Donald Trump három amerikai állam karanténjára készül

Koronavírus, vírus, Egyesült Államok, USA, fertőzés, járvány, betegség, utca, üres, bicikli
A usually busy 5th Avenue is seen nearly empty on March 23, 2020 in New York City. - The Big Apple has the highest number of confirmed cases of COVID-19 in the United States and Bill de Blasio said the city's hospitals were at breaking point. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Vágólapra másolva!
Karantén alá kerülhet az Egyesült Államok három tagállama - közölte Donald Trump amerikai elnök szombaton, New York állam kormányzója pedig bejelentette, hogy elhalasztják az előválasztást. Az új típusú koronavírus okozta járvány üteme nem lassul az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

"Szeretném New Yorkot karanténban látni, mert epicentrum, New York, New Jersey, talán két-három másik helység is, talán Connecticut bizonyos részei karanténba kerülhetnek" - mondta Trump szombat délelőtt, mielőtt a virginiai Norfolkba indult, hogy jelen legyen egy újabb kórházhajó indításánál.
A hajó éppen New Yorkba indul.

Az elnök leszögezte: a három állam teljes lezárása csak rövid ideig tartana, és a döntés meghozatala előtt mindenképpen egyeztet az érintett kormányzókkal.

A három állam teljes lezárásáról Trump úgy fogalmazott:

Újságírók kérdésére válaszolva pedig elmondta, hogy egyelőre nincs szó a Nemzeti Gárda bevetéséről annak érdekében, hogy betartassák a kijárási korlátozásokat. A Johns Hopkins egyetem és kórház szombat délelőtti adatai szerint az egész országban több mint 115 ezer vírusfertőzést azonosítottak, a vírus okozta betegségbe pedig csaknem több mint 1900 amerikai halt bele.

New York városában szombat reggeli adatok szerint csaknem 27 ezer volt a regisztrált fertőzöttek száma. Forrás: AFP/Johannes Eisele

A legrosszabb a helyzet pillanatnyilag New York államban, de új gócpontok alakulnak ki Floridában és Louisianában is.

Andrew Cuomo szombaton is - mint minden nap - sajtókonferencián ismertette a helyzet alakulását. Elmondta, hogy az államban szombat reggel 728-ra emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma, és egyedül New York városában 450 halálesetet tartanak számon. New York városában szombat reggeli adatok szerint csaknem 27 ezer volt a regisztrált fertőzöttek száma. Tragikus a helyzet a város Queens negyedében, ahol egy nap alatt, péntekről szombatra, 32 százalékkal, több mint 8 ezer főre nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma.Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) riportot készített Queens Mount Sinai nevű kórházában, ahol az egyik orvos úgy fogalmazott:

pokoli a helyzet, bibliai léptékű a pusztulás. Az emberek bejönnek, intubálják őket és meghalnak, majd minden kezdődik elölről, nincs megállás.

Egy másik orvos háborús állapotokhoz hasonlította a New York-i kórházakban kialakult helyzetet.

Cuomo bejelentette, hogy az áprilisra tervezett előválasztásokat júniusra halasztják.