Ezrek szeretnének hazatérni Szlovákiába, a tömeg fele még külföldön van

Martin Klus, szlovák külügyi államtitkár.
Martin Klus, szlovák külügyi államtitkár.
Vágólapra másolva!
A Szlovák Köztársaság Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma 5 459 hazaszállítási kérelmet tart számon, melyet jelenleg külföldön lévő szlovák állampolgárok nyújtottak be. Közülük 2 722-en már hazatértek, ebből 803-an egyénileg. Ezt a TA3 kereskedelmi televíziós hírcsatorna politikai beszélgető műsorában mondta el Martin Klus (SaS), a pozsonyi külügyminisztérium államtitkára - számolt be a Paraméter.sk felvidéki hírportál.  
Vágólapra másolva!

Martin Klus köszönetet mondott azoknak az államoknak, amelyek segítettek Szlovákia állampolgárainak az országba való visszatérésében. A szlovák külügyi államtitkár elmondta, hogy

a Szlovákiába való visszatérés iránti érdeklődés nagy része az Egyesült Királyságban élő szlovák állampolgároktól származik.

Felszólította őket, hogy legyenek türelmesek.

Martin Klus, szlovák külügyi államtitkár. Forrás: TWITTER

- fejtette ki az államtitkár, aki megerősítette, hogy e célból a Külügyminisztérium tárgyalásokat folytat a Belügyminisztériummal is annak érdekében, hogy különféle létesítményeket nyisson meg, ahol ezeket az állampolgárokat el lehet szállásolni a kötelező karantén időszakára.

Martin Klus ugyanakkor figyelmeztette a külföldön élőket, hogy nem ingajáratot indítanak.

Pozsonyi tömegközlekedési eszközt fertőtlenítenek. Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Közben a pozsonyi egészségügyi minisztérium szombat esti adatai szerint az elmúlt 24 órában újabb 23 személynél diagnosztizálták a Covid-19 kórokozóját, és így már 292-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, közülük 85-öt kórházban, kettőt pedig intenzív osztályon kezelnek.

A betegségben eddig még senki sem halt meg Szlovákiában.