertőzöttek száma 2942-re emelkedett a reggeli 2837-ről. A járvány halálos áldozatainak száma 23, míg 25 személy kigyógyult a betegségből. A tesztelt személyek száma reggel mintegy 43 500 volt, az esti adat egyelőre nem ismeretes.