Romániában több tízezer embert bírságoltak meg a kijárási korlátozások megszegése miatt

koronavírus románia
Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztensek kérdezik ki a mentővel érkezőket is a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-án.
Vágólapra másolva!
Romániában csaknem 24 ezer embert bírságoltak meg az elmúlt három napban a katonai rendelettel bevezetett kijárási korlátozások megszegése miatt. A kirótt bírságok összege meghaladja a 31,41 millió lejt (2,19 milliárd forint) - közölte szombaton a bukaresti Stratégiai Kommunikációs Törzs (GCS).  Közben elérte a 30-at a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Romániában - számolt be a Maszol.ro erdélyi hírportál.  
Vágólapra másolva!

Legutóbb egy 74 éves Hunyad megyei férfi halt meg, aki előrehaladott rákban szenvedett. Az áldozatnál március 26-án végezték el a mintavételt, és még aznap este meghalt. A koronavírus jelenlétét halála után, március 28-án igazolták.

Szombatra egyébként csökkent

a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek száma Romániában.

Míg csütörtökön 123 fővel, pénteken pedig 263-mal több fertőzöttet jegyeztek, mint egy nappal korábban, a szombat délig jelzett növekedés 160 fős.

Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztensek kérdezik ki a mentővel érkezőket is a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-án. Csak azok léphetnek be az intézmény területére, akiknél a kikérdezés után nem feltételezhető a koronavírus-fertőzés. Forrás: MTI/Veres Nándor

A GCS közleménye szerint

a Romániában regisztrált fertőzések száma 1452, a fertőzöttek közül 139 személy meggyógyult, 30 ember pedig belehalt a betegségbe.

Az elmúlt 24 órában öttel nőtt a halálozások száma. Tizenegyre emelkedett azoknak a román állampolgároknak a száma, akik Olaszországban, Franciaországban, illetve az Egyesült Királyságban haltak meg a járvány következtében.

A kórházak intenzív osztályain jelenleg 34 koronavírus-fertőzött pácienst kezelnek, közülük 25-nek súlyos az állapota.

Fertőtlenítést végeznek az erdélyi Csíkszereda egyik bölcsődéjében 2020. március 11-én. Forrás: MTI/Veres Nándor

Az országban 7801 személy került intézményes karanténba, több mint 131 ezren töltik házi elkülönítésben a betegség lappangási idejét.

Az operatív kommunikációs törzs azt is közölte, hogy eddig 19 663 koronavírustesztet végeztek. A hatóságok szigorúan léptek fel a karantén szabályainak a megsértése ellen.

Emiatt 4235 személyt bírságoltak meg, 209 esetben pedig bűnügyi dossziét nyitottak a járvány elleni intézkedések meghiúsításáért.


Szombaton egy NATO-repülőgéppel érkezett a második szállítmány orvosi eszköz Dél-Koreából Bukarestbe. Százezer védőöltözet is a szállítmány részét képezi. Hasonló szállítmányt fogadtak a román fővárosban két nappal korábban is.

Klaus Iohannis államfő és Ludovic Orban miniszterelnök szombat délben meglátogatta azt a katonai járványkórházat, amelyet Bukarest mellett építettek fel az elmúlt napokban konténerekből és sátrakból. Az államfő közölte, hogy órákon belül meglesznek a hatósági jóváhagyások a kórház elindításához. Azt tervezik, hogy a kevésbé súlyos eseteket fogják majd e kórházban kezelni. Iohannis kijelentette, hogy arra készülnek, hogy az elkövetkező napokban növekedni fog a fertőzések száma az országban.

- nyilatkozta a román államfő az új katonai járványkórház megtekintése után.