Boris Johnson politikai főtanácsadója is karanténba vonult

Dominic Cummings
London, 2020. március 30. A 2019. december 13-i képen Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadója a londoni kormányfői rezidenciánál, a Downing Street 10-nél. A brit miniszterelnöki hivatal március 30-i közlése szerint Cummings a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatja, ezért önkéntes karanténba vonult. MTI/AP/Alberto Pezzali
Vágólapra másolva!
Dominic Cummings, a brit miniszterelnök politikai főtanácsadója is karanténba vonult hétfőn, miután a koronavírus-fertőzés tünetei kezdtek mutatkozni nála a múlt hét végén - erősítette meg a brit kormányfői hivatal a Daily Mail értesülését a sajtóértesülések szerint a "nyájimmunitást" támogató politikusról.
Vágólapra másolva!

Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. Matt Hanckock egészségügyi miniszter és Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója szintén elkapta a vírust.

Dominic Cummingsról a múlt héten azt írta a The Telegraph című napilap, hogy kezdetben a "nyájimmunitást" támogatta, vagyis úgy gondolta, Nagy-Britanniában hagyni kell, hogy az emberek tömegesen elkapják az új koronavírust, hogy így váljanak ellenállóvá a betegséggel szemben.

Dominic Cummings Forrás: MTI/AP/Alberto Pezzali

A lap forrásai szerint a kormányfő tanácsadója egy magánbeszélgetés során úgy fogalmazott:

A Downing Street vasárnap cáfolta, hogy Cummings a nyájimmunitást pártolta volna mint követendő stratégiát a koronavírus-járvánnyal szemben, és

a The Telegraph cikkét rágalmazással felérő kitalációnak nevezte.

Boris Johnson a múlt héten számos találkozón vett részt, szerdán kérdésekre válaszolt a parlamentben, és több képviselővel is beszélgetett. Alister Jack Skócia-ügyi miniszter, aki Johnson mellett ült a szerdai ülésen, bejelentette szombaton, hogy karanténba vonul, miután belázasodott és köhögni kezdett.

Nagy-Britanniában 1228 fertőzött halt meg eddig. A koronavírusos esetek száma meghaladja a 19 500-at.