Koronavírusban meghalt Patrick Devidjian

ECONOMIE-TRANSPORTS-BUDGET Vertical HAUTEUR
Le ministre de la Relance Patrick Devedjian (C) visite le quartier Saint Joseph, faisant l'objet d'un projet de restructuration, le 30 décembre 2008, lors d'une visite ŕ Haguenau. AFP PHOTO JOHANNA LEGUERRE (Photo by JOHANNA LEGUERRE / AFP)
Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy és Jacques Chirac korábbi köztársasági elnökök miniszterét a koronavírus-járvány vitte el. Ahogy a Le Figaro fogalmaz, ő a járvány első politikus-áldozata. Patrick Devidjian 75 éves volt.
Vágólapra másolva!

A Hauts-de-Seine tartományi tanács elnöke 75 éves korában halt meg, koronavírus-fertőzésben. A politikus március 26-án jelentette be Twitter-fiókján, hogy megkapta a koronavírust. Azt írta akkor, hogy

Az ügyvéd végzettségű Patrick Devidjian a gazdasági fellendítésért felelős minisztériumot vezette Nicolas Sarkozy köztársasági elnök idejében, azt megelőzően pedig Jacques Chirac idején ipari miniszterként dolgozott. 1999-2001 között az akkor ellenzékben levő, konzervatív RPR párt szóvivője volt, 2007-2008 között pedig az RPR utódpártja, az UMP főtitkáraként dolgozott.

Patrick Devedjian Forrás: AFP/Johanna Leguerre

A közismert és köztiszteletben álló konzervatív politikust négy gyermeke és felesége mellett az egész francia politikai élet gyászolja. Gérard Larcher, a szenátus Republikánus párti elnöke Twitter-üzenetben búcsúzott tőle:

A franciaországi koronavírus-helyzetről az Origo itt írt, a sorozatos drámai hibák és rossz döntések következtében a járvány előrehaladott állapotban van, eddig (március 28-ai adat) 37 575 koronavírusos esetet rögzítettek, amelyből több mint 17 ezer beteget kórházban kezelnek (az előző napihoz képest 1888 fővel többet),

és 4273 embert az intenzív osztályokon ápolnak, ez szintén jelentős, 486-al több, mint az előző nap.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus áldozatainak a számában csak a kórházban meghalt betegeket tüntetik föl, a Le Soir belga napilap értékelése alapján jelenleg nem lehet pontosan megmondani, hogy hányan haltak meg koronavírus-betegségben Franciaországban.