Feminista tüntetést és több tízezer nézős focimeccseket engedélyeztek a járvány elején Spanyolországban

Koronavírus, vírus, Spanyolország, tömegközlekedés, metró, maszk, arcmaszk, védőmaszk
Three people sit in a subway car in Madrid on March 30, 2020, during a national lock-down to prevent the spread of the new coronavirus. - Spain confirmed another 812 deaths in 24 hours from the coronavirus today, a slight decline on the previous day's toll, bringing the total number of deaths to 7,340. The country, which has the world's second most deadly outbreak after Italy, recorded 838 deaths from the pandemic yesterday, its third straight daily record for coronavirus deaths. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírus miatt már többen haltak meg Spanyolországban, mint Kínában. Míg Olaszországban 36 nap telt el a napi 3 000 fős új esetszámig azt követően, hogy megvolt az első 100 eset az országban, addig Spanyolországban csupán 22. Sajnálatos módon Spanyolországban nemcsak a vírus terjedésének sebessége gyorsul napról napra, hanem a halálozási ráta mértéke is, amely már most rosszabb helyzetet mutat, mint Olaszországban. A szocialista kormány rengeteg hibát elkövetett, politikai okokból több tízezres feminista tüntetést engedélyezett március 8-án Madridban és az egész országban, pedig már akkor volt járvány. Palóc André elemzése az Origónak.
Vágólapra másolva!
Palóc André, a Századvég Alapítvány vezető elemzője. Forrás: Kozma Zsuzsi

Sokakban fölmerülhet a kérdés, minek köszönhető, hogy Spanyolország, amelynek Olaszországnál több ideje volt felkészülni a járványra, és látta az ott felmerülő problémákat, mégis e súlyos helyzetbe jutott.

Nos, több spanyol szakértő szerint a probléma az országban régóta fennálló politikai, gazdasági és történelmi problémákban gyökeredzik, amelyek jelentősen megnehezítik a gyors és hatékony döntések meghozatalát a járvány kezelését illetően.

A spanyol közbeszéd egyik legégetőbb témája, hogy Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök a kisebbségi kormány megalakulását követően gyenge politikai talapzaton állt, és valószínűleg ezért nem szerette volna kockáztatni törékeny hatalmi helyzetét a nagy összejövetelek betiltásával. Ehelyett emberek tízezreit engedte még két hete is labdarúgó-mérkőzéseken részt venni, valamint március 8-án engedélyezett Madridban egy 120 ezer fős feminista felvonulást. De az ország más részén is voltak tüntetések.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Forrás: AFP/Anadolu Agency/Burak Akbulut

Az elmúlt két hétben azonban a válság már elérte a spanyol politikai elitet, María Begona Gómeznek, Pedro Sánchez feleségének március 14-én pozitív tesztje volt, valamint több miniszter is megfertőződött.

A spanyol baloldali kormány január 31-én erősítette meg az első koronavírusos esetet a Marokkótól nyugatra lévő Kanári-szigeteken. Ugyanezen a napon evakuálták a spanyol állampolgárokat Wuhanból. A koronavírus első pozitív tesztjét spanyol szárazföldön február 26-án mutatták ki. Akkoriban a spanyol orvosok arra panaszkodtak – ahogy egyikük egy, az El Pais-nak adott interjújában elmondta -, hogy nem tudtak engedély nélkül koronavírusteszteket végezni, csak influenzára vonatkozókat.

A nagy kórházak, ideértve a madridi kórházakat is, még ma sem képesek naponta több mint 400 vizsgálatot végezni, mivel a rendelkezésre álló készletekkel és kapacitásokkal több nem lehetséges. Több spanyol szakértő úgy véli, hogy az előrelátás és a tervezés hiánya az egyik legszembetűnőbb hiba a spanyol kormányzat részéről.

Azonban a spanyol helyzet megértéséhez fontos megemlíteni a spanyol életmód két fontos jellemzőjét, amelyek jelentősen megnehezítették a helyzet megfelelő kezelését. Egyfelől az országban fontos és meghatározó az éjszakai élet, az emberek jelentős része késő estig fennmarad, bárba, vagy étterembe jár esténként. Másfelől a XX. század diktatórikus berendezkedése miatt erős ellenérzés van a spanyol társadalomban az erős hatósági fellépést illetően.

A legfontosabb azonban, hogy a kormány tétlensége nagyon sokat rontott a helyzeten. A spanyol kormány csak két hete, a megbetegedések és a halálesetek számának megugrásakor jelentett be érdemi lépéseket. Március 13-án, pénteken a kormány rendkívüli helyzetet hirdetett ki, valamint másnap Sánchez bejelentette az ország teljes lezárását 15 napra. Az intézkedések értelmében a spanyol lakosoknak otthon kell maradniuk, kivéve, ha élelmiszerboltba vagy gyógyszertárba mennek, illetve idős, vagy beteg gondozására igyekeznek, vagy háziállat sétáltatása céljából tartózkodnak az utcán. Az intézkedések betartása érdekében fokozott a rendőri jelenlét az utcákon, és megbírságolják azokat, akik nem tartják be a kijárási rendeletet.

Utasok a madridi metróban március 30-án. Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A spanyol helyzetet tovább nehezíti, hogy az országban nem egységes az egészségügyi rendszer, a 17 régió mindegyike külön-külön kezeli azt. Spanyol egészségügyi szakértők szerint ez már a korai időszaktól kezdődően komoly problémákat okozott, mivel rengeteg koordinációs és ellátásbéli nehézséggel küzd így a spanyol egészségügy a központi kormányzat tehetetlensége nyomán, amely egyelőre csak abban ért el eredményeket, hogy ideiglenesen államosította az ország magánkórházait. Azonban az orvosok az országban továbbra is arra panaszkodnak, hogy a kormány még mindig nem oldotta meg a legfontosabb eszközök és berendezések beszerzését (így számos orvos védőfeleszerelés nélkül kénytelen dolgozni), valamint a szervezési gondokat sem kezelte. Így annak érdekében, hogy elegendő munkavállaló és erőforrás álljon rendelkezésre a koronavírusos betegek ellátásához, néhány madridi és más nagyobb kórház felfüggesztette egyéb szolgáltatásait, így például az általános családi gondozást vagy a rákkal kapcsolatos műtéteket.

Spanyolország alig lábalt ki a 2008-as pénzügyi válságból, és a következő években egy újabb recesszióból való kijutásért kell majd küzdenie. Az országban sok idős és veszélyeztetett ember él, akik a jelen helyzetben könnyen a járvány áldozataivá válhatnak. Eközben a politikai instabilitás, amely eddig is jellemezte az országot, várhatóan tovább nő majd a válság hatására, amelyet a jelenlegi kormány egyelőre nem tudott csillapítani.

Szerző: Palóc André, a Századvég Alapítvány vezető elemzője