Meghaladta az ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

koronavírus, London, Nagy-Britannia, Egyesült Királyság
LONDON, UNITED KINGDOM - MARCH 13: People wear medical masks as a precaution against coronavirus in central London, United Kingdom on March 13, 2020. There have been 596 confirmed cases across the country, but health officials have said they believe the actual number of people infected could be between 5,000 and 10,000. Ilyas Tayfun Salci / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A szombaton ismertetett adatok szerint egy nap alatt 260-nal emelkedett és átlépte az ezret az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.
Vágólapra másolva!

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) nyilvántartása alapján eddig 1019-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevu vírus okozta Covid-19 megbetegedésben.

A szombaton bejelentett 260 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A brit egészségügyi minisztérium szombat délutáni adatai alapján az előző napi 14 579-ről 17 089-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták a Covid-19-betegséget okozó SARS-CoV-2-koronavírust.

Előző nap Boris Johnson miniszterelnök és a Matt Hancock egészségügyi miniszter is bejelentette, hogy a betegség enyhe tüneteit észlelték magukon, és az ezután elvégzett koronavírustesztjük egyaránt pozitív lett.Johnson és Hancock az érvényes útmutatásnak megfelelően elkülönítésbe vonult és otthonról dolgozik.Ugyancsak pozitív lett Chris Whitty angliai tisztifőorvos koronavírustesztje. Whitty a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, és az elmúlt hetek mindennapossá vált sajtótájékoztatóin rendszeresen Johnson mellett állva vett részt.

Boris Johnson az Egyesült Királyság miniszterelnöke elkülönítésbe vonult és otthonról dolgozik. Forrás: AFP/POOL/Paul Ellis

A brit kormány Skócia-ügyi minisztere, Alister Jack szombaton bejelentette, hogy szintén elkülönítésbe vonult, mivel a Covid-19 enyhe tüneteit észlelte magán, bár koronavírustesztnek még nem vetették alá.

Nagy-Britanniában szombaton megkezdődött a koronavírus-járvány megfékezését célzó munkában és a betegek ellátásában közvetlenül részes egészségügyi dolgozók átfogó szűrése annak megállapítására, hogy nem hordozzák-e az új koronavírust.

Először azokat az orvosokat és ápolókat vizsgálják, akiknek a Covid-19-re jellemző tüneteik vannak, vagy olyanokkal élnek egy háztartásban, akik ilyen tüneteket észlelnek magukon.
A szűrés ezután kiterjed a kórházak sürgősségi osztályain dolgozókra, a mentősökre, a körzeti orvosokra, majd azokra is, akik rászorulóknak nyújtanak szociális ellátást.
Nagy-Britanniában jelenleg naponta átlagosan hatezer koronavírustesztet végeznek, de a kormány a hónap végéig tízezerre, április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a naponta elvégzett szűrések számát.

Fontos, hogy betartsák a korlátozó intézkedéseket

Stephen Powis, az NHS angliai orvosigazgatója a Downing Streeten tartott szombat délutáni sajtóértekezletén kijelentette: minden egyes haláleset tragédia, de ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

Powis professzor szerint ugyanakkor nem a szerencsén fog múlni, hogy ez sikerül-e, sem azon, hogy a vírus valamilyen okból esetleg másképp viselkedik Nagy-Britanniában, mint máshol, hanem

csak azon, hogy a lakosság maradéktalanul betartja-e a kormány által elrendelt korlátozó intézkedéseket.

Nagy-Britanniában hétfő óta a legszükségesebb esetekben lehet csak kimenni az utcára. Ezek közé tartozik a bevásárlás és a gyógyszerek beszerzése, és engedélyezett napi egy szabadtéri testmozgás is séta, kocogás vagy biciklizés formájában.

A gyülekezéseket a kormány megtiltotta, közterületen nem tartózkodhat együtt kettőnél több olyan ember, aki nem egy háztartásban él.

A tömegközlekedés szűkített menetrendekkel működik, de a hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy csak elengedhetetlenül szükséges esetekben utazzon, és lehetőség szerint mindenki otthonról dolgozzon. A korlátozó intézkedéseket a brit kormány két hét múlva felülvizsgálja.